Reklama

Reklama

Jack and the Beanstalk

všechny plakáty
Krátkometrážní / Fantasy
USA, 1902, 10 min

Režie:

Edwin S. Porter

Kamera:

Edwin S. Porter

Hrají:

Thomas White

Obsahy(1)

O tom, ako Jack predal kravu za pár fazuliek, z ktorých mu doma vyrástol prírodný rebrík do iného sveta, a o tom, ako ho prefíkaný Jack využil vo svoj prospech. (Marek1991)

Recenze (13)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Jack a kouzelná fazole je vizuální pohádková báseň. Edwin S. Porter poměrně zdařile skloubil tu pozemskou část bytí s nadzemskou esenci života do výtvarně stylizovanější fantazie. Nevinnost lidského života může být strůjcem spravedlivého narovnání alespoň v pohádkové rovině. Je to příjemná pohádka z počátků filmové existence. ()

Reklama

Véča 

všechny recenze uživatele

Asi první filmové zpracovámí příběhu o Jackovi a fazoli.Jako mnoho dalších filmů z té doby je natočený typicky "meliesovským" stylem - jako by divadlo nasnímané filmovou kamerou a kulisy namalované přímo na zdech(viz scéna v kuchyni).Ale stejně jako většina filmů od Meliese si tento Porterův kusek zanechal kousek poetické,kouzelné pohádky prvních filmových příběhů,které nám i po více než sto letech mají co říct. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Jsem takřka unešen. Nádherný příběh, kouzelné zpracování. Mám dojem, že to je a i navždy bude můj nejmilejší snímek z ranných časů filmové tvorby. Jenom ten pocit, že ty slepice musí být už dávno mrtvé, je poněkud depresivní... ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Kopírovalo se už v rané kinematografii :-) Bordwell s Thompsonovou píšou v Dějinách filmu, že Porter měl přístup k Meliésovým filmům a mohl je tak "studovat". No...tak tohle je taková podstatně slabší americká kopie Cesty na Měsíc. Na druhou stranu, kdyby to nebyl Porter, mohlo to asi dopadnout i podstatně hůř. ()

Zajímavosti (3)

  • Roli Jacka ztvárnil Thomas White, syn kameramana Arthura Whiteho. (Mr.Ocek)
  • Některé kopie filmu byly ručně barveny. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama