Reklama

Reklama

Jsou nepřátelé na život a na smrt, ale přesto na jedné lodi. Kapitán německé nákladní lodi Müller (Yul Brynner) dostane během druhé světové války rozkaz přepravit náklad kaučuku z Japonska do Bordeaux. Jde o nejcennější náklad, jaký momentálně na světě existuje: kaučuk je totiž klíčovou strategickou surovinou, určenou k výrobě pneumatik pro německou armádu. V žádném případě se náklad nesmí dostat do rukou nepřítele. Pro každý případ jsou po celé lodi rozmístěny výbušniny, aby kapitán mohl v případě hrozícího zajetí plavidlo i s nákladem potopit. O přepravě cenného nákladu se však dozví britská tajná služba. Ta vydíráním donutí německého uprchlíka Roberta Craina (Marlon Brando), aby na Müllerovu loď pronikl v přestrojení za důstojníka SS, zneškodnil nálože a umožnil tak britské flotile ukořistit loď v předem určené oblasti. Crain se totiž ve skutečnosti jmenuje Schröder a až do své emigrace byl záložním důstojníkem ženijního demoličního praporu. Jeho úkol na lodi Ingo však od samého počátku provázejí problémy: kapitán Müller omezí Crainovi pohyb na lodi. Zanedlouho se Ingo setká s nepřátelskými loděmi a musí změnit původní kurz... (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Film, který možná díru do světa neudělal, nicméně na seznam 1001 filmů by mohl být s přehledem zařazen nejen díky neutuchajícímu napětí a nepředvídatelnosti děje, ale rovněž díky znamenité herecké plejádě, v níž kraluje Brando se svým německým akcentem. Z hlediska válečných reálií se zajisté najdou nedostatky, avšak po prvním skvělém dojmu je nemám nutkání hledat. Janet Margolin je velice půvabná! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Perfektní válečné špionážní drama se silně sympatickou ústřední dvojicí: Brynner - Brando. Snímek je podkreslen zdařilou hudbou, má poutavý a napínavý děj, výborné postavy a skvěle vykreslené jejich charaktery, odehrává se na atraktivním prostředí válečné lodi a dvě hodiny při sledování uběhnou jako voda. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Sčaúsný divák by si asi na svoje neprišiel, a s pohŕdaním by sledoval niektoré úryvky filmu, ale videné očami divákov z pred päťdesiatich rokov, sa nečudujem, že film bol navrhovaný aj na Oskara. Mne na celom filme vadila len "jednojazyčnosť" - kde sa aj nemeckí oficieri rozprávali americkou angličtinou. Ako aj fakt, že pár sudov branvčovej masti dokáže zalepiť na lodi diery po výbuchu náloží: :) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Skvelá vojnová dráma. Brando aj Brynner sú vo svojom živle, možno Brando o trochu viac. Chválim výborný námet i skvelé spracovanie. Škoda čiernobielej kamery. Tiež mohlo byt scén lodi v šírom mori a akcie na nej viacej. Takisto by som si vedel predstaviť charaktery postáv menej čiernobielo. Hodnotenie: 90% ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jinak natočený film o sabotáži, člověk pořád čeká nějakou typickou heroickou scénku a ona nepřichází. Yul tam taky nikomu moc nenamlátí, ačkoliv zrovna tohle jsem pořád očekávala. Ve finálě je to ale vlastně dobře, protože film tak působí mnohem reálněji. A Marlonovi s německým přízvukem nelze než držet palce. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Marlon Brando si nemyslel o Yul Brynnerovi, že je dobrý herec. Během natáčení si ale všiml, že se Yul hodně zajímá o nasvětlení své postavy. Od té doby Brando dbal ve svém herectví i na tomto. (Mol)
  • Počas nakrúcania náročnej scény kameraman Conrad L. Hall nedopatrením použil nesprávny filter, ktorý spôsobil, že na filme nebolo po jeho vyvolaní vôbec nič vidieť. Kameraman zmierený s vyhadzovom a koncom svojej kratučkej kariéry, ako poslednú záchranu oslovil odborníka na špeciálne efekty Billa Abbotta, ktorý vytvoril vysoko kontrastnú exemplárnu kópiu. Cenné zábery boli nielen zachránené, ale patrili k tomu najlepšiemu, čo Hall pre daný film nakrútil. (classic)
  • Latinský název filmu Morituri znamená "jdoucí na smrt". (Mol)

Reklama

Reklama