Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Ideálne rozšírenie filmového vzdelania. Priemerne napísaný a nevýrazne rozčlenený dej, ktorý svojou nevšednosťou, krvákmi a tradične moderným zvukom určuje teenage hranice. Predsa len hororové 70.roky sa výrazne posunuli konkretizácií diváckych skupín. Na jednej strane vznikli kultové snímky preverené časom (Jaws, Alien, The Omen, Texas Chainsaw Massacre, The Exorcist...), ktoré sú primárne určené dospelákom a na tej druhej strane (medzi ktoré patrí taktiež Phantasm) sa vyprodukovali v masových inštanciách tínedžerské formy hororového výkladu, ktoré síce nedisponujú náročným všeobecným požiadavkám komplexnosti zážitkov, ale vytvárajú zvláštneho ducha atmosféry, fantázie (transformácia času a priestorov). Phantasm rozhodne nie je medzníkom žánru, ale ponúka množstvo nápaditosti a zaujímavých atmosférických štylistík hrôzy. Akoby išlo všetko o falošné obavy vlastného vnútra? Či to, čo si nevšímame stojí za pozornosť? Nie je tento počin parafrázou na nočnú moru a strach ako taký, ktorý je medzi ľuďmi úplne bežný? A prečo som sa do deja vtiahol naplno až ku strhujúcemu záveru? 7 z 10. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Ač je tu skvělá hlavní melodie, kterou si budete broukat i po několika hodinách, tak to ostatní se zase tak moc nepovedlo. Postavy a dialogy nejsou to pravé, stejně tak záporák, který se tak trochu podobal i jednomu klaďasovi, takže se ze začátku v tom dá trochu ztrácet, ale i tak je tady záporák málo výrazný a nebudí takový strach, jaký by měl budit. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tak nějak přemýšlím, proč jsem se u toho filmu, když jsem ho před mnoha lety viděl poprvé, tak strašně bál? Možná proto, že jsem byl dítě he, he. I přes to všechno, na konec 70. let poměrně slušnej výkon. Nechutně sterilní chodby hřbitovní budovy, létající koule, trpaslíci a jiná dimenze jakoby vystřižené ze Star Wars, samozřejmě Tallman. Paráda. Jen ten konec mi přišel takový trochu divný.... ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Kultová čiernohumorná pecka plná žltej krvi, s jedným z najlepších záporákov, akých kedy éra videa splodila. Pár malých výčitiek by sa našlo: herci a (zasa) dej - Coscarelli je ohľadne príbehu dosť veľký optimista a niektoré scénky, ako keby sa odohrávali v inej realite (niekto to tu dokonca nazýval surealizmom). Inak výborná zábava. 85% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zatím rozporuplné pocity, ale slíbil jsem si že dám této jistě zajímavé hororové sérii šanci, takže mrknu i na ostatní díly. Postava Tall mana má něco do sebe a jeho výrok "BOYYYYYY" se mi zalíbil. Akční stránka prakticky neexistuje, koule se jednou zasekne do hlavy a následuje vodotrysk krve. Tolik asi ke krvavé složce filmu. Místy jsem si říkal zda-li se nějak moc nestříhalo, protože spousta scén na sebe prostě nenavazuje a vždy chybí nějaké pojítko mezi nimi. První půlhodinka se mi svou atmosférou moc líbila, jsem zvědavý na mnohem novější druhý díl, přece jen na tomhle již zub času dost zapracoval. 40% ()

Galerie (66)

Zajímavosti (49)

  • Krátke úryvky z filmu použila v roku 1997 americká death metalová skupina Mortician ako intro ("The funeral is about to begin... SIIIRRR!"), resp. outro (Goddammit, ...It's all over, ...It's never over) pre potreby rovnomennej piesne "Mortician", ktorá sa nachádza na albume Hacked Up For Barbecue. (Kusko.t2)
  • Odhalená prsa nepatří herečce Kathy Lester, která se odmítla svléct, štáb tedy našel dublérku. Nic netušící Kathy Lester vzala do kina svou matku, která po filmu ztrapněnou Lester uklidňovala slovy "Měla ses svléct ty, tvoje prsa jsou lepší." (BoredSeal)
  • Coscarelliho matka, spisovatelka Kate Coscarelli, napsala podle filmu román, který vyšel v 500ti tisících výtiscích. (Chatterer)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama