Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

Satan 

všechny recenze uživatele

Všechno dobré, ani ty vyloženě "kecací" pasáže mě v obzvláště historicko-dobrodružných snímcích nevadily. Ale sakra něco mi tu nesedí. Velkofilm a hodinu a půl ? Ano, skvělé scénky, bojové i jsem se někdy zasmál. Chtělo to podle mě více těch komerčních a bechderoucích scének typu 1000 lodí na oceánu, velké bojiště atd. Celkově ale tento snímek neodsuzuji, i když pravda, moc do nebes ho také nevyzdvihuji. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Antonio Banderas je pre rolu stredovekého hrdinu ako stvorený, hudba Jerryho Goldsmitha je fantasticky monumentálna a aj jednotlivé (hlavne akčné) scény sú veľmi slušne nakrútené. Nepostrádajú dynamiku, temnú atmosféru a občas naháňajú zimomriavky. Scéna v jaskyniach nemá chybu. Ale všetky tieto slušne sfilmované momenty sú zvláštne pozliepané do nekompaktného a deravého celku, ktorý vyvoláva rozpaky. Údajne je to vinou Michaela Crichtona, ktorému zmluva umožňovala zasahovať režisérovi do výslednej podoby filmu. Naštvaný John McTiernan preto odstúpil z projektu skôr, ako bol hotový. Výsledok tým pádom nie je McTiernanov, ale Crichtonov. A úprimne, nestojí za veľa. Škoda. Mohol byť bombastickým dobrodružstvom. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že ve své době mě film dostal, neboť jsem zrovna silně ulítával na vikingském black metalu a pouhé vyslovení jména Odin či Valhalla ve mně vyvolávalo návaly emocí. S odstupem času vidím hlavně film s velmi zajímavým námětem, který ale totálně pohřbil nelogický střih. Pusťte k tomu autora předlohy a je z toho binec, kterému možná rozumí on sám, ale divák z toho musí být na větvi. Nechybělo mnoho a Vikingové byli skvělým dobrodružným filmem z exotického prostředí. Takhle zůstává rozmazaný patvar s dobrým Banderasem a několika pěknými sekvencemi. Jako celek ale nepopsatelně sypké... Pane Crichtone, držte se probůh pera (svého)!!! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Krvavý výlet na chladný Sever léta páně 922 poznamenaný tvůrčími neshodami mezi autorem předlohy a producentem Michaelem Crichtonem a osvědčeným režisérem Johnem McTiernanem. Vážený arabský učenec Antonio Banderas je za svůj hřích (ano, žena v tom byla) poslán coby vyslanec své říše do nehostinného kraje a záhy se připlete mezi drsné muže a jejich plánování válečné výpravy. Do mystické třináctky zbývá ještě jeden bojovník a podle kmenové čarodějnice to musí být cizinec. Je evidentní, kdo jím bude. Mnohé momenty mají solidní atmosféru a zejména úchvatné exteriéry, většina děje je ovšem matná, akční momenty mdlé a vlastně to už celé začíná u Banderase, který je skrz naskrz průměrný a nezajímavý, vývoj postav je odfláknutý. A dříve mnohokrát zmiňované sestříhávání a dotáčení zřejmě zapříčinily, že mnohé linie postrádají logiku. Přitom to mohl být syrový historický flák s atraktivním námětem. Zdaleka není. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Antonio Banderas v historickém výpravném snímku? Ano. I takové anomálie se čas od času objeví. Ale nutno podoknout, že Banderasovi role sedla náramně. Arab, který zavítá mezi Vikingy se kterými následně pojede na vandr.. to tu ještě nebylo. Atmosféra vytváří v místnosti chladno a šero, jakoby každou chvíli měla na dveře zaklepat sama ohnivá saň. Až na triky, díky kterým strhávám jednu hvězdu dolů se mi vše líbilo. Potěšila i role Vladimíra Kulicha, který Banderase hravě přehrál :D Vikingové se nemůžou rovnat spektáklům jako Statečné Srdce, Gladiátor či Rob Roy. Ale i tak stojí za to je shlédnout. Nic tím nezkazíte. Kéž by všechny výpravné historické "velkofilmy" dopadly alespoň takto. Snad se to zlepší. Uvidíme... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Původní rozpočet měl být 85 milionů amerických dolarů, ale nakonec se kvůli komplikacím, zdržením a přetáčkám téměř zdojnásobil. V severoamerických kinech pak film utržil 32,7 milionu dolarů, v celosvětových dohromady 62 milionů. Odhadovaná ztráta se pohybovala kolem sta milionů (plus minus několik desítek). (NIRO)
  • Film byl natočen dva roky před oficiální premiérou, jejíž datum bylo několikrát posunuto. (Bauer)
  • Drtivá většina Vikingů nemá adekvátní dobovou zbroj a výzbroj. Ve snímku je možné vidět Vikinga ve zbroji španělských conquistadorů až ze 16. století, nebo pro změnu jiného s gladiátorskou přilbicí ze 2. století př. n. l. Další má plátové brnění, také ze 16. století, přičemž film se odehrává roku 922. (Rawen616)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama