Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (899)

golfista 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mě zpočátku několikrát napadlo, že na takovou "kravinu" se dívat nebudu, výsledek byl nakonec překvapivý. Asi je to tím, že mám rád anglický humor, herce ... a vůbec :) Ono to sice bylo fakt DOST ujetý, ale taky DOST dobrý. Škoda, že jsem neznal knížku, asi bych si tenhle film užil víc, ale pobavil jsem se slušně (napodruhé to asi bude ještě lepší). Humor, který má myšlenku mě ostatně pobaví vždycky víc, než ten doslovný (povětšinou americký) ... 70% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Za estetickou a vizuální stránku, za odvahu tuhle adaptaci kultovní knihy Douglase Adamse natočit, za humanistické poselství, za postavu Johna Malkoviche a za těch několik skutečně vtipných vtipů dávám čtyři hvězdičky. Ale jinak lze jen konstatovat, že film se po slibném začátku rozpadá a jeho celistvost je navíc několikrát narušena základní otázkou: Je to skutečně tak průměrná slátanina, jelikož ji natočili víceméně Američané, nebo už nerozumím britskému humoru, který jsem měl vždycky tak rád? Nebo je to prostě čistý průměr, jelikož jde o britsko-americkou koprodukci? :-) Jaký počítač mi na tohle odpoví? ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Keď kráľ Chrostos recitoval svoju ´Ódu na hrudku hnusu, ktorú som objavil pod pazuchou jedného rána´, štyria poslucháči zomreli na vnútorné krvácanie a predseda prežil len vďaka tomu, že si odhryzol nohu.“ Sympatická sci-fi komédia alebo Douglas Adams večne medzi nami.Tento film je z tých, o akých sa môžu rozprávať iba ľudia, ktorí ich videli: depresívny robot, „zbohom a ďakujeme za ryby“, dve myši, ručník, 42, kraby, vorvaň s kvetináčom petúnií. Nechýbajú kreatúry štúdia Jima Hensona a strhujúce dialógy/hlášky. Takmer 70%. Plus fajn kasting a uchádzajúca réžia. Občas to ale nudí a réžia s vizuálnou stránkou sú občas jemne nepresvedčivé. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/sci-fi/34-stoparov-sprievodca-po-galaxii-80-# ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Bláznivý příběh postavený spíše na jednotlivých vtipech nežli na konstruktivním vypravěčském tempu, ale nutno uznat na vtipech místy tak geniálních a nápaditých (vogonská poezie, robot s depresí, planeta trestající přemýšlení), že mu nelze odolat. Ke konci sice značně dochází jakékoli inovaci dech a vyznění je jalové, ale dobrý dojem zase zachraňuje výborný komentář mimo obraz a hlavně herci, kteří se sešli v opravdu výtečné formě a očividně i náladě. Líné odpoledne po náročné párty snad lépe zabít nešlo... 65% ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Na filmu jsem byla kdysi v kině a dnes jsem se po osvěžení paměti rozhodla napsat komentář. S knižní předlohou se rozhodně srovnat nedá. Ano, snažili se do něj vměstnat množství hlášek, které mě v knize naprosto rozsekaly, ale tady neměly valný efekt. Nebylo to ono. Nechci úplně tvrdit, že jsem se nudila, ale asi si místo opětovné projekce dám raději znovu rande s knihou. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • Producenti svěřili bývalému režisérovi videoklipů Garthu Jenningsovi na jeho celovečerní debut 50 milionů amerických dolarů. Film celosvětově vydělal 104 milionů amerických dolarů. (imro)
  • Film je jich několikátým zpracováním knižní série "Stopařův průvodce po Galaxii". Dalšími adaptacemi byly rozhlasová hra, televizní seriál, počítačová hra, divadelní hry a komiksy. (imro)
  • V záběru na panikařící lidi v ulicích sedí u stolku v kavárně matka autora knižní předlohy Douglase Adamse. Režisér jí nedal žádné pokyny, a tak si prostě jen dál četla. (montana_cz)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama