Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nezletilý vyrovnávající se se ztrátou, smrt přemožitelná jen ve snu. Sled často docela bizarních výjevů (ataky stříbrné koule, místnost s portálem), při kterých podružný děj ustupuje moci surreálna a phantasmických syntezátorů. Všechno to píchání na hřbitově, podivínský basketbalový pivot v čele pohřebního ústavu, zombie trpaslíci v kápích či bramboro-mrkvový dětský příkrm namísto krve budiž součástí tváře. Ta sice není dvakrát důvtipná, ale Coscarelli do ní vtiskl rysy, které jsou místy černé jak ten Plymouth Barracuda.. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Povětšinu děje jen docela nudnější béčko bez pořádné atmosféry a s děsivými scénami, které byly spíše k smíchu. Přesto v lecčems upoutalo pozornost a dokážu si představit, že před více jak třiceti lety se na něj asi pohlíželo jiným okem. Perfektním nápadem byla žlutá tělní tekutina, která působila tak krásně fantasticky a inovačně, prostě proč by měla být červená? Žlutá dodala scénam uplně jinou dimenzi a posunula snímek do vskutku příjemného fantasy, které nepůsobí ani trochu trapně a nakonec mu odpusím i tu horu nedomyšleností a nedotažené logiky. Ale tato fascinace může být způsobena jen mou těžkou úchylkou na výrazné barvy a kontrasty. Herecky nemá cenu tyhle béčka vůbec rozebírat, protože herecký výkon to není až tak prvořadý, tedy alespoň pro mě ne. Hlavní hrdina byl ale problémem, jelikož byl až příliš nesympatický na to, abychmu mohli fandit a to se mně nelíbí. Závěr byl trošku očekávatelný, ale i přesto překvalpil a nakonec snad i "potěšil". Phantasm tedy nakonec průměrnou podívanou, která ale jen tak neprošla kolem. Zaujala a zůstane v paměti, dokonce mě snad i přiměje, abych se podíval na jeho pokračování. Navíc vcelku příjemný soundtrack. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Možná jsem jediný, kdo z toho trochu cítil raného Cronenberga (i když méně šťavnatého). Třeba ve stejném roce vzniknuvší Mláďata... Každopádně Phantasm má jeden základní klad a sice hrůzunahánějící postavu Anguse Scrimma (ta jeho chůze a výraz!). Všechno ostatní stojí víceméně za prd. Celé je to poměrně dost velká slátatina. Z počátku tuctový horor na hranici směšnosti s hereckými výkony na facku a chováním postav na dvě facky (postava jménem Jody). Posléze se dočkáme něčeho jakože sci-fi, ale tomu byl věnován minimální prostor, čili to působí spíš jako hovadina. Konec je pak na tři facky, ale aspoň vysvětluje, proč to nedávalo moc smysl. A na konci jsem se ke své hrůze skoro i lekl a to u toho nejlacinějšího hororového triku co znám, objevení se v zrcadle. Sám to nechápu, protože jsem to přesně čekal, ale Angus Scrimm je tak hrůzný, že jsem si prostě nemohl pomoct. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja beriem Phantasm ako encyklopedickú záležitosť. Treba ho vidieť, ak chcete mať všeobecný prehľad o hororovej tvorbe. Je jedným z najvýznamnejších kultových hororov, ktorý štartoval série z počiatku 80tych rokov, na ktorých vyrastal nejeden teenager. Takže vek hlavného hrdinu nebude iba tak, cieľová skupina sa s ním môže ľahko ztotožniť. Mne chýbala prepracovanejšia mytológia výborného nápadu, ktorý nám náznakmi ukazuje, čo nás môže čakať po smrti a nie je to nič povzbudivé. Napätie aj strach sú poplatné dobe vzniku, fungujú dovtedy, kým vidíme iba okraje plášťa, zlovestný dom a počujeme podivné zvuky. Keď začnú trpaslíci útočiť a nastupujú béčkové rekvizity, dnešný divák strach asi nepocíti. Dilemu s hodnotením filmu, ktorý sa mi páčil, vyriešil lacný záver, ktorý je ale lacný tým, že sme ho už videli neskôr mnohokrát a Coscarelli za to nemôže. 70%. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Dlouhán Angus Scrimm,  létající a  smrtící koule, hřbitov, žlutá krev a vynikající pod kůži zalézající hudební motiv. Kdysi dávno první setkání na videu  a okamžitě z toho byla velká hororová láska, která nerezaví. Surrealistický horor s neopakovatelnou atmosférou strachu ze smrti zprostředkující pro vnímavé už před více než 40 lety vícerozměrný filmový zážitek se závanem mrtvolného zápachu rozkladu.   Pět hvězd vytesaných do mramorového náhrobku. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (49)

  • Aby se dosáhlo ještě většího efektu výšky Anguse Scrimma, tak záměrně musel nosit menší obleky. Nosil také speciální boty, které přidaly jeho výšce ještě tři palce. (Chatterer)
  • Většina herců už v Coscarelliho filmech hrála. A. Michael Baldwin, Angus Scrimm, Terrie Kalbus, Mary Ellen Shaw a Kenneth V. Jones se objevili alespoň v jednom ze dvou předcházejících Coscarelliho snímcích, Jim the World's Greatest (1976) a Kenny & Company (1976). Reggie Bannister si zahrál v obou. (Chatterer)
  • Švédská deathmetalová kapela Entombed ve své písni "Left Hand Path" použila melodii hlavního hudebního motivu právě z tohoto filmu. (Corpsegrinder)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama