Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film „Intervence“ vychází ze hry Lva Slavina z konce dvacátých let minulého století. Snímek se odehrává v zimě a v létě 1919 v okupované Oděse. Bolševici podporují francouzské vojáky bojující za „sovětské“, za „správnou věc“. Květinka Saňka je připravena dát vše, jen aby mohla sehrát roli v divadelním představení válečných událostí. Syn bankéřky a karetní hráč se chce stát hrdinným revolucionářem. Rudo-bílé postavy filmu jsou obklopeny zradou, provrtány kulkami. Hlavní hrdina Brodski pracuje jako učitel syna bankéřky Ksidias, kterým je mladý primitiv Žeňa. Zároveň je Brodski vedoucím týmu bolševiků, kteří, byť v podzemí, připravují ve městě povstání.
Film měl premiéru až v roce 1987. (Snorlax)

(více)

Recenze (3)

raroh 

všechny recenze uživatele

Poloka se vůbec rád filmově díval do prvních let sovětského státu, ať už to byla Republika ŠKID nebo později Návrat křižníku. Ostatně patřil mezi Kulešovovy žáky. Adaptace Sklavinovy hry vyrůstá z podhoubí, v němž tvořila ruská filmová avangarda 20. let i k němuž má blízko kousavý Majakovskij - v tom bych možná viděl hlavně důvody pro zamčení filmu do šuplíku - šokování měšťáckého vkusu groteskním pohledem na dějinné zvraty porevoluční epochy v Oděsse (kde se film odehrává) rozhodně působí místy hodně agresivně. Samotná idea textu je probolševická. Výtvarný výzor pak vrací diváky do Mejercholdových divadelních experimentů. Satirický osten směřující k dekadentní předrevoluční společnosti, v níž kvete zločin, nejen toho uličního typu, myslím, získává znovu na aktuálnosti. Nakonec nezapomínejme i na hudební složku - dobová tanga, parakriminálnická kabaretní píseň či drsný kriminálnický song je pak korunován Vysockého (Vysockij napsal texty ke všem písním filmu) existencionální písní o lidském osudu, zazpívanou těsně před popravou. ()

sator

všechny recenze uživatele

Intervenci dokončil režisér v červenci a v srpnu nás obsadili sovětská vojska.Vysocký kvůli roli ve filmu údajně tři roky abstinoval...ale po zákazu filmu se začal znovu upíjet... ()

Reklama

Zajímavosti (1)

  • Vladimir Vysockij kvůli roli ve filmu údajně tři roky abstinoval. Po zákazu filmu začel údajně opět popíjet. (sator)

Reklama

Reklama