Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Drama režiséra Nicholase Hytnera mě naprosto uchvátilo a nadchlo. Winona Ryder se ve své roli vyžívá natolik, až bych i já uvěřil v to, že je posedlá ďáblem. Daniel Day-Lewis je coby John Proctor takřka dokonale kladný a jeho procítěnost, zoufalství, ale i hrdost doslova tryská z filmového plátna. Sugestivní podání dramatického příběhu je opravdu jedinečné. Možná trochu přeháním ve vychvalování tohoto snímku, ale já ho beru za absolutní špičku. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Mám tři důvody (respektive tři herce) za které dávám čtyři hvězdy. První je Daniel Day - Lewis - ta postava je tak dobře napsaná (a samozřejmě zahraná), že jsem si do poslední chvíle nebyl jistý, co udělá. Druhý je Winona Ryder - tu jsem znal jen jako herečku, kterou obsazují převážně do kladných postav. Myslím, že nám má hodně co nabídnout, kdyby jí byla nabídnuta nějaká pořádná mrcha v jakémkoliv dramatu. Třetí a poslední důvod je Joan Allen - její zřejmě první role, ve které hraje vyloženě kladnou postavu. A to, že se jí zhostila perfektně, podtrhuje nominace na Oscara. Kdyby nebylo těchto tří herců, tak pochybuju, že bych našel důvod se na to podívat znovu. P. S. A na konci jsem se fakt zasmál, jenže to bylo vinou TV Prima. Protože jakmile byl záběr na lano (neřeknu, kdo na něm byl, ať nespoileruju) tak se objevilo "Další program" a tam film s názvem "Poprava". To mě fakt dostalo... :-) ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Z mého hlediska dost nezáživný film, který disponuje kvalitním hereckým obsazením, solidním zpodobněním dobových reálií, dobrou myšlenkou, ba i ten příběh má svůj potenciál, ale nějak to na mě příliš nezapůsobilo. Sice jsem nesnášela ty prolhané kravky a litovala oběti vykonstruovaných procesů, nicméně proti "Kladivu na čarodějnice" to zkrátka nemá grády, nevyvolalo to zdaleka tak silné emoce. Dvě hvězdičky jsou nejspíš zbytečně příkrým hodnocením, vůbec mě však neláká si tenhle film zopakovat a třeba si opravit mínění... 49% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá adaptace příběhu, který děsí nejen faktem, že je natočen podle skutečné události. Změnou několika haprujících faktů se filmu, potažmo Millerově hře, daří logicky poskládat příběh a vysvětlit co a jak vedlo k nepochopitelné salemské hysterii. Mrazivé, děsivé, strhující až na hranici nevolnosti. Day-Lewis přes pověstnou hereckou preciznost není nijak zvlášť výrazný, jen neprůstřelně kladný, ale Winona, ta exceluje. I díky své uvěřitelnosti je od prvního okažiku děsivější než všichni filmoví vlkodlaci, upíři a čarodějnice co jsem je za poslední roky viděl. Možná je děsivější než všichni jmenovaní dohromady. A zejména, když si člověk uvědomí, že takové Abigaily žijí i dnes a podobné hysterické hony se pořádají i dnes i když už při nich nejde o čarodějnice a satany. Na první pohled zdánlivě prosté historické drama, na druhý pohled hrůzné a děsivé tak, že z toho mrazí a nejšpíš hodně dlouho zůstane v mysli. ()

Mania 

všechny recenze uživatele

Tenhle film miluju, kdybych měla místo v TOP 10, rozhodně by tam už byl. Vím, že má mnoho negativ, ale to, jak je zpracovaný, to jak vyznívá. Je fascinující. Sledovat tenhle film je vyčerpávající skoro stejně jako shlédnutí Kladiva na čarodějnice a právě to je podle mě klad. Člověk se dívá a jen žasne, co se to sakra s těma lidma děje. Trochu mi vadily rádoby romantické prvky, ale holt bez nich se už málokterý film obejde. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Salem se jmenují tři města v USA. První dvě se nacházejí ve státech Illinois a Oregon. Salem, který se neblaze proslavil čarodějnickými procesy, leží ve státě Massachusetts. (Petulka88)
  • Daniel Day-Lewis sa počas nakrúcania nesprchoval ani nekúpal, aby sa lepšie vžil do svojej úlohy. (busev)

Reklama

Reklama