Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (898)

Shit 

všechny recenze uživatele

Garth Jennings se sice hodně snažil aby film působil přirozeně vtipně a občas se mu to docela povedlo, ale ani tak to nestačilo any se to vyrovnalo slávě knižní předlohy.Jak se říkalo že se to nedá dobře zfilmovat, tak se stalo. Na to aby to byla výborná komedie tomu přece jen ještě něco chybí a taky se nedá říct že bych se po celý film bavil, je tam malo opravdu povedenych vtipu, většinou to vyzní spíš do prázdna, určitě se to dalo udělat líp, některý scény měly větší potenciál, než se z toho podařilo dostat. co se týče hereckýho obsazení, tak je typově vybraný dobře, ale scénář toho bohužel moc nedovoluje, takže ani herci nejsou moc výraznýAle zase na druhou stranu jsem se nenudil a pobavit se u toho dá ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem četl a jsem přesvědčen, že se podle ní dobrý film natočit nedá. Lépe to asi fakt nešlo. Jde o to, že v knize má čtenář dost času poznat ujetost jednotlivých postav, jenomže ve filmu jsou jednotlivé charaktery jen tak lehce načrtnuté a divák, který knihu nečte si bude muset hodně snažit aby dobře pochopil například depresivního Marvina. Všechno je zde nevysvětlené a zkratkovité. Na druhou stranu je film výborně výtvarně vyveden. Efekty a masky atd. jsou na jedničku. Také citace jsou vyvedeny dobře. Jenomže to jako film nefunguje. ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Po dekádě odkládání jsem si doplnil dávný rest a podíval se na zfilmování mé oblíbené knižní série. Bohužel se naplnila očekávání, že mi žádný poklad neuniká. Filmový Stopařův průvodce je zmatená a příběhově nekoherentní podívaná, kterou plně nechápe ani fanoušek knih jako já. Příběh vychází především z prvního dílu, některé epizody jsou ale úplně nové a jejich pointy nedávají moc smysl. Naplno se ukazuje problém možná celé série - Adamsův humor skvěle funguje ve vytváření bizarního světa (co světa, celého vesmíru), který stojí na stejně vachrlatých základech jako naše společnost. Slovní humor a absurdita se ale těžko převádějí na plátno, takže je nevyhnutelné, že se režisérovo pojetí Adamsova univerza nemůže líbit spoustě fanoušků. Navíc příběhová linka je i v knihách trochu vedlejší a místy nesrozumitelná, což zfilmování rozhodně neulehčuje. Kdo nezná knihy, bude sledovat jen proměnlivě vtipný sled bizarních scén, a kdo knihy zná... ten vlastně taky. Není divu, že další pokračování nevznikla. Můžeme se tvářit, jak je to těžká látka na adaptaci, a asi budeme mít pravdu. Ale nevěřím, že by to nešlo zvládnout mnohem lépe. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je zábavné, jak někteří uživatelé nesmějí opomenout pochlubit se gramotností, ale toto je databáze filmová, nikoliv elektronický čtenářský deník tahání si triček.. Jennings si ukousnul veliké sousto, ovšem úplně se nezadusil, neboť ho Heimlichovým chvatem zachránilo šoumenství Sama Rockwella. Holt, takovou látku bez hranic může na filmové plátno převést leda 42.. Mimochodem, minulý týden vydala vláda ČR tiskové prohlášení, že 9 z 10 státních úředníků se hlásí k vogonské národnosti.. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • V jednom záběru můžete vidět na boku obrovského počítače „Hlubina myšlení“ logo Apple. Autor knižní předlohy Douglas Adams totiž vlastnil první dva počítače této firmy dovezené do Anglie. (imro)
  • Květináč petúnií, který se proměnil z termonukleární střely, je tvor zvaný Agrajag, který je vždy po reinkarnaci zabit Arthurem Dentem (Martin Freeman), což odkazuje na třetí knihu ze série Stopařův průvodce Galaxií "Život, vesmír a vůbec". (jakubmoravec)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama