Reklama

Reklama

Fimfárum 2

Trailer

VOD (1)

Čtyři zbrusu nové pohádky pro chytré děti a chytré dospělé z oblíbené knihy Jana Wericha. Klasik animovaného filmu Břetislav Pojar natočil slavný příběh maličkého Palečka, plný zvratů a dobrodružství o jeho cestě do světa a zase domů. Pod vedením Aurela Klimta ožijí tři navzájem si podobní hrbatí bratři. Hrbáči z Damašku přinášejí atmosféru exotického Blízkého východu s pestrostí orientálního vypravěčstvím, ale přitom o věcech nám všech dobře známých. Vlasta Pospíšilová ve Třech sestrách a prstenu vypráví vesnický dekameronský návod o tom, jak pro sázku o prstýnek zblbnout tři milující chotě. A Jan Balej dovolí bratrům Markovi a Koubovi prožít prastarý pohádkový příběh o kouzelném mlýnku, závisti, čertech s originálním vysvětlením jednoho přírodního úkazu v pohádce Moře, strýčku, proč je slané? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v září 2022. Fimfárum 2 pokračuje v tom, co započal první animovaný film. Stejnojmenné knižní předloze Jana Wericha byl vdechnut nový život, v loutkové variantě, přičemž ilustrace Jiřího Trnky rozhodly o směrování podoby. Pohádky mají atmosféru rozpustilosti v nadhledu. Výtvarná stránka je karikaturní, tím vlastně souzní s rozvernou, ba často až černohumornou náladou vyjevených slov. Werichovo Fimfárum je, stejně jako klasické pohádky a lidová vyprávění, odhalením archaických náboženských představ, obzvláště šamanismu. Výtvarník a režisér Jan Balej zpracoval Moře, strýčku, proč je slané? Sestup do podsvětí je velmi starobylou iniciační zkouškou, pro šamany patří k nejzákladnějším extatickým povinnostem, a Werich s tou elegancí sobě vlastní si nejen dobírá lakotu, ale také vysvětluje přírodní skutečnost. Loutkářka a zejména základní kámen celého animovaného Fimfára Vlasta Pospíšilová, s ilustrátorem a grafikem Petrem Pošem, přispěla drsnější černohumornou anekdotou Tři sestry a jeden prsten. Žádné šamanské iniciační obřady se neobešly bez rituální smrti a rituálního mrzačení nebo ztotožnění, Werich je zde troufale jízlivý. Aurel Klimt si s malířem Martinem Velíškem vybrali arabský motiv O třech hrbáčích z Damašku. Již v prehistorické době nabyli kováři pověsti ambivalentní povahy: vysoce vážení pro svůj kouzelnický um, přesto taktéž obáváni a opovrhováni (a to ze stejného důvodu, z jakého byli uznáváni, tedy pro své "mistrovství" s ohněm). Takový Héfaistos se od všech ostatních Olympanů lišil svou ošklivostí a zmrzačením, a právě to jeho zmrzačení je důsledkem iniciace magického a šamanského typu, tedy je to cena za kovářské vědění, Werich bravurním způsobem vystihl onu protikladnost a dvojsmysl kovářova postavení. Zkušený Břetislav Pojar s výtvarníkem Pavlem Koutským zakončili druhé animované Fimfárum Palečkem. Palečkova dobrodružství, v nichž fyzické nedostatky nahrazuje hrdina chytrostí, jsou vlastně proslulými extatickými poutěmi šamanů, a Werich zde ze svého anekdotického výrazu nepolevuje. Motorem animovaného rozpohybování loutkového Fimfára je Werichův hlas, doplňovaný v aktuální akci hlasem Oty Jiráka. Fimfárum 2 je zábavnou loutkovou hříčkou a zhmotněním rozvernosti Werichových slov. Karikaturní, anekdoticky surový a obhroublejší kontury života věrně vystihující požitek. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Subjektivně vzato se dvojka prvnímu Fimfáru nevyrovná. Ale stále je daleko zábavnější, než spousta hraných pokusů o komedie a díky Werichově ostrovtipu i chytřejší. Z celé čtveřice se mi nejvíce líbil úvodní příběh Moře, strýčku, proč je slané?, zatímco u Hrbáčů z Damašku mi samovolně klesala pozornost. Když se to všechno zprůměruje, je to tentokrát tak na 70%. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Fimfárum 2, krom toho, že se jedná o výborný film, je také významný úkaz na české scéně. Animaci, ať už se jedná o jakýkoliv způsob u nás už pšeňka nekvete. A tak je zázrak, že se zčistajasna objeví takovýhle filmeček, který navazuje na to nejlepší ze staré školy a nedělá ostudu. Každý animátor si se svou pohádkou poradil jinak a každý bravurně, Kam s na tohle hrabe neosobní a tuctová počítačová animace. Tohle je opravdový kumšt. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Každý z filmů "Fimfárum" získává 50 % už jenom za to, že se zde objevují slova Jana Wericha v jejich původním znění, jak je sám legendární herec namluvil. Werichův hlas a jeho podání jsou tak jedinečné, že je to velká část toho, co z filmů dělá skutečně skvělé kousky. Je to ale i animace, která dodává své kouzlo. Jak jsem psal u prvního filmu, je to právě animace, která krásně dokresluje atmosféru. Není to v každém případě, ale u takového Klimta si můžete být jistí, že do díla přidá hodně svého a atmosféru upraví přesně tak, jak sám chce. I v tomto případě je jeho příběh "Hrbáči z Damašku" podán v podstatě hororově, což opět není na škodu. Ani Werichova pohádka není laskavá. "Fimfárum 2" už není po prvním filmu takovým zážitkem, ale stále se jedná o výrazně nadprůměrný snímek, který zaujme diváka, jež je otevřený i méně klasickým filmům, a to jak z oblasti hraného, tak i animovaného. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/07/prosime-pretocte-fimfarum-1-2-zivot.html ()

gpx 

všechny recenze uživatele

Fimfárum 2 jako celek se mi líbí hlavně vizuálně. Pohádkovým příběhem vyčnívá "Moře, strýčku, proč je slané". Jakýmsi podivným pokusem o mudrcovství zaujmou "Hrbáči z Damašku". Nesmyslností a absencí pointy se pyšní "Tři sestry a jeden prsten" a jako nekonečná pohádka na dobrou noc poslouží "Paleček". ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Jednotlivé povídky se natáčely ve studiích Anima, Hafan film, Krátký film a studio Zvon. (Ded@M@tes)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy „Fimfárum“ Jana Wericha. (Ded@M@tes)
  • V pohádce „Hrbáči z Damašku“ hodí nosič do řeky dva pytle, u sultána jsou však pytle 3. (Pepy)

Reklama

Reklama