Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzneste se na kouzelném létajícím koberci a vydejte se na napínavý let plný legrace s Aladinem. Skvělé dobrodružství doplňuje podmanivá hudba, oceněná Oscarem. Aladin žije se svou rozpustilou opičkou Abu uprostřed kouzelného města. Jeho obyčejný život naruší dobrodružství, ve kterém se snaží zachránit princeznu Jasmínu ze spárů zlého kouzelníka Jafara. Aladin ale není na těžký úkol sám – má kouzelnou lampu. Stačí ji otřít a zjeví se džin, který má smysl pro humor a dovede měnit podoby. A splní i Aladinovo přání proměnit se v prince, aby okouzlil Jasmínu. Moc lampy však odhalí také Jafar a pokouší se jí zmocnit. Aladin musí nad Jafarem zvítězit a použít k tomu veškerou svou chytrost. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

31. celovečerní Disney Kombinace příběhů z pohádek Tisíce a jedné noci v Disney stylizaci? Konečně, jako nápad je to naprosto v pořádku. Slavná éra Disney Renaissance je definována především uchu lahodící hudbou Alana Menkena a Aladin přišel právě včas, aby si publikum vzpomnělo na tradiční lásku Hollywoodu k orientu. Vzpomeňme na nádhernou stylizaci Zloděje z Bagdadu s Douglasem Fairbanskem nebo na Kismet s Marlenou Dietrichovou. Ale podobně jako u Lvího krále musím konstatovat, že jako dítě jsem znala jen navazující filmy, seriál a hru a dnes vnímám Aladina přeci jen jako příliš vyždímanou Disneyovku. A to ani nemluvím o té hrané verzi. Ten původní animák není dokonalý, animace paláce princezny a vstupu do jeskyně je dnes už dokonce překonaná, klasická formulka "princezna, hrdina a roztomilá zvířátka proti zloduchovi" sice funguje, ale toho modrého džina jsem nikdy nepovažovala za dobrý nápad. Tolik popkulturních odkazů v jeho výstupech by jednoho až udusilo. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Alan Menken: 1. Arabian Nights - Bruce Adler [1:19] ,2. Legend Of The Lamp [1:25] ,3. One Jump Ahead - Brad Kane [2:22] ,4. Street Urchins [1:52] ,5. One Jump Ahead (Reprise) - Brad Kane [1:01] ,6. Friend Like Me - Robin Williams [2:26] ,7. To Be Free [1:39] ,8. Prince Ali - Robin Williams [2:51] ,9. A Whole New World - Brad Kane/Lea Salonga [2:40] ,10. Jafar's Hour [2:42] ,11. Prince Ali (Reprise) - Jonathan Freeman [1:07] ,12. The Ends Of The Earth [1:35] ,13. The Kiss [1:51] ,14. On A Dark Night [2:55] ,15. Jasmine Runs Away [0:46] ,16. Marketplace [2:37] ,17. The Cave Of Wonders [4:57] ,18. Aladdin's Word [1:51] ,19. The Battle [3:38] ,20. Happy End In Agrabah [4:12] ,21. A Whole New World - Peabo Bryson/Regina Belle [4:07], ()

Reklama

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Klasická, celkem zkratkovitě pojatá Disney pohádka. Ráda si doplním mezery v tom, co jsem od Disneyho ještě neviděla, a tak teď konečně došlo i na Aladina. Přestože ale jde o tak známý animák z 90. let, přijde mi, že je paradoxně málo, co se na něm dá vysloveně vyzdvihovat. Nejlepší postavou je za mě rozhodně Džin, obzvlášť v podání Robina Williamse. Pak by se dalo ještě přičíst body za hudbu. Jinak ale příběhově, ani v rámci postav, nejde o nic převratného, a oproti jiným Disney pohádkám to ani vysloveně nechytne za srdce. Vztah Aladina a Jasmíny na mě působil možná až moc zjednodušeně a prvoplánově. Na jedno zhlédnutí je to sice příjemná i docela zábavná podívaná, ale nejspíš se k této pohádce už nebudu vracet. Myslím, že v repertoáru Disney se najde dost možná i tucet lepších celovečerních pohádek. ~(3,3)~ ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Je to o papouchovi a písničkách. Bez nich by to nešlo. Vše, co se točí kolem Iaga je úžasná legrace, zato Džin je otravnej a příliš americkej. Myslím tím, že perské prostředí není tak chudé, aby bylo potřeba do něj cpát odkazy na americkou současnou kulturu. Jen je zvláštní, že si vzpomínám na úplně jiný kreslený příběh o Aladinovi (ne Diesney) a nemůžu ho nikde najít. Snad si to nepletu s nějakou dětskou knížkou. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Like so many things, it is not what is outside, but what is inside that counts." Tahle půvabná pohádka představuje po "Kráska a zvíře" nejzářivějšího vyslance slavné Disneyho éry z počátku 90. let, "Aladina". Pochází z doby, kdy ve studiu strýčka Walta ještě animace byla králem a nikoli, jak je tomu teď, pouhým otrokem ve službách moralizujících báchorek. Animační exploze, pro niž je vizuální gag vším, je v případě "Aladina" přímo omračující; a přece nepřebíjí, ale tvoří s dějovou linií vzájemně vyvážený, koexistenční celek, jenž je bezchybným prostředníkem k vyprávění magického příběhu z pohádek tisíce a jedné noci. Kdybych nějakým záhadným způsobem přišel ke kouzelné lampě, a měl tím pádem možnost pomoci třemi přáními tomuhle, v současné době tak těžce zkoušenému filmovému odvětví - přál bych si za 1, Studio, jež staví zábavu nad výchovu, a hravost nad vypočítavost! 2, Vrátil bych zpátky víru v život kresleného filmu! 3, Sťal bych animátorům jejich okovy a daroval jim tvůrčí svobodu! Tohle se ale bohužel stane jen stěží :-( .... takže zahoďte tužky a barvy! .... míříme vstříc nulám a jedničkám! ()

Galerie (64)

Zajímavosti (33)

  • Robin Williams při namlouvání džina natolik improvizoval, že vzniklo téměř šestnáct hodin zvukového materiálu. (Chevees)
  • Protože Robin Williams při namlouvání džina hodně improvizoval, scénář k filmu byl vyškrtnut z nominace na Oscara v kategorii „Nejlepší adaptovaný scénář“. (Chevees)
  • Meno Džafarovho papagája, Jago, je odkazom na postavu zloducha z klasickej Shakespearovej hry "Othello". Znalci ho charakterizujú ako inteligentného a bezzásadového našepkávača, ktorý presadzuje len svoje záujmy, a to aj za cenu záhuby všetkých naokolo. (unclejack)

Související novinky

Dočká se Aladin pokračování?

Dočká se Aladin pokračování?

15.08.2019

Po obřím úspěchu hraného Aladina od režiséra Guye Ritchieho (Král Artuš – Legenda o meči) není divu, že studio Disney aktuálně zvažuje pokračování. Snímek několik dní nazpátek překročil miliardu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno