Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v Budapešti na počátku 20. století, kde mezi sebou vedou dvě bandy chlapců nelítostný boj o dominanci nad pláckem na konci Pavelské ulice, na motivy knihy i v zámoří známého maďarského spisovatele a novináře Ference Molnára. (Javert)

Videa (3)

Trailer

Recenze (28)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Možná, kdybych snímek viděl poprvé jako dítě, tak mě zaujme více, ale asi už něco to dítě ve mně trochu zabilo, i když je pravda, že třeba "Knoflíkovou válku" mám pořád rád. Tady jsou některé scény, které mě dovedly velmi překvapit svou vizuální silou, ale samotná válka o plácek mě tolik neoslovila. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Proč mě nenecháš napravit moji chybu?“ - „Nemůžeš napravit zradu, Gerébe. Není to chyba. Je to mnohem víc než to.“ Nenápadný maďarský klenot v žánru dětského filmu. Mé první filmové setkání se Zóltabem Fábrim dopadlo velmi dobře. Do jisté míry se dá říct, že je to taková maďarská verze našich Pánů kluků, ale ti byli vtipnější a pohodovější. Chlapci z Pavelské ulice jsou sice sem tam také úsměvní, ale soustředí se přece jen na jiné věci. Ve filmu se vše točí kolem pojmů jako jsou čest, zrada, hodnosti/funkce, degradace, odvaha, zbabělost, obětavost, schopnost uznat chybu i porážku. Při soupeření dvou chlapeckých znepřátelených part se postupně projeví všechny. Film navíc přes pomalý, vlažný začátek postupně graduje a vše směřuje k „epické“ bitvě, která je ovšem překvapivě opravdu dobře udělaná a napínavá. Jenže opodál se odehrává ještě jeden boj…upřímně řečeno, z konce, který se snad ani nedal čekat, jsem byl maximálně zaražený, ukončit takhle dětský film bylo dost odvážné. V rámci žánru silné 4*. ()

Reklama

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně vysoké hodnocení mě navnadilo a proto jsem si tento film sehnal. První polovina je malinko stereotypní, ale druhá už je téměř bezchybná. Příběh z dob, kdy ještě hoši znali slovo čest, je opravdu výborný a prodchnutý radostí. Avšak neskutečně hořký závěr mě opravdu šokoval. Na dětský film vpravdě ostré vystřízlivění! ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Očekávání jsem měl více než vysoká, ale Fábri je nakonec ještě mnohonásobně překonal. Snímek naprosto bezchybně funguje jak po stránce historické, neboť nádherně ukazuje dětské společenství na počátku minulého století s jeho spravedlivou hierarchií a vštípeným kodexem cti a respektu k autoritám (tedy něco, o čem se ná dnes může jen zdát), tak i jako metaforický odboj proti násilí dospělého světa, které nikdy nic nevyřeší a přináší strašlivé oběti pro nicotné vítězství. Všechny postavy jsou nesmírně sympatické, vyprávění plynulé a zábavné a závěrečná klukovská bitva se zákopy, pískovými kuličkami a promyšlenou strategií je něčím, o čem jsem jako malý capart s kamarády na vesnici vždycky celým srdcem snil. Zdaleka nejkrásnější maďarský film... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Na konci Pavelské ulice v Budapešti je grunt, o který vedou válku dvě chlapecké party a domácí ho chtějí ubránit za každou cenu... Co musím a vlastně i chci pochválit, je úžasně vykreslená atmosféra doby, krásné klučičí dobrodružství, skutečnou hodnotu slibu/přísahy a dětské herce, velice příjemně se mi na ně koukalo. Se samotným závěrem jsem se zatím nedokázala popasovat... ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno