Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Waldo je nadšený průkopník létání, vydělává si pořádáním vyhlídkových letů, jenže rostoucí konkurence ho nutí vymýšlet stále atraktivnější postupy. Při jednom z nich, jakési letecké revue však zahyne dívka jeho přítele a Waldo čelí nařčení z neúmyslného zabití. Vzápětí při předvádění letounu vlastní konstrukce zahyne jeho přítel a Waldo konsternovaný jeho smrtí udělá další malér, po němž má doživotně zakázáno létat. Se změněným jménem se objevuje mezi leteckými kaskadéry, kde se setkává s německým válečným esem a svým idolem Ernstem Kesslerem. (Robbi)

(více)

Recenze (59)

Jasmín 

všechny recenze uživatele

Filmy z doby dvouplošníků a průkopníků letectví miluju a tak mi i tenhle film padl do noty. Ukázal tuto dobu jak z pohledu jisté zábavy, kterou tito letečtí pionýři mohli zažívat, tak i z pohledu kruté reality při umírání těchto "bláznů". Hvězdičku ubírám za závěr filmu, kdy vážně nerozumím tomu, co by vedlo uznávané válečné eso jakoby dokončit slavný souboj z války s nadšencem, který se nezůčastnil jediného válečného leteckého souboje. Jakoby si tvůrci řekli: "Máme tady Redforda a před ním si sedne na zadek každý...." ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Filmy o letadlech mě úplně neberou, ale George Roy Hill a Robert Redford to musí fungovat ne? A fungovalo to parádně, zvlášť když mě došlo, že tohle je ten film, který jsem jako malej viděl na stařičké černobílé televizi, ve kterém se procházeli piloti po křídlech (cca 1993). Je to óda na frajerství, éru prvních pilotů dvojplošníků v období kolem/po 1. světové války. Éra machrování, šílených kousků. létajících cirkusů, respektu mezi bývalými nepřáteli. Je to vtipné a svěží, má to úžasné letecké scény vrcholící finálním filmovým soubojem, jsou tu kromě jako vždy přesného Redofrda i další sympatičtí herci. A tak jediným mínusem je, že režisér nečekaně mění komiku a nadhled za smutné drama (konec jedné éry) a neváhá ve dvou srdceryvných scénách zabít dvě sympatické postavy. I tak i bez nostalgie (stejně jsem si po 30 letech nic nepamatoval) silné 4*. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Robert Redford je klasicky podmanivý, protože tohle on umí, dokáže diváka dostat na svou stranu, a to i přesto, že jeho postava není vyloženě dobrácká a má svoje stinné stránky. Děj má scény, které vás dovedou docela překvapit, ale také má scény, které vás spíše dovedou nudit. Zaměřeno na postavy, na dobré vzdušné scény, ale nějak to nikam nesměřuje, vlastně jen k určitému patosu. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Příběh Walda Peppera a legenda o Ernstu Kesslerovi je vlastně "jen" takovým malým oddechovým filmem s obrovskou láskou k létání a s tím spojenými krásnými akčními leteckými scénami, jenž je zasazen do začátků veřejné popularizace létání, tedy do dvacátých let devatenáctého století. Nechybí krásné stroje z první světové války, ani tehdy ještě neprozkoušené jednoplošníky a s nimi spojené úžasné akrobatické kousky. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

V úvodu mě dost rozladil český dabing, který zapříčinil, že jsem si připadal jako uzavřený v sudu. Všechnu zlobu navíc podpořil první záběr na Roberta Redforda, jehož americký úsměv plný krásných zubů, ve mě vyvolával nutkání obmotat mu jeho bílou leteckou šálu kolem krku a utáhnout(samozřejmě ze závisti)..Nicméně jsem risknul- a nelituju, protože, ač jsem nikdy nebyl milovník letadel a po pravdě ty vejšky už taky žaludku nedělaj tak dobře, jako tomu bylo před pár lety, byl Waldo Pepeer docela příjemným zážitkem. Jen nechápu ten náhlý překop z komediální roviny do dramatu, to byla pořádná facka... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Postava Ernsta Kesslera (Bo Brundin) je inspirována německým stíhacím esem Ernstem Udetem. (Agent frog)
  • Natáčení probíhalo v Elginu a v San Antoniu. Některé letecké záběry pak byly pořízeny nad Floridou. (Terva)
  • Když Waldo Pepper zkouší chodit po křídlech a vylézá z kabiny, na prvním záběru má kalhoty šedé, na druhém záběru jsou černé a na dalším zase šedé. (Terva)

Reklama

Reklama