Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v Budapešti na počátku 20. století, kde mezi sebou vedou dvě bandy chlapců nelítostný boj o dominanci nad pláckem na konci Pavelské ulice, na motivy knihy i v zámoří známého maďarského spisovatele a novináře Ference Molnára. (Javert)

Videa (3)

Trailer

Recenze (28)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o chlapčenskej túžbe niečo v živote dokázať, ale nie už ako dospelý, ale ešte ako dieťa a tu sa práve naskytá šanca ukázať nie svetu, ale svojmu mestu, že i v mladom veku môžu byť hrdinovia. A aj keď sa jednalo len o kus pozemku v ich očiach to bol v tej chvíli celý svet. A u mna je to trocha aj nostalgia, lebo i v našom meste sa viedli žabomyšie vojny, ale ktoré rozhodne nevyzerali tak prepracovane a hrdinské, ako partie v tomto filme. Ja som už dlho nevidel film, kde by som tak strašne držal nejakým postavám palce, aby im to vyšlo a títo mladí hereckí protagonisti hrali neskutočne uveriteľne až s nich vyžarovalo vlastenecké nadšenie ako keby to ani nehrali, ale žili. Ale mna osobne najviac dostal výkon William Burleigha, ktorý bol ukážkový vodca a hádam aj sám Napoleon, keby videl tento film by ocenil jeho vodcovstvo. I keď bol vodca miernejšej povahy, každý ho počúval na slovo a táto postava bola fakt ukážkovo prevedená a jeho herecký predstaviteľ William Burleigh bol famózny a kvoli jeho prejavu a osobitosti som túto partiu s Pavelskej ulice žral. Je tu napätie, sú tu aj emotívnejšie chvíľky a je tu aj niekoľko slušne rozvinutých charakterov postav a v neposlednej rade aj to silné Ne(happy endové) finále robí z tohto filmu viac než uspokojivé filmové dielo. Tak nie je o čom viac diskutovať a je to za 5*. Dakujem Willy Kufaltovi za odporučenie tohto skvostu, bez jeho pomoci by som tento film určite nevidel. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Maďarský dětský film s nominací na Oscara? A v režii Zoltána Fábriho? Po zvědavém zhlédnutí souhlasím s tím, že Chlapci z Pavelské ulice jsou ve svém žánru polozapomenutým klenotem, který jak čtu z komentářů snad znají jen pamětníci ze svých dětských let. Škoda. Zvláště u nás by si tento snímek pohybující se někde mezi Knoflíkovou válkou a pražskými foglarovkami zasloužil. Výkony dětských herců si zalouží absolutorium, stejně tak snaha v širokoúhlém obrazu evokovat atmosféru Budapešti počátku 20. století. I přes trochu zadrhávající rozjezd, při němž je třeba si vyjasnit podstatu konfliktu i funkce v klukovské partě, se daří vytvořit podmanivé klukovské dobrodružství, které vyvolá vzrušení z působivého zachycení velkolepé bitvy o nezastavěný plac i emoce nad dojemným osudem nejmladšího člena party. Závěr se pro mě zařadil i přes svoji hořkost k nejkrásnějším symbolům pomíjivého dětství, které byly přeneseny na filmové plátno. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Maďarská dobrodružná klasika o klukovských hrdinech a cti ve stylu Záhady hlavolamu. Jestliže srovnám o rok starší Bočanův mini-seriál, Chlapci z Pavelské ulice u mne vítězí na celé čáře 1:0! Výhrady, pro které jsem se s partou Rychlých šípů nedokázal úplně stotožnit, a to sice, že život ve Stínadlech byl až příliš odtržený od reálného života, zde úplně vymizly díky obohacení podobného příběhu pasážemi ze školy, rodiny a nakonec i přítomností přihlížejících se občanů městečka. Už jenom ta konfrontace hlavních členů pouličního spolku s profesorem chemie v kabinetu je nejenom že neskutečně zábavná, ale nepůsobí ani samoúčelně, neb právě zde je odhalena až precizní fantasie velice inteligentních dětských hrdinů, jejichž spolek (který má dokonce vlastní ústavu! :o)) znamená mezi vrstevníky ve městě opravdu něco! Vyjmenování všech kladů filmu by zabralo hodně místa takže stručně: nechybí zde napětí, humorní situace i citově silné momenty. Takový závěr bych ve filmu pro děti a mládež tedy nečekal. Hodně kvituji reálie c. k. monarchie z počátku 20. století a korunu tomu totálně nasadila závěrečná pointa s nečekaným "budovatelským" vyvrcholením. Naštěstí zde nešlo o žádné optimistické budování světlejších zítřejšků, ale spíše velmi smutný obraz jednoho Pyrrhova vítězství. 95% (viděno v rámci Challenge Tour 2019: "52 let filmů za 52 týdnů") ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Příběh z dob, kdy klukovské bitky měly svá pravidla, podpásovky a zrádci se netrpěli, ctili se vůdci i statečnost pěšáků, chlapecká čest byla víc než úspěch ve škole nebo strach z výprasku od rodičů. Tak jako mají Francouzi Knoflíkovou válku nebo my Bylo nás pět či Páni kluci, Maďaři mají Chlapce z Pavelské ulice. Čistě chlapecké obsazení v městském prostředí s bojůvkami a smyslem pro čest evokuje Foglarovu Záhadu hlavolamu. Odlehlé předměstí, domy s oprýskanou omítkou, ulice vyskládané z kočičích hlav - podobné stovkám jiných ať už z pražské či brněnské periférie nebo středu Rychnova nad Kněžnou či jiného evropského maloměsta. Atributy doby z počátku minulého století jsou výraznější než prvky národnostní. Příběh sám je podle předvídatelného scénáře ale v čistém provedení. Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně vysoké hodnocení mě navnadilo a proto jsem si tento film sehnal. První polovina je malinko stereotypní, ale druhá už je téměř bezchybná. Příběh z dob, kdy ještě hoši znali slovo čest, je opravdu výborný a prodchnutý radostí. Avšak neskutečně hořký závěr mě opravdu šokoval. Na dětský film vpravdě ostré vystřízlivění! ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama