Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve filmu Na pokraji slávy se režisér a scenárista Cameron Crowe inspiroval vlastními novinářskými začátky – jako mladý psal pro prestižní časopis Rolling Stone. V roce 2000 tak natočil vtipný i citlivý příběh o patnáctiletém vášnivém fanouškovi rockové hudby, který se roku 1973 vydává s kapelou Stillwater na turné, aby o nadějné skupině napsal reportáž právě pro Rolling Stone. William má před sebou téměř nadlidský úkol: uchovat si v šíleném cirkusu rockových produkcí nadhled a zdravý rozum, nepropadnout alkoholu ani drogám a ještě napsat objektivní článek. A nijak mu to neusnadňuje ani přítomnost několika náruživých fanynek, které tvoří nezbytný doprovod všem rockovým kapelám. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (387)

lamps 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze prodlouženou verzi a nemohu se pouštět do srovnávání, ale vystačím si s logickým faktem, že Director's Cut by měl být tím stoprocentním vyjádřením hlavního tvůrce filmu - a určitě chápu, proč Cameron Crowe k tomuto kroku přistoupil. Jedná se o příběh s mnoha významy, které se často nepodávají explicitně, ale divák je musí vyčíst z interakcí postav, z jejich vztahu k muzice, z nikdy nekončící éry hippies, která se do aktérů otiskuje, i z muziky samotné. A jestliže hudební fachman Crowe zvládá žánr road movie v tom nejuvěřitelnějším odkazu na vlastní hudební tripy či vyprávění ve stylu fiktivního Reinerova This Is Spinal Tap, tak se bohužel neubrání častým opakování a minimálně v režisérském sestřihu začnou konflikty mezi více či méně vykreslenými aktéry občas dost nudit. Musím ale uznat, že kdykoli jsem měl nutkání přetáčet, po chvilce mi v tom zabránil nějaký chytrý či vtipný dialog nebo scéna, během níž na mě poselství filmu vkusně a nenásilně doléhalo. Almost Famous je film pro užší skupinu diváků, kterým nevadí trpělivě přijímat osobní autorskou vizi a společně s hlavní postavou procházet světem, jenž se zdá být v průběhu důležitější než jeho příběh. Nebyl jsem úplně vtáhnut a podruhé bych do toho asi nešel, ale jako milovník tehdejší hudby a přemýšlivějších generačních děl jsem za zkušenost s tímhle většinově přehlíženým snímek rád.. 75% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Vrchol Crowovej režisérskej aj scenáristickej tvorby. Rocková muzika v tej najlepšej podobe doplnená o príbeh chlapca, ktorý si k sláve pričuchol trocha iným spôsobom ako ostatný. Dojemný, pravdivý a hlavne krásny príbeh, ktorý spolu z hereckou elitou - hlavne McDormand, Crudup a Hoffman vytvárajú jeden z najlepších hudobných filmov aké kedy vznikli. Táto sonda do duše umelcov sa na nič nehrá, ale ani nemá tendenciu šokovať. Skrátka sa snaží podať skutočný obraz sveta komercie a starých zásad očami mladého chlapca. A funguje to. Humor, dobrá hudba, dramatické scény - dokonca sa film môže pochváliť dokonalou lietadlovou scénou - dokazujú že Crowe ako tvorca dospel. Vrchol jeho tvorby aj žánru. Film, ktorý môžem pozerať dokola a vždy to skončí tím že si musím pustiť Zeppelin. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Hudební životopisy nejsou úplně moje krevní skupina, ovšem Cameron Crowe tenkrát zkrátka uměl. Z dnešního pohledu je důležité, že film vůbec nestárne (resp sedmdesátky byly postaru vystihnuté už na tom počátku tisíciletí), Kate Hudson je pořád neskutečná v tom nejlepším slova smyslu a je škoda, že film tak trošku zapadl a já sám jsem se o něm dozvěděl a dostal se k němu o mnoho let později. PS : Jimmy Fallon má strašně hustou image...8/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

83% ani náhodou. Dobropocitový film, ale nič viac, nič extra. Iba také poznanie, že Kate Hudson dlhodobo vyzerá na 30 a tu hrala vyšukanú šestnástku, tak trochu krok vedľa, najmä keď adeptiek na jej rolu bolo asi 20. A nič nové som sa nedozvedel. Akurát, že kapelníci radi preťahujú fanynky a tie ich ešte prenasledujú, len aby blanu odovzdali správne. A ešte som sa dozvedel, že niektorí muzikanti sú teplí, čo nebola novinka ani v starom Egypte. Takže neviem, nič moc celkovo. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Špičková zábava ! Mladý "novinář" najatý časopisem Rolling Stone doprovází fiktivní kapelu Stillwater na jejich turné po amerických městech roku 1973. Za doprovodné muziky rockových hvězd té doby poznává zákulisí koncertů i života kapel na vrcholu slávy. Cameron Crowe mě opět nezklamal a potvrdil, že (kromě režie :) muzice vážně rozumí a má ji rád. Já jsem zase rád, že jsem tenhle příjemný a vtipný film téměř bez hereckých hvězd, ale o to možná bezprostřednější, konečně viděl :) Také jsem si uvědomil o co nás, kteří jsme ve věku hlavního hrdiny, minulý režim okradl a jak jsme si tuhle krásnou dobu mohli užít - ne jenom shánět tyhle kapely po burzách (i když i to mělo svoje kouzlo :) ()

Galerie (49)

Zajímavosti (46)

  • Skutočný Lester Bangs zomrel na predávkovanie drogami v pomerne mladom veku. Na predávkovanie drogami neskôr zomrel aj Philip Seymour Hoffman, ktorý ho v tomto filme stvárňuje. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v San Diegu, Los Angeles, Santa Monice (Kalifornia, USA), New Yorku (New York, USA) a Tucsone (Arizona, USA). (Arsenal83)

Reklama

Reklama