Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodinný dokumentární portrét všemi generacemi milovaného českého autora, herce, textaře, scenáristy a spoluzakladatele legendárního Divadla Járy Cimrmana Zdeňka Svěráka, který natočil jeho syn, světoznámý režisér Jan Svěrák, se svým kolegou Martinem Dostálem. Dali mu lehce humorný podtitul "Mramorizace Zdeňka Svěráka". Oba tvůrci laskavě nahlížejí do tvůrčího zákulisí i soukromého zázemí Zdeňka Svěráka a nechávají vyniknout jeho nezaměnitelné vnímání světa. Dávají rovněž možnost poznat kouzlo mnoho desítek let trvající sounáležitosti, na jejichž základech stojí úspěch slavného cimrmanovského souboru. Stranou však neponechávají ani momentky ze Svěrákovy životní cesty a soukromého života, na nichž odhalují pro řadu diváků možná neznámé odrazy jeho osobních osudů ve filmech, které si získaly trvalou přízeň publika. Snímek má nicméně osobní rozměr i pro samotného režiséra, který v době realizace prožíval společně s otcem tvůrčí i generační spor. Natáčením portrétu se pokoušel rovněž hledat nová východiska pro vzájemný vztah, jehož hodnotu mohli diváci ocenit na působivých filmech Obecná škola, Kolja či Tmavomodrý svět – plodech kongeniální spolupráce otce a syna, jež naštěstí měla úspěšné pokračování. (Česká televize)

(více)

Recenze (208)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Moc ráda bych dala 4*, nicméně mi po shlédnutí tohoto životopisného dokumentu zůstal krátkodobě pohodový pocit, nic víc. Nemám nejmenší potřebu vidět "Tatínka" znovu, dojmy po několika měsících od shlédnutí jsou minimální. Přesto nejde v žádném případě o zklamání, protože jsem od tohohle dílka vlastně nic neočekávala a nakonec ta hodinka a půl sledování byla vcelku příjemná, prodchnutá poklidem, jemným humorem a moudrem. 68% ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný dokument líčící životní cesty velikána Zdeňka Svěráka natočený jeho neméně známým synem Janem. Netušil jsem, že ve všech svých filmech Svěrák tolik čerpal ze skutečných postav a situací (hlavně v Obecné škole). Dokument je výborně prokládán známými scénami z filmů a také her Divadla Járy Cimrmana. Pohodová podívaná. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný a zábavně udělaný hraný dokument, který mapuje celý život význačného cimrmanologa Zdeňka Svěráka. Jeho syn jej zachycuje v mnoha různých polohách (v divadle, při natáčení Hodin zpěvu, na lyžích, s kamaráda, při vzpomínkách, při vyhroceném dialogu se synem ohledně scénáře nového filmu). Z filmu sálá pohoda a klid, který Zdeněk Svěrák kolem sebe působí. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

je to takový TOP STAR magazín v poněkud lepším obalu, ale přesto stále jen dokument, i když natočený citlivě - jak jinak, když už na tom pracoval jeho syn. Jinak dokument ničím vyjímečný narozdíl od Zdeňka Svěráka. Moc však nechápu filmový formát a ani uvedení v kinech. Tam se to podle mě nehodí. Ale každému podle jeho gusta ... ;-) ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Koncem 70-tých let jsem pro sebe objevila Cimrmany a následně infikovala svým nadšením celé okolí, moje dcery vyrůstaly na "Hodinách zpěvu" a páně Svěrákových pohádkách ať už filmových nebo tištěných atd atd - a vůbec si nedělám iluze, že nejsem jedna z mnoha, pro níž jméno Svěrák je značka kvality. Proto pro mne dokument nepřinesl mnoho nových informací, spíš byl jen milým setkáním s pro mne milým člověkem, jehož humor i inteligence mne doprovází většinu života. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Několik záběrů bylo natáčeno v Měcholupech u Žatce, v Žatci samotném, hlavně ve školách, kde Zdeněk Svěrák po absolutoriu VŠ učil a dále pak na žateckém náměstí. (Frontie)
  • Sám Zdeněk Svěrák k filmu řekl: "Má-li někdo syna kameníkem, má nejlepší pomník ve vsi. (...) Kdo jiný mě zná víc než můj kluk, a ten Martin Dostál (...) byl zase takovej dotěrněj kladeč nepříjemných otázek. Myslím, že to zafungovalo a je to pěkný pomník. Neměl jsem právo cenzora, do obsahu jsem nezasahoval." (NIRO)
  • Spolurežísér Jan Svěrák vzpomínal: "Zjistil jsem, že přestože jsem vystudoval dokument, nikdy jsem žádný nenatočil a nevím si s tímhle formátem moc rady. Pozval jsem tedy ke spolupráci Martina Dostála, který sice dokument nevystudoval, zato jich už asi dvacet natočil. Dohodli jsme se, že tátu vezmeme na místa, která byla pro jeho život důležitá, a tam ho, rozjitřelého vzpomínkami, budeme zpovídat." (NIRO)

Související novinky

Dlouho odkládaný porod

Dlouho odkládaný porod

15.04.2006

Natáčení nového filmu rodinky Svěrákových otce (scénář, hlavní role) a syna (režie) Vratné láhve se chýlí ke konci a brzy přijdou na řadu formovací práce ve střižně apod. Hlavním hrdinou je… (více)

Reklama

Reklama