Reklama

Reklama

Hrabě Monte Cristo

(seriál)
  • Česko Hrabě Monte Christo (více)

Obsahy(1)

Některé příběhy jsou nesmrtelné a filmoví tvůrci se k nim tak rádi vracejí. A diváky tyto dramata nikdy nepřestanou bavit a dojímat. Příběh námořníka Edmonda Dantese, který byl neprávem na dlouhá léta uvězněn v pevnosti If, okraden o milenku, poslední roky s otcem, kariéru kapitána a patnáct let života k takovým příběhům patří. Viděli jsme již mnoho filmových adaptací slavného románu Alexandra Dumase a po letech se vracíme k adaptaci z roku 1979, která byla uváděna v Československé televizi jako šestidílný seriál. Po rekonstrukci dodané francouzským distributorem je nyní uváděn jako cca devadesáti minutový čtyřdílný seriál, samozřejmě s původním dabingem. Znovu tedy otevřeme příběh o zradě a pomstě i o tom, jak hořká dokáže pomsta být (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

subic 

všechny recenze uživatele

Podle mě to nejlepší televizní zpracování Le Comte de Monte-Cristo, velmi dobrodružné a navíc spojené s mým dětstvím. Tehdy mi bylo asi 8 nebo 9 a seriál patřil k mým nejoblíbenějším "západním" seriálům spolu s Robinem Hoodem z roku 1984, pak až někde někde někde byl Sandokan. 2024: Tak jsem se dočkal na ČT2 opakování a dokonce v původním osmdesátkovém dabingu. Jsem dojat. 9/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptácia, ktorá je najviac podobná originálnej predlohe. Dokonca repliky úplne kopíruje. Zobrazuje aj situácie, ktoré iné verzie neukazujú. Ale kniha je kniha a filmu to na hodnote nepridáva, teda skôr na pútavosti. Navyše tá dvojička Dantes a Mercedes nemá charizmu a vôbec nie atraktivitu. Jacques Weber pôsobí dojmom obieleného hrobu a skôr vhodného do ságy o Nosferatu. Keď si len porovnám so seriálovou verziou z roku 1998 a v nej charizmatický a Gérard Depardieu ako kráľ historických polôh a potom Ornella Muti, čo je taká Mercedes, že jej ani superluxusný Maybach nestačí... tak toto na nich nemá. ()

Reklama

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Jediná Škoda že nebyl nikdy reprízován, samozřejmě s vynikajícím dabingem. Nejlepší zpracování, sice né taková romantika jak z Mareasem z roku 1956  ale o to realističtější a věrohodnější. Vše již bylo napsáno v komentáři přede mnou. Pamatuji si ho z dob Husákovy ČST éra 80 let, člověk mohl o moři jen snít když viděl Francouzkou riviéru a cikády vrčet na ostrově monte Christo. Ještě že je ta doba uzavřeného a zamknutého ČSSR pryč. ()

R.E.M. 

všechny recenze uživatele

Nejlepší zpracování Dumasova románu. Kvalitní scénář, který se jako jediný z těch, co jsem viděla, drží originálu. Díky. Vynikající herecké výkony, kterým vévodí úžasný Jacques Weber v hlavní roli. Tak si přestavuji Monte Crista. Je rozporuplný. nenávistný, krutý i milující, démonický i dojemný, a působivě uhrančivý. Dobrá kamera i kostýmy. Výborná atmosféra věrně souznící s knihou. Jediným mínusem je, že se seriál už dlouho neobjevil na TV obrazovce, kdo ví proč se zrovna to nejpodařenější zpracování v TV nereprízuje. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Pevnost na ostrově If, ležící od města Marseille 13 kilometrů, vznikla na obranu v polovině 16. století, záhy se stala i vězením, průměrné dožití vězňů ve strašných podmínkách bylo 9 měsíců. Takže 14 let káznice Edmonda Dantèse (Jean Marais), brali bychom v úvahu reálnost příběhu, není pravděpodobná. (sator)

Reklama

Reklama