Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Antonio Banderas v historickém výpravném snímku? Ano. I takové anomálie se čas od času objeví. Ale nutno podoknout, že Banderasovi role sedla náramně. Arab, který zavítá mezi Vikingy se kterými následně pojede na vandr.. to tu ještě nebylo. Atmosféra vytváří v místnosti chladno a šero, jakoby každou chvíli měla na dveře zaklepat sama ohnivá saň. Až na triky, díky kterým strhávám jednu hvězdu dolů se mi vše líbilo. Potěšila i role Vladimíra Kulicha, který Banderase hravě přehrál :D Vikingové se nemůžou rovnat spektáklům jako Statečné Srdce, Gladiátor či Rob Roy. Ale i tak stojí za to je shlédnout. Nic tím nezkazíte. Kéž by všechny výpravné historické "velkofilmy" dopadly alespoň takto. Snad se to zlepší. Uvidíme... ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Půl hodiny je vážně, na co koukat. Banderasovi coby vyhnanci z exotických krajů, který se dostane na drsný sever mezi Vikingy, to opravdu sekne, a onen nespatřený nepřítel budí skutečně hrůzu. A k tomu všemu nádherná, tajemná mlhavá krajina. Jenomže pak, jakmile se toho troška poodhalí, to upadá do zdlouhavosti a nudnosti, takže nám nezbývá nic jiného, než se těšit na pořádnou řež v nadcházejících bitvách. Jenže najednou nám mrzne úsměv na rtech, když místo bitev vidíme nějakou nepřehlednou změť sem tam se mihnoucí oceli, koňských nohou, lidí atd... Takže i v jednom z hlavních důvodů, proč jsme na Vikingy do kina šli, nás zklamali :-( ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Keď mal tento americký snímok v roku 1999 premiéru, tak som nadšene utekal do kina. No vychádzal som z neho značne nespokojný. Podľa trailerov a masívnej mediálne propagácii som očakával bombastickú, ukrutnú vikingskú jazdu, drsný barbarský masaker. Kultúrne zbližovanie severských vikingov so zatúlaným arabským mohamedánom, ktorého stvárnil vtedy slávny Antonio Banderas, ma však totálne sklamalo. Po rokoch som si tento film pozrel znova a moje pocitu sú rovnaké. ** ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je to čistě popkulturní dílo, v němž tvůrci zjevně přehlížejí nějaké historické reálie a autentičnost, postmoderně lehkovážně (v tom nejhorším slova smyslu) splácají dohromady prvky z různých historických epoch a koutů světa a k nordickému (severskému) hrdinskému eposu se nepřiblíží ani z desetiny, ale přesto má film svoje skryté kouzlo - atmosféru chladu, mlhy, příšeří, noci, vytí vlků, tajemných všehoschopných bojovníků, pohanských kultů a barbarské zběsilosti... ale většinou je to jen hollywoodsky plytké... (přesto, rychlost, s kterou se tu hrdinové učí cizím jazykům, je záviděníhodná...:-)) Podobné filmy: Centurion ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Co musíte vědět, když se vydáte za Vikingi, kteří jsou povolováni na záchrannou misi : jeden z nich nesmí být seveřan, takže zřejmě budete mít smůlu jako Ahmed íbn …. ( íbn znamená syn ) (( ::, a vydáte se zabít legendární tvory mezi medvědem a člověkem, kteří se objevují když padne mlha, kteří ukousávají lidem hlavy a kteří mohou vytvořit ohnivou saň, které se všichni tak bojí, protože pak to bude znamenat pro všechny konec. Toto všechno si prožijete a postavíte se všemu stejně jako Ahmed a snad se i naučíte odezírat ze rtů seveřanům, aby jste si s nimi alespoň trošku rozuměli. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Vikingové se posmívají Arabovi, že má malého koně. Ve skutečnosti by tomu mělo být naopak. Arabové měli (a dodnes mají) krásné a velké koně, kdežto Vikingové té doby jezdili na drobných zvířatech, přípomínajících větší poníky. (Rawen616)
  • Ačkoliv byl král Hrothgar (Sven Wollter) králem Dánů, ve filmu hovoří norsky. (Conspi)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama