Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdina se vydá do Peru hnán touhou poznat hlubší smysl života. Tuto touhu naplňuje skrze pátrání po Rukopise neznámého původu. Rukopis totiž podrobně popisuje, jakou cestou se bude civilizace v příštím tisíciletí ubírat a jak se bude dále vyvíjet společnost a kultura. Film na základě stejnojmené knihy Jamese Readfielda, který vydal tuto svou knihu ve Spojených státech nejprve vlastním nákladem v nevelkém počtu výtisků. Knížka vzbudila velký ohlas, lidé si začali Celestinské proroctví opisovat a kopírovat a jeho pověst a sláva záhy rostly geometrickou řadou. (Pražské Brány 2007) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Vidím, že tento film se zrovna neshledává s dobrými ohlasy, ale netřeba přece hodnotit ne až tak kvalitní formu, pokud se člověku líbí hlavně obsah. Aspoň u mě to tak je. Před několika lety jsem četla stejnojmennou knížku, která se k tomuto stala předlohou. Nepamatuju si ji sice do detailů, ale vím, že na mě tehdy udělala docela dojem. A stejně tak se to nakonec povedlo i tomuto filmu. Jen je trošku škoda, že podobné věci, které mají člověka takto "duchovně" obohatit a napomoct k uvědomění, že život je možná o něčem víc, jsou často takto nepříliš kvalitně zfilmovány, což zhoršuje celkový dojem. Já se ale dívám tak trošku pod povrch a pomohlo mi to připomenout si sdělení, které jsem tehdy vyčetla v oné předloze. Proto děkuju za tuhle filmovou verzi. PS: Bylo fajn vidět v hlavní roli Matthewa Settla, kterého jsem "vídala" v seriálu Gossip Girl.~(3,8)~ ()

Henry Morgan 

všechny recenze uživatele

Ano, uznavam, ze jsem cekal tak trošku indiana jonese. Nevím proč. Ale co proběhlo na plátně mě na chvilku vyrazilo dech. JAkožto ortodoxní ateista jsem to považoval za poučný exkurz do duše věřícího. Věřím, že se podobný film uchytí na hodinách věrouky či náboženství, nikoliv však v letním kině, obzvlášť, sedíte-li poblíž baru. Jenomže když vynechám otřesné výkony herců, tupost dialogů nebo pro mě nepoznané zákoutí víry, tak musím vyzdvihnout myšlenku, kterou si budu asi dosmrtně pamatovat, a s kterou souhlasím. Člověku, kterému se snažíte něco vnutit, někam ho vmanipulovat, ubíráte energie. Vzpomeňte si na to, až vás bude někdo pěkné srát, tím, že vám něco vnucuje. Tak kde je pak pravda? V bezdomovci, který vám strká pod nos nový prostor a nutí vám ho nebo v paní, mlčky stojící, nabízející strážnou věž? ()

Reklama

Smok odpad!

všechny recenze uživatele

Smutne priznávam, že knižnú predlohu nepoznám a po dopozeraní tohto paškvilu po nej ani siahnuť nemienim. Film som si púšťal v domnení, že pôjde o dobrodružnú snímku (ako je uvádzané), ovšem dostal som len kvázi filozofický guláš o prenose energií a chápaní podporený vizuálnym spracovaním ála obrázky zo Strážnej Veže. Niektoré zábery mi pripadali gýčové ako maľby krajiniek z poľskej tržnice a repliky ako: "Vidíte ten Filodendrón? To je opak snahy niečo ovplyvňovať. Príjmite ten ker a nasajte ho do seba" sú podľa racionálne zmýšľajúceho človeka pomaly na ústavnú liečbu. Už sa teším, ako tento sektársky paškvil vytriem z disku nadpozemskou rýchlosťou a kategóriu "duchovný dobrodružný film" asi dlho nechám na pokoji. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Pátrání po smyslu života v dobrodružném snímku pojatý poněkud netradičně. Snové vyobrazení dává příběhu zcela jiný náboj. A tak zde přirozeně nelze hledat žádné napětí. Divák lačnící po skutečném zavedeném dobrodružství si řekne něco o typickém ženském filmu. Ale když zahodí veškerou svoji zášť a pozorně bude příběh vnímat, rozpozná onu duševní pohodu a klid. Mystika je to, co drží vše pohromadě. Kouzelný příběh však působí velmi chudě. Jakoby s onoho románu byli použity jen určité dějové nitky. A je to škoda. Mělo to určitě navíc. ()

Kvítek 

všechny recenze uživatele

Děsný "zpracování" totálně pohřbilo celý proroctví, aniž by divák byl vůbec schopen objevit o co tady jde. Bez přečtení knihy se poselství filmu rovná nule, slovy jedné velké nule. Jediný, jak se tohle dá brát, je hodně špatnej vtip. Velký překvapení kolik relativně známých tváří se mihlo v tomhle příšerným braku. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v USA (státy Kalifornie a Flordia), v Portoriku a na Kostarice. (BMW12)
  • Celosvětová premiéra proběhla 30. března 2006 na Mezinárodním filmovém festivalu v Miláně. (BMW12)
  • V knize Jamese Redfielda "Celestinské proroctví" je pomocí tzv. devíti vhledů (devíti částí tajemného rukopisu) popsána duchovní cesta člověka v kontextu s vývojem celého lidstva. (Terva)

Reklama

Reklama