Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Silně ahistorické (kde by se vzali Tataři v Evropě počátku 10. století, když Avaři byli zničeni, po Mongolech ani stopa, to Maďaři tehdy řádili ve stepích). Zbroje šílený mix vysokého i pozdního středověku z dob reconquisty, jedna přilba z gladiátorských zápasů, uff. Historici a odborníci museli po této stránce trpět. Rád bych si sehnal knihu, abych mohl posoudit úroveň znalosti, autora. Jenže přes všechny tyhle výtky mě ten film stále i po letech baví (nedávno viděno poprvé v originálu), jasně můžeme se bavit i tom, že střih mohl být udělán lépe, temnota některých záběrů neměla vůbec být atd. Přesto všechno má film atmosféru, baví, skvělý Banderas v hlavní roli, Jerry Goldmisth dodal monumentální a kulervoucí OST. Příběh zajímavý, souboje dobré, je to napínavé, občas vtipné. Stejně by mě hrozně zajímalo, jak vypadala nesestříhaná verze do které nezasahoval Crichton. Vzhledem k tomu, že je už 11 let mrtvý mohl by někdo verzi vyhrabat z trezoru a vydat na DVD. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Mě se to docela líbilo.. Pominu-li trošku za ušio přitaženou zkratku týkající se jazykové bariéry (Banderas sedne k ohni a když od něho vstane, umí Vikingsky), dostalo se mi velmi zručně natočemé akční "historické" dobrodružství, s velmi dobrým Banderasem, několika úchvatnými scénami a zajímavou hudbou a celkem zajímavým dějem, obsahujícím několik naproto rozkošných scének(exhibice koně, Banderasova neschopnost manévrovat s těžkým mečem a jeho následná úprava).. jsem spokojen.. ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Spájať arabov s vikingmi ? Heh ! Vychrtlý Banderas vyzerá medzi tými blonďatými svalovcami ako päsť na oko a nezachráni to ani ta vševysvetlujúca omáčka. Rezignovať sa odporúča. Našťastie je tu akcia a kto má rád historiské mlátičky na ostrie noža, či sekery bude rád. Len v tom nehľadajte preboha Gladiátora. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Sice se knížka jménuje Pojídači mrtvých a v originale je film nazván 13 bojovník, tak se u nás objevil pod názvem Vikingové, což zas tolik nevadí. Wendovolé by sice měli být neandrtálci, ale taky mi taky spíše připomínají nějaký prastarý kmen z doby bronzové, což taky nevadí. Herecké obsazení je slušné Antonio Banderas, Vladimír Kulich, Omar Sharif a dokonce dá se říct potomci Vikingů: Maria Bonnevie, Dennis Storhøi a Sven-Ole Thorsen, což není škodu, ale spíš naopak. Jerry Goldsmith složil zajimavou hudbu, což není vůbec na škodu. Škoda je, že k pěti hvězdičkam něco chybí. Něco málo, ale chybí. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Redfordovi už jsem říkal, aby přestal režírovat, tobě McTiernane rovnou vzkazuji vypadni a přestaň obtěžovat svou těžkopádnou režií, která vždycky stála za houby. Tobě bych nedal režírovat ani Ošklivku Katku, VKVéčka.a Televizní noviny na Nově. To se nestydíš za to, co jsi stvořil za shit?! Taky se dost divím, že tě po tomto fiasku ještě někdo nechá režírovat. To vše ještě obohaceno o špatného Banderase. Jednu hvězdičku dávám za to, že v rukou jiného režiséra by to byl super film. 20% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Hlavní postava - Arab Ahmad ibn Fadlān ibn al-Abbās (zde Antonio Banderas) - je zmiňována i v knize Ricka Riordana „Magnus Chase“. Postava Sam (valkýra arabského původu) jej uvádí jako jednoho z předků a vysvětluje tak své propojení se severskou kulturou. (SIRborio)
  • Stejně jako přímá knižní předloha Michaela Crichtona "Pojídači mrtvých", i tato adaptace velmi volně vychází ze staroanglické (zhruba z roku 1000) básně "Béowulf", zkombinované se zápisky skutečného diplomata, jehož celé jméno znělo Ahmad ibn Fadlān ibn al-Abbās ibn Rāšid ibn Hammād (ve filmu Antonio Banderas). (Chatterer)
  • Vendolovia útočia na dedinu Vikingov na koňoch, a to v obrovskom počte. Vikingovia však pri preskúmaní ich jaskyne a útoku na matku Vendolov žiadne kone nevideli. (Gareth_Jones)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama