Reklama

Reklama

My Fair Lady

Trailer

Slavný film George Cukora My Fair Lady, ověnčený v roce 1964 celkem osmi Oscary, vychází z úspěšného broadwayského muzikálu, inspirovaného hrou anglického dramatika a mistra chytrého humoru G. B. Shawa "Pygmalion" (tato hra se poprvé ocitla na filmovém plátně již v roce 1938). Příběh květinářky Lízy Doolittleové a profesora Henryho Higginse, který se vsadí, že z prostého chudého děvčete udělá pravou dámu, splnil očekávání producentů a brzy po svém uvedení vydělal dvojnásobek výrobních nákladů ve výši 17 milionů dolarů. Oproti originální předloze se tu dočkáme i tolik žádaného šťastného konce. Rex Harrison si svoji úlohu zahrál již na Broadwayi a později v Londýně, zatímco Audrey Hepburnová vystřídala na přání producenta broadwayskou divadelní hvězdu Julii Andrewsovou. Pro tu bylo jistě satisfakcí oscarové ocenění téhož roku za hlavní roli v muzikálu Mary Poppins, když její sokyně vyšla naprázdno. Přestože je ve zpívaných pasážích Audrey Hepburnová dabována, přispěl její křehký půvab, uvolněnost a smysl pro muzikálové herectví k úspěchu snímku, který dodnes učí další generace, v čem je podstata kvalitního scénického provedení muzikálu. Bohatá výprava a kostýmy, krásné melodie a vynikající herecké výkony a navíc nově restaurovaná kopie – to vše činí z tohoto filmu ojedinělý sváteční zážitek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (442)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ano, to je ono! Pocta jazyku anglickému, který profesoru Higginsovi působí silnou migrénu, krásně kožený pan profesor v neodolatelném podání Rexe Harrisona, písně, které umí aspoň zahvízdat každý a především zlatý hřeb programu, Audrey Hepburn osobně, jež se před očima mění z ošklivého kačátka v dámu, před níž padá na kolena Londýn i divák ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Přestože nejsem příznivcem muzikálů, tak toto se musí líbit snad každému. Skvělé texty písní, výborný příběh, úžasné herecké výkony v čele s Rexem Harrisonem jako Henry Higginsem, samolibým, sarkastickým, staromládeneckým profesorem lingvistiky ( naprosto po právu zasloužený oscar ), naproti tomu NÁDHERNÁ Audrey Hepburn jako Líza Doolittleová, prostořeká květinářka s krásným pouličním přízvukem a nářečím. Role jako stvořená pro Audrey! ( nechápu, že ji minula alespoň nominace na oscara), úžasná kamera, kostými, výprava, vše v brilantní režii George Cukora. Hvězdička navíc za mou oblíbenkyni Audrey, která zde byla FANTASTICKÁ! ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Příšerná příšernost, příliš dlouhé, statické a už ve své době neuvěřitelně zastaralé. Samotný muzikál má sotva dva zapamatovatelné hity, Cukorova filmová verze je jen platforma pro lingvistickou exhibici Audrey Hepburn a Rexe Harrisona. Mnohem radši vzpomínám na nastudování v HDK blahé paměti s Blanarovičovou, která za svou Doolittlovou získala Thalii. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Moc dlouhé s nijak extra výbornými, nechytlavými písněmi, přesto však s mojí oblíbenou herečkou Audrey Hepburn. Čekal jsem o něco lepší zábavu a bohužel se mi dostala tato přeceněná nafouknutá nevtipná romance. [5/10] (Warner Bros.) (Technicolor /// Produkce: Jack L. Warner /// Scénář: Alan Jay Lerner podle divadelní hry Pygmalion George Bernarda Shawa /// Kamera: Harry Stradling Sr. /// Hudba: Frederick Loewe /// Oscar: Jack L. Warner (nejlepší film), George Cukor (režie), Rex Harrison (herec), Gene Allen, Cecil Beaton, George James Hopkins (výprava), Harry Stradling Sr. (kamera), Cecil Beaton (kostýmy), André Previn (hudba), George Groves (zvuk) /// Nominace na Oscara: Alan Jay Lerner (scénář), Stanley Holloway (herec ve vedlejší roli), Gladys Cooper (herečka ve vedlejší roli), William H. Ziegler (střih)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Všeobecně známá muzikálová klasika, jeden ze základních pilířů žánru. Těžila jednak z populární Shawovy divadelní hry, jednak z podpory studia, které ve filmu oprávněně vidělo sázku na jistotu a zaručený kasovní úspěch a tak nelitovalo nákladů na výpravu i herecké hvězdy. Úspěch podtrhla zkušená režie G. Cukora a obsazení křehké, typově dokonalé Audrey Hepburn. Celkový dojem: 95 %. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (64)

  • Film byl v době uvedení nejdražším snímkem studia Warner Bros. (M.B)
  • Jack L. Warner pôvodne nechcel, aby Rex Harrison (Henry Higgins) zopakoval jeho pódiové vystúpenie z Brodwayu vo filmovej verzii. Od doby, čo videl film Kleopatra (1963), mal pocit, že herec vyzerá popri Audrey Hepburn (Eliza Doolittle) príliš staro. Harrison v liste Warnerovi odpovedal, že vyzeral starý len preto, lebo hral epileptického Juliusa Caesara na konci jeho života. Po odoslaní svojich fotiek – bez príčesku – bol Harrison nakoniec obsadený. (TheRoller)
  • Na otázku, prečo nevzal rolu Henryho Higginsa Cary Grant, odpovedal, že jeho pôvodný spôsob rozprávania je veľmi podobný tomu Elizy Doolittle (Audrey Hepburn). (TheRoller)

Reklama

Reklama