Reklama

Reklama

Šípková Růženka

  • USA Sleeping Beauty (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Nezapomenutelný příběh vytvořený v duchu tradičních disneyovek jako je Sněhurka a sedm trpaslíků nebo Popelka, je strhujícím spojením příběhu lásky, naděje a dobrodružství. Krásná princezna nadaná laskavostí a půvabem kdysi, ještě než usnula, vyvolala žárlivost zlé víly. Trojice dobrosrdečných dobrých vil se snaží ze všech sil ochránit milovanou princeznu, ale ani všechna jejich kouzla nestačí na strašnou Paní všeho zla. Když je Jitřenka očarována a upadne do spánku, musí statečný princ Filip překonat mnohá nebezpečí včetně závěrečného boje se zuřivým drakem chrlícím oheň, pokud chce princeznu probudit z věčného spánku! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (110)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

To bylo v časech, kdy se Disney nebál pořádně to rozjet i u filmu určeného pro děti. Když přetrpíme nasládlou úvodní část s třemi přihlouplými vílami, následuje hrůzostrašná temnota barvená do jedovaté zeleně. Rohatá Zloba není nějaké směšné strašidýlko, ona je démonicky sebejistá. Tři obtloustlé vílí tetky sice pořád mají za úkol vnést do filmu roztomiloučký humor, že bych je nejradši plácla plácačkou na mouchy, ale Zloba je převálcuje na celé čáře a souboj prince s drakem je napínavý a působí nebezpečně, přestože má princ výhodu ve formě kouzelných zbraní. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

[16. disneyovka] Zcela klasicka verze zname pohadky, bez nejakych vymyslu a vystrednosti. Zkratka kouzelny pribeh o jedne zle carodejnici, ktera prokleje nove narozenou princeznu Auroru (v cestine Jitrenku). Proc to udelala, to se vlastne divak nedovi, ale detem to bude asi uplne putna. Skaredi lide proste delaji skarede veci tak nejak prirozene :) Jak uz to tak byva, kletba sice dospeje ke svemu konci, ale Ruzenku (tak ji prejmenovaly sudicky) z ni vysvobodi statecny a zamilovany princ Filip. Vsechno dobre dopadne a pohadky je konec :) Animacne uz na dnesni dobu velike retro, ale ma to pomerne hezkou hudbu (celym filmem se line hlavne ustredni "Once Upon a Dream"). Dal bych mozna tri hvezdy, ale ocenuju, ze se tu Disney preci jen drzel zkratka, co se tyce zviratek. Ne ze by tu nebyla, ale jsou jen tam, kde by je clovek cekal, napr. sluha Havran nebo pri prochazce lesem. Nejsou tu "na silu" jako treba v Popelce, a to je podle me dobre. ()

Reklama

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Sleeping Beauty od Walta Disneyho ma sklamalo. Disneyovky - najma tie starsie, este rucne kreslene - su pre mna balzamom na dusu, ale pri pozerani Sipkovej Ruzenky som nepocitila taku tu radost z krasnej animovanej rozpravky. Niecim to bolo ine. Akoby prevladalo zle nad dobrym, hoci tri sudicky sa snazili vsetko na dobro premenit, no i tak posobilo to tak cierno, pochmurne, negativne. A pre male deti to vobec nie je, moj syncek skolkar sa bal. Pre velke deti je to zase prilis jednoduche a dej je aj na rozpravky v mnohom nelogicky, napr. kral a kralovna by svoju dcerku ani raz nenavstivili? Alebo aky to malo zmysel zverit ju sudickam v prvom rade? Viem, ze je to na zaklade kniznej predlohy, ale aj tak. Alebo take pecenie torty, viem, ze to malo byt komicke, ked sudicka hodila do misky cele vajicka so skrupinami a aj bolo, ale to znamena, ze cele tie roky s Aurorou (meno Ruzenky v originali je Aurora) ani raz nejedli vajicka? Chvilami som sa nudila. Ruzenka mi bola cely cas akosi vzdialena, deli sa s nami len o jeden zazitok z lesa, nestihneme ju spoznat a viac si ju oblubit, predtym nez zaspi. Je to zvlastne, ale nepripadala mi taka krasna ako Beauty. Nieco mi na animacii tentokrat vadilo, konkretne na animacii postav. Boli nakreslene inak ako tie predosle, nepacili sa mi. Naopak, prostredie bolo dokonale, napr. les, zamok. Dejovo a ani animacne sa to ani neda porovnat napriklad s Popoluskou alebo Snehulienkou. Sleeping Beauty by som druhykrat asi nepozerala, kym vacsinu disneyoviek si rada pozriem aj viackrat. Najlepsie scenky boli tie z lesa, ked sa Aurora a princ do seba zamiluju a potom to, ako sudicky chystaju oslavu narodenin. Zla vladkyna sa az prilis podobala na zlu kralovnu zo Snehulienky, vadilo mi to trochu. A ktore saty? Modre predsa :-) alebo mohli urobit kompromis a nech by boli cervene ako " her lips as red as roses". Davam slabsie 3* a to hlavne za snahu Walta Disneyho a animatorov, ktori sa s tymto dielom tak natrapili a za krasny song Once Upon a Dream, co je vlastne na celom filme to najlepsie! 50 - 55%. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Druhá (a bohužel poslední) celovečerní disneyovka natočená na superširokoúhlý formát 2.55:1 a 70 mm materiál. Pak se od toho upustilo, protože to bylo strašně drahé. Ale právě díky tomuto formátu si Šípková Růženka zachovala svou jedinečnost. Kupodivu největším kladem je minimalizace typických disneyovských motivů, jako jsou zvířátka a písničky, přičemž melodie jsou inspirovány Čajkovským. V několika momentech je to docela temné (de facto všechny scény se zlou vílou). Dnes natočet něco podobného by si nikdo netroufl. Samotná pohádka přitom bez problémů obstojí i v dnešní konkurenci. Walt Disney a jeho tým si zaslouží veškerý obdiv za odvahu, která sice vyústila do slepé uličky, nicméně v historii světové kinematografie má Šípková Růženka své nezpochybnitelné místo. 10/10 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

16. celovečerní Disney Ráda věřím, že v původním formátu to musí být pastva pro oči, ale jestliže i poměrně neinvenční Popelka II: Splněný sen, měla pro mě větší kouzlo... není to zkrátka ono. Přičítám to přílišnému důrazu na inspiraci 14. stoletím a trojici sudiček. Se Sněhurkou nezaměnitelné, ale s první Popelkou už hodně hapruje zejména podobnost monarchy a jeho kumpána. Navíc Popelku přijímám i v té zahraniční verzi, Růženku zásadně vnímám jako zcela jinak vyprávěný příběh. ()

Galerie (129)

Zajímavosti (31)

  • Kvôli 70mm formátu museli hudobný podklad nahrať a celý zvukový mix vytvoriť v Nemecku, pretože v USA nemali na to vyhovujúce nahrávacie štúdio, ani techniku. (BlueNeon81)
  • První animovaný film točený na extrémně širokoúhlý Super Technirama 70 mm o poměru stran 2,55:1 (běžně užívaný Cinemascope má 2,35:1). Díky tomu většina diváků nemohla nikdy vidět film ve správném poměru stran, kina na to nebyla zařízena. Náprava nastala až s reedicí DVD a Blu-Ray vydaným v roce 2008, kde je film v původní podobě. (Němi)
  • Film byl nejdříve natočen se skutečnými herci, aby animátoři mohli podle nich následně vymodelovat animované hrdiny. Samotný proces animace byl v padesátých letech velice zdlouhavý. Vyrobit jediný rámeček filmu mohlo zabrat až celý týden. [Zdroj: časopis Cinema 03/2019] (ČSFD)

Související novinky

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

05.03.2019

Visí vám v pokojíčku plakát Jokera, v dětství jste vždycky fandili Darthu Vaderovi a Hans Gruber je podle vás pravý hrdina Smrtonosné pasti? Pak pro vás má studio Disney dobrou zprávu, po vzoru… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno