Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (898)

Matty 

všechny recenze uživatele

Je nepředstavitelně obtížné hodnotit film podle vaší nejoblíbenější knížky. Zvlášť když je to film ne dost dobrý na nějaké ódy a zároveň ne tak špatný, abych ho mohl přirovnat k vogonské poezii. Má spoustu skvělých momentů, ale taky mnoho pasáží k vystřihnutí. Na jednu stranu funguje jako samostatný příběh a na stranu druhou zaráží svou nekompaktností a častou zmateností (i pro fandy knižní předlohy). Nevyšel ani nešikovný pokus o naroubování romantické zápletky vrcholící trapným happy endem. Paradoxně, avšak nepřekvapivě, jsou nejvtipnější čtené úryvky z knihy. Kdyby je někdo vydal jako audionahrávku, efekt by zůstal stejný. I když... maniodepresivní Marvin s hlasem Alana Rickmana nemá chybu. Nepochopitelná pro mne byla úroveň triků oscilující od „děsné“ po „perfektní“. A vůbec celý filmový Stopař budí schizofrenní dojem. Místy sranda k popukání, místy nuda k neuvěření. Výsledek je překvapivě takový, že bych rád někdy viděl druhý díl. Sám nevím proč, možná to bude "cítitelnou" přítomností osoby Douglase Adamse... . Adams si ale nezaslouží tak průměrný film. No, nevím. Nejsem zklamaný a přesto cítím hořkost z promarněné příležitosti. Nejlepší je zapomenout na nepřekonatelnou knížku (knížky) a prostě sledovat zábavné britské sci-fi. 75% P.S: Asi v polovině závěrečných titulků se skrývá ještě jedna povedená animace ze Stopařova průvodce. Zajímavé komentáře: kiddo, DaViD´82, Rex Mundi, lewwin, El Loco ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si clovek uzije, kdyz splni zhruba tak tri veci. Nesmi od filmu nic moc ocekavat, nesmi znat knizni predlohu a nesmi predtim videt vynikajici serial. Ja serial videl a tohle bylo o dost horsi. Fakt to vypadalo, jak kdyz Garth Jennings dostal spoustu prachu a hral si, takze hyri spoustou vybornejch napadu a tudiz je nekolik scen fakt vtipnejch a spousta hlasek pobavi, ale zaroven tu chybi nejakej vyraznejsi pribeh nebo neco, aby byl film vic kompaktni. Takle film proste jen tak plyne a obcas se tu objevi nejakej vtip a opravdu vyjimecne nejaka ta akce. Coz ovsem neznamena, ze bych se nejak nudil, jen to proste neni nejaka zabavna jizda. Hodne se povedli triky, ktery sice nejsou dokonaly, ale pusobi fakt nadherne a ani herci nejsou nejhorsi, nejvic me asi zaujal Sam Rockwell a Bill Nighty, i kdyz i ostatni nehrajou spatne. Ne ze by se jednalo o spatnej film, jen je to proste takovy o nicem, v tomhle mel serial vyhodu, ze nekolikadilna kniha se proste lip vejde do serialu, nez do 90 minut dlouheho filmu. ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Jestli je něco důležitějšího než moje ego, chci to zastřelit......Knihy sú skvelé a patria k tomu najvtipnejšiemu a najlepšiemu čo som kedy čítal. S filmom je to už zložitejšie. Kvôli rozumnej stopáži sa muselo veľa vecí vynechať a skrátiť. Nepôsobí to celé až tak vtipne, ale dobre sa na to pozerá. Výprava aj napriek malému rozpočtu vypadá dobre a v niektorých scénach dokonca úchvatne. Príjemný film, ktorý fanúšika knihy (mňa) neurazil a ani nenahneval. Pre ľudí, čo knihy nepoznajú to môže byť trochu ťažké a divné sústo. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Douglas Adams je pro mě velkou neznámou, ale nemohlo být lepší reklamy než zrovna tenhle film. Filmový Stopařův průvodce je kouzelně střelený guláš se šťavnatou porcí ironie a sarkasmu. Přesto si nemyslím, že by to byla bůh ví jak zdařilá adaptace. Aneb zadaptovat literární dílo takovým způsobem, že mi tam zůstanou dva vypravěči (jako voice-overy), tak by se někdo měl dlouze zamyslet, zda točí film nebo píše román. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • Film byl 20 let ve fázi vývoje a krátce před smrtí autora předlohy Douglase Adamse už byla na stole smlouva, podle které měl na režisérskou stoličku usednout Jay Roach a Zafoda Bíblbroxe měl ztvárnit Jim Carrey. Po odchodu Jaye Roache měl režisérské žezlo v rukou chvíli Spike Jonze a po něm Nick Goldsmith, který se nakonec uspokojil jen s úlohou producenta. Režie se nakonec ujal Garth Jennings a Zafoda si zahrál Sam Rockwell. (imro)
  • Ve scéně, kde se Ford Prefect (Mos Def) snaží seznámit s autem, jež považuje za nejvyšší formu života na zemi, je vozidlo, které jej málem srazí, právě Ford Prefect vyráběný mezi lety 1953 a 1961. (Raztubyl)
  • V hospodě v jedné z úvodních scén filmu sedí v několika záběrech po levé straně herečka Su Elliot, která ztvárnila postavu Trillian v divadelní hře z 80. let. (montana_cz)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama