Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drsný film Silmido inspirovaly skutečné události v historii korejského poloostrova. Když se v roce 1968 zvláštní skupina ze Severní Koreje pokusila spáchat atentát na jihokorejského prezidenta Park Chung-heeo, Jižní Korea odvětila stejným krokem a vyslala jednotku složenou z trestanců zavraždit severokorejského prezidenta. Rozkaz byl však zrušen a vycvičení zabijáci měli být natrvalo umlčeni. Ti se to dozvěděli a proti svému osudu tvrdě bojovali. Jihokorejská vláda se krátce na to rozhodla zvláštní jednotku Silmido zrušit. Snímek Silmido se hned po své domácí premiéře stal nejnavštěvovanějším a nejdiskutovanějším filmem v Jižní Koreji. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

Cival 

všechny recenze uživatele

Námět á la Tucet špinavců, hudba vykradená ze Skály a patos, z něhož by se dal postavit největší mrakodrap světa. Ale stejně tak hodně napětí, suverénní režie a chytrých scenáristických kliček v posledních čtyřiceti minutách, které Silmido dávají hlubší rozměr dramatu o nástrahách ideologiemi zmítané civilizace 20. století. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Hie-jae Kim .. Válkou a ideologii rozdělený korejský poloostrov a z toho plynoucí okolnosti – to jsou témata, kde jsou Jihokorejci filmařsky téměř bezchybní a zaručeně kvalitní. Tentokrát inspirované skutečnou událostí, perfektně natočené, doplněné skvělou hudbou s rostoucím napětím, drásajícími emocemi až do drsného a smutného konce. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Film podla skutocnej udalosti, ktory je po formalnej stranke brilantne natoceny hollywooskejsie ako samotny hollywood (a teraz to myslim vylucne iba v dobrom slova zmysle). A ustredny hudobny motiv, keby som nevedel o filme nic, tak odprisaham, ze ho ma na starosti bud Zimmer, alebo Klaus Badelt :-) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jihokorejská verze Tuctu špinavců na motivy skutečných událostí odehrávajících se mezi lety 1968 až 1971. Film trochu klame tělem. Pokud na to bude koukat někdo s povědomím o "Silmidu" tak ho zřejmě překvapí přístup první půlky filmu, pokud na to naopak bude koukat někdo netknutý informacemi co se tenkrát stalo bude asi dosti překvapen druhou polovinou snímku. Film je bravurně natočen, má burácející hudbu, zajímavý scénář, který rozhodně má co sdělit a velmi dobré herce. Jediné co ho vzdaluje těm úplně top snímkům je, že zatímco úvodních a závěrečných 40 minut je naprosto úchvatných, tak to mezitím je bohužel "jen" dobré a místy zbytečně zdlouhavé. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JSTE ODSOUZENÍ VĚZNI, NEBO LIDÉ Z OKRAJE SPOLEČNOSTI... LIDSKÝ ODPAD. ALE POKUD SE OBLEČETE DO TÉTO UNIFORMY, NAŠE CÍLE SE SPOJÍ V JEDEN. OCHRÁNIT NÁŠ NÁROD. A SJEDNOTIT NAŠI MATEŘSKOU ZEM...“ /// V časech, kdy jsou plný internety toho Kim Čong-una, si je dobrý připomenout, že touha odstranit jednoho severokorejskýho parchanta už tady byla (bacha! Spoiler!). A vo tom to je – tenhle film. Výcvik, ve kterým slabý kusy vodpadaj a místo politickejch keců, jde spíš vo akci. Asijská (plánovaná?) pocta starejm válečnejm akčňákům, ve který se má skupina jedinců vydat někoho sejmout. Zajímavější se mi to zdá spíš tou druhou půlkou, která je takovou „Rambovkou“, která přejde do žlutý akčňárny (s trochou stranickejch keců), pohybující se na hraně mezi dobrem a zlem. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu se stát Korejským národním hrdinou. 2.) Miluju špinavý Korejce. 3.) Thx za titule „bloodyvc“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ne ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Skupina těžkých vězňů se dobrovolně podrobí mimořádně drsnému 3-letému výcviku na vojenské základně na opuštěném ostrově. Cílem projektu Silmido je připravit vězně na sebevražednou misi v Pchjongjangu, jejíž cílem je zavraždit Kim Il-sunga, severokorejského prezidenta. Po většinu filmu jsme svědky nelidského drilu a skrovného života na základně, během kterého se postupně vyrýsují charaktery několika vězňů a vojenských velitelů. Vše zvolna spěje k známému dilematu kolem uposlechnutí či neuposlechnutí rozkazu a z toho plynoucích následků. Na film se hezky kouká, a to díky téměř bezchybné režii, schopným, typově přesným hercům a žánru odpovídající zvukové stránce. Leč tak v polovině filmu, než začne stoupat napětí mezi vězni a vojáky (každý vězeň má "parťáka" v zeleném), snímek na delší dobu zvolní nasazené tempo a zvýší ho teprve, až dojde na kýženou akci, jež však není kdovíjak dechberoucí. Ke konci filmu bylo na mne toho patetického hrdinského řvaní už příliš. 7/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá vojenská akčná dráma. Má výborný príbeh o skupine ťažkých trestancov, ktorí prijmú možnosť stať sa členom práve vzniknutej tajnej vojenskej jednotky, ktorá bude mať za úlohu dostať sa na severokórejské územie a tam spáchať atentát na prezidenta, pričom pre verejnosť sú už mŕtvi a tak na opustenom ostrove žijú len pre úspešné vykonanie misie, aby mohli začať s novým životom, Lenže ich čakajú len mnohé problémy. Spracovanie nie je zlé, ale aj tak cítim určité sklamanie. Táto tématika na mňa pôsobí perfektne a ponúka vysoký potenciál po viacerých stránkach, či už v rámci akčného, vojensky-politického alebo aj dramatického žánru, kde by išlo o vytváranie puta, či už medzi trestancami navzájom alebo aj medzi nimi a vojenskými inštruktormi, lenže ani jeden mi neprišiel práve najlepšie využitý. Pozerá sa na to dobre, ani s touto výrazne nadpriemernou dĺžkou nemám väčší problém, síce sa tu toho ani až tak moc neudeje a dej sa dlhší čas výraznejšie nepohne z miesta, ale aj tak sa je stále na čo pozerať, prvá tretina je tréningová, v druhej už dostane väčší priestor vzťah medzi postavami a tretia je zase čisto akčná, len to mohlo byť viac dotiahnuté a výraznejšie, po celý čas som sa do toho nedokázal plnohodnotne dostať, čo ma mrzí. Čo sa týka akcie, síce sa nachádza hlavne v tej spomínanej poslednej tretine, ale nie je jej málo. Nepôsobí na mňa výraznejšie kvalitne, či už po vizuálnej alebo aj obsahovej stránke, ale vzhľadom na to, že tento film má bližšie k dráme, než k akčnému filmu, tak nie som sklamaný, svoj účel splní a viacero okamihov sa aj vydarilo. Herecké obsadenie je na tom dobre, chýbal mi tu jedine nejaký najvýraznejší člen z hlavnej jednotky, sú tu asi štyria najdôležitejší, ktorí majú aj najviac priestoru, hlavne Jung Jae-Young a Sol Kyung-Gu, ktorých má aj celkovo najradšej, len mám rád, keď aj niekto z nich vyniká, títo mi prišli až moc na rovnakej úrovni. A možno aj preto mi viac sadlo zloženie jednotky inštruktorov, z ktorej vyniká môj obľúbenec Ahn Sung-Ki, ktorý charizmou všetkých ostatných s ľahkosťou zatieni. Réžia a technická stránka mi prišli skôr len priemerné a to prakticky po všetkých stránkach, vizuálna stránka, emócie a aj ten patos mi až tak dobre nesadol, hlavne v záverečnej sekvencii s hlavnými hrdinami. Takže Silmido je určite dobrý film, ktorý si aj dobré hodnotenie zaslúži, len to podľa mňa stále mohlo byť aj o dosť lepšie. 71% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Napriek dostatočne reálne pôsobiacemu príbehu opierajúcemu sa o historické fakty som sa nedokázal vcítiť do role ani jednej z postáv, tobôž niekomu vyslovene fandiť. Nie, "Silmido" nie je zlým filmom, ktorý by diváka vyslovene nebavil, no za mojim negatívnym pohľadom bude zrejme dlhočizná stopáž, vďaka ktorej snímok najmä vo svojom jadre, napriek vážnosti nastolenej situácii nudil. Zrejme to nebola moja šálka kávy. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Oni nás nazvali komunistami? Nás, ktorí sme chceli zabiť Kima?..." Keby Silmido vzniklo dnes, vyzeralo by inak, rozumej lepšie. V tej dobe režisér pravdepodobne videl Skalu od M. Baya a celé to pojal až moc "hollywoodsky". Úvodnú akčnú scénu doprevádza hudba, ktorú skladateľ úspešne okopíroval od H. Zimmera. Po niekoľkých minútach sa presúvame na tajné miesto, kde odsúdení dobrovoľníci tvrdo trénujú a pripravujú sa na atentát, ktorý vláda na poslednú chvíľu zruší a potrebuje sa zbaviť všetkých svedkov...Námet sám o sebe výborný, dokonca podľa skutočnej udalosti. Problémom sú tradične prehrávajúci kórejskí herci. Nie všetci, stačí pár. Ten ich silený a neprirodzený herecký prejav dosť zhadzuje vierohodnosť príbehu. Mať tak vážnejší tón a serióznejší prístup tak by sme pravdepodobne mali do činenia s nezabudnuteľným filmom. Ak raz niekto urobí remake a chytí to za správny koniec, bude to bomba. 70%. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Nevim proč, ale u akčních a válečných filmů mě hodně baví trénink víc než pak ta válka. A tady ho bylo dostatek, proto tolik hvězdiček a ještě jsem se něco přiučil o Korejské historii. 80% ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

V lednu 1968 severokorejská vojenská jednotka pronikla na území Jižní Korey s úmyslem zabít prezidenta. O pár měsíců později se Jižní Korea rozhodla provést odplatu. Před 31 nejhorších zločinců jsou předloženy dvě možnosti: Trest smrti, nebo se stát členem vojenské jednotky, jejíž cílem bude zabít severokorejského prezidenta. ___ Kdyby to nebylo podle skutečných událostí, řekl bych si "nic nového pod Sluncem"; to samé samozřejmě platí i pro nelidsky krutý výcvik, jednotlivé charaktery, apod. Zajímavé to začne být až později, kdy se vztahy k velitelům i mezi vojáky navzájem vyostřují, stupňuje se napětí... Až k velmi zajímavému konci. ___ 4* především za druhou polovinu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jsem velmi překvapen, protože děj filmu byl tak neuvěřitelný, že se mi ani nechtělo věřit, že je to natočeno na základě skutečné události. Po filmu jsem si k tématu dohledal informace a opravdu zíral, protože film se skutečně celkem věrně drží skutečné události. Samozřejmě snímek je plný patosu a místy i afektovaného hraní, ale na to jsme u asijských filmů, kdo na ně kouká už zvyklí a počítáme s tím. Hudební podkres byl také velkolepý, hudba jak z Ryana, orchestr, žestě, bubny... Zajímavá byla nejen druhá polovina filmu, kde dojde k ,,útěku'', ale i ta první s výcvikem. Leckomus to možná přišlo drsné, ale kdo něco četl třeba o výcviku japonských námořníků či dokonce pilotů za války, nediví se ničemu. První co je třeba v Asii z vojáka vymlátit je jeho duše a potřeba myslet. Teprve až když je zněj plně ovladatelný jedinec, může se začít se specializovaným výcvikem dle jeho zařazení. Jsem si jist, že u téhle jednotky se metody od války moc neměnily, obzvláště pokud šlo de-facto o odsouzence na smrt. Celkově to beru jako velmi odvážný počin od Jižní Korei, protože toto takto otevřeně přiznat, to už chce sakra odvahu. Já se trochu divím, proč i v těch sedmdesátých letech, kdy se to skutečně stalo nezvolili jinou formu toho jak se prezentovat. Unést civilní autobus s civlisty a pak střílet po vlastních..abych dokázal, že jsem jeden z nich.. no to mi nepřijde moc inteligentní. Proč třeba nechtěli výměnou za rukojmí přizvat novináře? Televizi? Asi by dopadli stejně a dostali všichni oprátku, ale na ostrově nejeden strážný vzpouru přežil a nějaké záznamy o nich také musely být jako o jednotce když měli uniformy, nášivky... No ale to je jen kdyby :-). Asi nebylo skutečně jiné jiné východisko než v obklíčeném autobuse odjistit granát... Jsem mile překvapen, tohle jsem nečekal! * * * * ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Kdyby do toho kluci korejští nesrali tolik svého hihihumoru a většina herců nehrála tak zkurveně afektovaně byl by to býval výborný film se skvělým námětem, takhle mi z toho ale vyšel prapodivný mix úchvatně dramatických scén a naprostého šrotu, ach jo.. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Film o tom, ako z ľudského "odpadu" za dva roky vyrobiť drsných chlapov a správnych mužov ... na konci ktorého sa mi aj slza tlačila do oka. Zaujímavý príbeh, slušné spracovanie a dosť dobrá muzika. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

K mému velkému údivu mě tenhle film nijak nedostal. Ani sama nevím proč. Možná způsobem zpracování. Víc by mi sedlo časové rozlišení, protože nebýt náznaků v mluvené řeči, tak by jednomu ani nedošlo, že výcvik trval tři roky. Patos, který v něm viděli ostatní, mě úplně minul. Asi že jsem u Korejců zvyklá na těžší kalibr. Nicméně času, který jsem filmu věnovala nelituju. Složil se mi další střípek korejských dějin a obsazení jako takové bylo skvostné. Takže je možné, že si Silmido ještě někdy pustím a svoje hodnocení po druhém zkouknutí změním. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Hezké kličky ve scénáři a zručné režisérské vedení W.S. Kanga odvádí od zbytečného patosu, ke kterému má Silmido chvílemi blízko. Herecká sestava tentokrát nezaujme hned na počátku, na pravé emoce, je třeba si počkat do druhé poloviny filmu. Silmido mě nezklamalo zejména kvůli ději - čím nakonec musí projít celá jednotka, by člověka na začátku asi těžko napadlo. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zacne sa to ako Korejska verzia Tuctu spinavcov. Partu väznov poveria samovrazednou misiou na ktoru ich najprv treba vycvicit. Prvu tretinu filmu sledujeme ich vycvik, ktory je ovela tvrdsi ako to, co sme vo filme Full Metal Jacket. Behom tohto vycviku sa dostatocne zoznamime s hlavnymi postavami natolko, aby si ziskali nase sympatie. Na strane väznov maju väcsi priestor traja. Byvaly sef gangu, chlapik ktory sa vyrovnava s otcovym prebehnutim do Severnej Kóreya klasicky namachrovanec. Na strane vojakov, ktori ich trenuju su tiez tri vyrazne postavy. Charizmaticky velitel, jeho tvrdy ale spravodlivy podriadeny a zakerny mladik. Zvysok postav uz tak vyrazny nie je, ale to vôbec nevadi. Po tvrdom vycviku ma konecne dôjst k misii a keby bola tak dobra ako samotny vycvik, tak by vysledny film bol kvalitnym predstavitelom svojho zanru. Lenze misia je zrusena a nasleduje pre mna najlepsia cast filmu v ktorej sledujeme nasich hrdinov ako sa najpv nudia, rastie v nich frustracia a hnev, az ich to pomaly ale isto privadza k sialenstvu. Tato cast je svojim spôsobom ovela brutalnejsia ako samotny vycvik. No a v poslednej tretine sa dockame aj nejakej tej akcie, ktora aj ked je prevedena bezchybne, tak nepôsobi cool a samoucelne, ale podtrhuje zufalstvo a absurdnost celej tej udalosti. Prave ta zmena vyvoju filmu po vycviku povysila tento film nad klasicku kvalitnu zanrovku o uroven vyssie. Znova sa ukazuje, ze najlepsie pribehy pise sam zivot. Kto sa tesi na nonstop akciu, tak bude frustrovany rovnako ako postavy filmu. Namiesto toho sa docka chlapskeho patosu, ktory sa vyrovna filmom Johna Woo. Zmienku si este zasluzi vyrazny famozny soundtrack, ktory sice dost pripomina Bayovu Skalu, ale funguje dokonale. 9/10. ()

Reklama

Reklama