Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Larry Pearce natočil černobílý syrový příběh dvou grázlíků, kteří zablokují dveře vagonu nočního newyorkského metra a terorizují jednotlivé cestující, mladší, starší, bílé, černé, páry i jednotlivce, muže i ženy. Ukazuje se zde odcizená společnost jednotlivců, fragmentovaná, neschopná, bojící se nebo neochotná spojit se proti násilí a jednotlivě snadno ovládnutelná. Každý doufá, že právě jemu se nestane nic a postupně se dostávají do situace, kdy jsou ochotni přijmout větší a větší míru ponížení. Incident má přesah a nadčasovost; ukazuje, že se zlem se dobrem bojovat nedá a že "civilizovaný" člověk má v mezní situaci nad primitivním agresorem jen velmi pofidérní výhody. (Peabody)

(více)

Recenze (56)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě jednoduchý příběh, vlastně spíš historka, která začíná téměř stejně jako většina katastrofických snímků: představení různorodých lidí a jejich osobních problémů, které všechny zasáhne neočekávané. Je to metafora o společnosti a o lhostejnosti k potížím druhých, která je spolehlivou cestou do pekel. Tváří tvář zlu se všichni, kdo nic neudělají, navždycky ušpiní. Výborné herecké výkony a skvělá, do děje vtahujcí, kamera. Brilantní konec, který nenabízí laciné vykoupení. Jediné, co tenhle starý a chudičký film snižovalo, byla nevěrohodně podaná závěrečná bitka a občas trochu nelogičnosti. Ale jinak je to skvělý film, který se sleduje téměř bez dechu. /21. 1. 12./ ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalá psychologická studie, bezohlednosti, arogance, zbabělosti, která by byla úplně dokonalá, kdyby se dvě hlavní postavy nechovaly přehnaně exaltovaně, čímž jejich poloha malinko ztrácí na autentičnosti a vznikají tak místy nelogičnosti. Paradoxně herecké výkony ostatních převyšují oba hlavní představitele, což asi není ani tak vina samotných herců, jako spíše jejich vedení. I tak ale zejména z druhé poloviny filmu běhá i po létech mráz po zádech. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Incident je sice ve své stěžejní pasáži vyhrocený téměř až k absurditě, ale o to lépe staví zrcadlo lidské společnosti, resp. její zbabělosti, netečnosti a poddajnosti. Právě v tomto ohledu tkví ve snímku Larryho Peerce hlavní síla a smysl, který si zaslouží vysoké hodnocení, v mém případě plné. Martin Sheen a Tony Musante si záporné role patřičně užívali a je pravdou, že jakmile přistoupili do metra, stal se film velice napínavý, záživný a silný. ()

KasparekZabijak 

všechny recenze uživatele

Jedna za Martina Sheena, druha za nápad, jinak rozvleklá nuda, teprve po padesáti minutácu se začne ,, něco " dít, ale je to tak strašně vyumělkované, že jsem si přál aby to brzo skončilo. Totální nelogičnost všech napadených byla způlky úsměvná, z druhé trapná, filmu moc nepřidaly reklamy na Prima Cool, které jak známo opravdu nevypadají jak z let šedesátých, což samozřejmě není vina filmu, usnul jsem u napadení barevného páru, take ani nevím jak to dopadlo a je mi to dost jedno 3/10 ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Ti z nás, kteří pravidelně jezdí hromadnou dopravou, dávno vědí, že v eM-Há-Déčku nebývá o legraci nouze. Zvlášť jízdy nočními linkami bývají zpravidla příslibem veselého povyražení všeho druhu. Pominu-li zážitky zcela bezvýznamné jako výbuch transformátoru a následný požár kabiny, rvačka vagabundů (ve který jsem jich taky pár slíznul - a bolelo to, jéje), skutečnost, že na vás někdo zničehonic vystartuje a chce vám dát pěstí, nebo že se bezděky stanete svědky veřejné soulože v nočním vlaku pařížského metra, pak mi na mysl vyvstávají i zážitky poněkud extrémnějšího rázu. A ano, souhlasím s Larry Peercem, že lidi jsou zatracený hovada. Pokud se "někomu druhému" začne dít něco nebezpečného, sedí a tupě zírají, jakoby se celkem nic nedělo. Někdo kouká z okna, někdo jen čumí do prázdna, zatímco na dosah ruky jde skutečně o život. Kdybychom bývali nezakročili, nechali by cestující neznámého pána v klidu umřít. Na výzvy "pomožte nám prosím někdo" nepřišla jakákoli reakce. Věru, i tohle jsem v MHD zažil a od té doby mám z tupé masy tak trochu strach. Snímek Incident je proto hodně zajímavou sondou, která je podle mých zkušeností naprosto pravdivá. Předkládá příběh, který postrádá hrdinu a tak se hrdinou vlastně stává sám utlačovatel. Hm... V závěru se pak zabývá otázkou, jestli je hrdinský čin nezbytný, a zda má cenu riskovat vlastní život pro bandu tupých ovcí. Lidí, kteří se nechají terorizovat, lidí, kterým je ukradené terorizování ostatních... Takže ruce nahoru, kdo chce zapíchnout pro bandu srabáckejch sobeckejch asociálů... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo v New Yorku. (reich)
  • Martin Sheen v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Natáčení v New Yorku v metru ani pořizování jeho záběrů nebylo štábu oficiálně povoleno, a tak kameraman Gerald Hirschefeld a jeho asistent vzali skrytou kameru a natáčeli tajně. Ostatní záběry ve vlaku byly natočeny ve studiu. (reich)

Reklama

Reklama