Reklama

Reklama

Jack and the Beanstalk

všechny plakáty
Krátkometrážní / Fantasy
USA, 1902, 10 min

Režie:

Edwin S. Porter

Kamera:

Edwin S. Porter

Hrají:

Thomas White

Obsahy(1)

O tom, ako Jack predal kravu za pár fazuliek, z ktorých mu doma vyrástol prírodný rebrík do iného sveta, a o tom, ako ho prefíkaný Jack využil vo svoj prospech. (Marek1991)

Recenze (13)

Véča 

všechny recenze uživatele

Asi první filmové zpracovámí příběhu o Jackovi a fazoli.Jako mnoho dalších filmů z té doby je natočený typicky "meliesovským" stylem - jako by divadlo nasnímané filmovou kamerou a kulisy namalované přímo na zdech(viz scéna v kuchyni).Ale stejně jako většina filmů od Meliese si tento Porterův kusek zanechal kousek poetické,kouzelné pohádky prvních filmových příběhů,které nám i po více než sto letech mají co říct. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Jsem takřka unešen. Nádherný příběh, kouzelné zpracování. Mám dojem, že to je a i navždy bude můj nejmilejší snímek z ranných časů filmové tvorby. Jenom ten pocit, že ty slepice musí být už dávno mrtvé, je poněkud depresivní... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Na tomto klasickom príbehu je asi najsilnejšie vidieť vtedajší nedostatok filmov - stacionárnu kameru a ohraničenú divadelnú scénu. I tak sa však jedná o jeden z najlepších Porterových filmov. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních fantasy celovečeráků s bravurním zpracováním i příběhem. Společně s Meliesovou cestou na měsíc, kterou mám malinko raději se rozhodně jedná o přínos světové kinematografii. 3 a 1/2 hvězdy. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Trochu naivné a slabé stvárnenie tohto známeho príbehu. V tom roku to vynikalo aspoň dĺžkou trvania, ale kvalitou to bol priemer. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Samozrejme v rámci technických možností filmu toho obdobia je to dobre spracované dielo, ktoré však trpí, podobne ako napríklad ALICE IN WONDERLAND z rovnakej doby, prílišným pomalým rozprávaním. Aj napriek tomu, že to má večerníčkovskú minutáž. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Kopírovalo se už v rané kinematografii :-) Bordwell s Thompsonovou píšou v Dějinách filmu, že Porter měl přístup k Meliésovým filmům a mohl je tak "studovat". No...tak tohle je taková podstatně slabší americká kopie Cesty na Měsíc. Na druhou stranu, kdyby to nebyl Porter, mohlo to asi dopadnout i podstatně hůř. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Jack a kouzelná fazole je vizuální pohádková báseň. Edwin S. Porter poměrně zdařile skloubil tu pozemskou část bytí s nadzemskou esenci života do výtvarně stylizovanější fantazie. Nevinnost lidského života může být strůjcem spravedlivého narovnání alespoň v pohádkové rovině. Je to příjemná pohádka z počátků filmové existence. ()

santiamén 

všechny recenze uživatele

Poprvé plně doceňuju, jak velkou roli hraje ve filmu hudba (vlastně jakýkoli zvuk). Je docela úmorné dívat se 10 minut jenom na pohybující se obrázky. Video na youtube ()

Reklama

Reklama