Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

Javert 

všechny recenze uživatele

Geniálně šílené, bláznivé a vtipné. Kdo mohl něco tak zábavného vymyslet?:) Nadšený také jsem ze Sellerse v roli čínského detektiva Wanga, který s jeho krásným orientálním přízvukem a šikmýma očima neodolatelný, a z Aleca Guinnesse v roli slepého sluhy. Grandiózní! Jedna z nejlepších komedií/parodií! ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Jak vidíte (ne)vidím, vraždit se však (ne)stydím.“ Slouží-li u vás slepý majordomus, asi nebude nejlepší nápad přijmout hluchoněmou kuchařku. A jako bonus i negramotnou :-), tedy nic neřeší ani cedulka s objednávkou večerního menu. Pár podobně zabijáckých gagů, hvězdný casting a originální poručík Columbo i inspektor Clouseau, parodující sami sebe. Našlapáno spoustou slovních hříček a odkazů na nejznámější světové detektivy. Nicméně, divákovy šedé buňky mozkové to moc neprovětrá a humor je zde každý pes (!) jiná ves, dost nevyvážený. Všeho moc imho škodí. VRAŽEDNÉ OKÉNKO: [][] Zazvoníte-li u vchodu a ozve se strašlivý výkřik, tak hlasitý až to rozdrnčí okenní tabulky, znamená to: Přišli jste právě včas, někoho tam vraždí! A koho? Snad ne toho remcajícího multiuživatele Gand_alf? Nikdo nikoho nemorduje. Když zazvoníte ještě párkrát, dojde vám to. Že Lionel Twain je starý srandista a  jeho domovní zvonek nezvoní, ale vříská hrůzou jako právě vražděná žena. [][] Nevyřešenou záhadou, hodnou (zde nepovedeného) Hercule Poirota, zůstává, proč to plešatý inspektor Omnibus o hvězdu nadhodnotil. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobra parodie, tentokrat na detektivni zanr. Tenhle film stoji hlavne na postavach a ty se fakt povedly. Peter Falk si zde strihnul zdanlive stejnou roli jak Colombo, ale tady neni zmatkar, ale drsnak, kterej kazdyho urazi a byl skvelej. Dale tu je Alec Guinness, kteryho teda moc neznam, ale jeho kreace hluchyho sluhy nemela chybu, zvlast v rozhovoru s hluchonemou kucharkou. David Niven nebyl nijak zvlast vyraznej, ale mel presne ten typ role, ktery mu sedi. James Coco byl taky super, pusobil sice krapet priteplale, ale jeho rozcilovani nad jidlem nemelo chybu. Co se tyce Jamese Cromwella, tak toho sem nepoznal, takle mladyho jsem ho jeste nevidel, takze jsem si nejdriv u jeho postavy rikal, ze nevim, co to je za herce, ale je docela slusnej. Pak tu je Truman Capote, kterej nepredvadi nic extra, ale aspon sem si moh overit, ze Philip Seymour Hoffman ho zahral fakt presne, i kdyz precejen ma Truman ten hlas krapet hlubsi. No a na zaver sem si nechal genialniho Petera Sellerse s jeho super hlaskama, akorat mi prislo, ze tvurci to krapet prehnali s make-upem a pusobil krapet gumove. Co se tyce pribehu, utekl strasne rychle, bylo tu dost perfektnich foru a naprosto brutalni vysetrovani vrazdy se zaverecnym odhalovanim vraha, kdy kazdej prisel se svou teorii a podle me nikdo, kdo film nevidel, nema sanci uhodnout, kdo je vrah. Skvela parodie. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jedinečná podívaná s vynikající mysteriózní atmosférou, humorem, excelentní hereckou sestavou a zejména dokonale propracovaným scénářem. Už samotný název Vražda na večeři napovídá, že půjde o něco ojedinělého, tudíž zde jsou další slova zbytečná, tohle je potřeba vidět a řádně si onu hodinku a půl užít! Hodnocení se zastavuje na lepších 4* :) ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Skvělá parodie na klasické detektivky a klišé tohoto žánru, která je místy tak šílená, že si klidně může podat ruku s filmy Zuckera a Abrahamse. Mnohé hlášky a dialogy jsou naprosto odzbrojující a jejich kadence je vysoká. Navíc je tu výtečné herecké obsazení. No a ty úžasné přízvuky těch postav! Bylo fajn si to po letech připomenout, tentokrát v originálním znění. Ale rád bych to zase jednou viděl i s dabingem, co si tak pamatuji, nebyl špatný a i ty přízvuky se v něm podařilo zachovat. "Tato konverzace být jako televize na líbánkách - zbytečná!" /// "Ticho! Kráva zase mluvit!" /// "Všichni ticho! Nikdo ani hnout! Zůstaňte, kde jste" - "Co je?" - "Musím znovu na hajzl. Nechci o nic přijít." - "Jdu taky, Same." - "Raději bych sám, Tess. Ale díky." ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Kuchařka dá sluhovi (Alec Guinness) při jejich seznámení papír, na kterém stojí, že neumí číst ani psát anglicky. Přesto poté, co je sluha zavražděn, podává Wangovi (Peter Sellers) lístek, na který napsala, že byl spáchán zločin. (Chegi)
  • Peter Sellers hrál ve filmu také taxikáře, ale scéna byla vymazána. (Kulmon)
  • Poslední film, který natočila Nancy Walker. (Kulmon)

Reklama

Reklama