Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Rushmore je příběhem nadaného a rebelantského teenagera Maxe Fischera (Jason Schwartzman), studenta desáté třídy elitní Rushmorské akademie. Redaktor školních novin, kapitán nebo prezident nespočetných klubů a spolků, je zároveň jedním z nejhorších studentů ve škole, nad nímž neustále visí hrozba vyhazovu. Jeho svět se otřese, když se Max zamiluje do učitelky prvního ročníku slečny Crossové (Olivia Williams) a chce na její počest postavit akvárium. O její přízeň však musí soupeřit se svým přítelem, ocelářským magnátem panem Blumem (Bill Murray), bohatým otcem jeho dvou spolužáků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Senzační Wes Anderson. Vlastně jak jinak. Měl jsem trochu problém věřit Jasonu Schwartzmanovi patnáctiletého hocha, ale pak jsem zjistil, že mu v době natáčení bylo asi 17 a řekl jsem si, že byl vlastně skvěle vybraný, protože jeho Max tak působit měl. Bill Murray je samozřejmě sázkou na jistotu. Kolik emocí on dokáže dát do jednoho pohledu, jiný herec neuhraje za celý film. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Typický film Wese Andersona, plný nezaměnitelných postav a situací. Právě tenhle specifický styl vyprávění může být pro někoho kamenem úrazu. Anderson totiž vytváří světy, které mají své vlastní zákonitosti a realita se zde vyskytuje ve značně pozměněné podobě (jednoduše řečeno - je to úlet). K dobru musím přičíst výkon mého oblíbence Billa Murrayho a také dobře poskládaný písničkový soundtrack. 8/10 ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Ze všech filmů Wese Andersona tomuhle rozumím nejméně, a to i po opakovaných sledováních v odstupu mnoha let. U jeho ostatních filmů (Život pod vodou, Darjeeling a Až vyjde měsíc) jsem to měla tak, že se mi nejprve líbily hlavou a postupem času jsem se do nich zamilovala i srdcem. Ale u Rushmore zatím nenastala ani ta první fáze. Nejspíš je to kvůli tomu, že se nejsem schopna napojit na hlavního hrdinu a sama pro sebe si identifikovat, čím si v průběhu filmu prochází. Jeho emoce jsou pro mě absolutní a kompletní záhada. Nepoznám rozdíl mezi jeho upřímnými reakcemi a naplánovanými akcemi. Dělá to, co si myslí, že by měl dělat, nebo dělá to, co doopravdy chce dělat? V tom ten můj problém nejspíš vězí. Mám pocit falše ze všeho, co udělá. A když nemám žádný záchytný bod, ze kterého bych se se na film mohla podívat s odstupem, tak jsem ztracená. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Typický Anderson, nuda jak na výchovnom koncerte. Ani vtipné, ani poriadne romantické. Príbeh o teenagerovi, ktorý sa správa ako idiot a sympatie si nezíska. Wes je najpreceňovanejší režisér možno aj všetkých čias. Ešte som u neho nenatrafil na film, ktorý by som si chcel pozrieť znova. Skôr na nich hneď zabudnem. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Rushmore je bezpochyby jednou z nejoriginálnějších romantických komedií devadesátých let. Za mořem má kultovní status, který si stále u nás Wes Anderson nevydobyl. Je zkrátka až moc divný a nekonvenční, a to není pro každého. 70 % [Druhé zhlédnutí] Wes Anderson je prostě výstřední až na půdu, na jednu stranu jsou si všechny jeho filmy neuvěřitelně podobné (klad nebo zápor?), ale stále musí být osvěžující pro jakéhokoliv unaveného filmového fanouška. Ač preferuji Hackmana s celou jeho tanenbaumovou famílií, Rushomore je tím štětcem jímž se Anderson upsal ďáblu filmové originality. Mimózní, ale vůbec ne oddechová komedie, která to právem dotáhla do slovníků. 85 % ()

Galerie (39)

Zajímavosti (17)

  • Film sa z časti natáčal aj v St. John's School v Houstone, bývalej strednej škole režiséra Wesa Andersona. (m.a.t.o.)
  • O úlohu Maxa Fischera (Jason Schwartzman) sa uchádzalo vyše 1 800 teenagerov z USA, Kanady a Veľkej Británie. (m.a.t.o.)

Související novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Reklama

Reklama