Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Larry Pearce natočil černobílý syrový příběh dvou grázlíků, kteří zablokují dveře vagonu nočního newyorkského metra a terorizují jednotlivé cestující, mladší, starší, bílé, černé, páry i jednotlivce, muže i ženy. Ukazuje se zde odcizená společnost jednotlivců, fragmentovaná, neschopná, bojící se nebo neochotná spojit se proti násilí a jednotlivě snadno ovládnutelná. Každý doufá, že právě jemu se nestane nic a postupně se dostávají do situace, kdy jsou ochotni přijmout větší a větší míru ponížení. Incident má přesah a nadčasovost; ukazuje, že se zlem se dobrem bojovat nedá a že "civilizovaný" člověk má v mezní situaci nad primitivním agresorem jen velmi pofidérní výhody. (Peabody)

(více)

Recenze (56)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky vypointované spousty keců, uměle vykalkulované srdceryvné emoce, poněkud nelogické a místy až idiotské a hysterické chování postav, zbytečné až směšné tlačení na pilu kazící dojem realističnosti příběhu - zkrátka a dobře zase jednou >dobově stylové< drama jako příliš stylizovaná rádoby drsná ale přitom v principu vyměklá moralitka o tom jak snadné je být a bát se v nesprávnou dobu na nesprávném místě... Jak igitátor s oblibou říká - "v noci všichni slušní lidé spí", že... ;-] - - - P.S. Do toho pro nočnětelevizního našince pitomé reklamy, ořez obrazu na 4:3 a typicky debilní zvukově impotentní zato mocně uhýkaný čudlácký dabing - pro fanouška okrajových společenskokritických filmů z >šedesátek< vskutku nezapomenutelný (nefilmový) televizní zážitek... °-/ - - - - - (Poprvé viděno 20.1.2012 na >neprimakůl< tv, hodnocení 165., komentář zde z toho všeho lehce rozmrzelý jako jednadvacátý - 21.1.2012 ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Rámcová filmová novela obsahující několik lidských osudů, které se sejdou v situaci nepříliš příjemné. V drastické konfrontaci se syrovým násilím ovšem vyplouvá na povrch to, že každý člověk je pod svou více či méně pestrobarevnou slupkou vlastně úplně stejně nijaký. Incident je filmem natočeným s citem a prodchnutý různými životními filosofiemi. Nadmíru (ne)příjemně depresivní "experimenťák". ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

První polovina, kdy se divák postupně seznamuje s postavama, je naprostá nuda. Druhá polovina, kdy se konečně rozjede ten teror v metru, je o něco lepší. Jenže zajímavou zápletku sráží absolutně dementní a nevěrohodný chování snad všech cestujících a navíc "tyrani" nevzbuzujou ani sebemenší respekt. Tomu filmu jsem prostě nevěřil. Jasně, lidi jsou lhostejný a když se někde něco semele, tak si radši každej hledí svýho. Ale tohle bylo vyhnaný úplně ad absurdum. Že by se těm dvěma chcípákům vůbec nikdo neopovážil vzdorovat? Tohle prostě tvůrci nějak nezvládli. Spíš mi to přišlo k smíchu, když třeba Brock Peters tam brečí jak malá holka, protože mu řekli, že negři smrděj. Navíc je trochu blbost, aby metro mezi stanicema jelo snad 15 minut nebo aby se v metru dalo šeptat. Je to celkově takový dost nedotažený. Kdybych měl hodnotit samotnou myšlenku, dal bych 5 hvězd. Jenže zpracování se vůbec nepovedlo. 40% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. Nastavuje zrcadlo, jak říká klasik, nám všem. Malicherným, lhostejným, pomstychtivým, zamindrákovaným, ustrašeným, zbabělým. Přitom stačilo tak málo a v metru by byl klid ... "Kde jste, sakra, lidi, byli?" Ve zdejších (pozitivních) komentářích je mnoho popsáno. Přeji všem, aby našli odvahu se na tento film podívat. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kultovní Funny Games Michaela Hanekeho na mě svého času neudělaly valný dojem pro manipulaci ze strany režiséra a uměle zkonstruovaný příběh. Totéž se v té či oné míře dá vytknout celé řadě slavných filmů věnovaných fenoménu násilí, jako je např. britský kousek Mechanický pomeranč. Incident tím ani trochu netrpí, příběh je plně uvěřitelný a vlastně ze života, připomíná např. slavný český snímek Proč. Dvojice malých gaunerů táhne městem, zanechává za sebou strach a protože nenaráží na odpor, dostává stále větší kuráž. V jednom z vozů nočního metra se stane tahle dvojka kumpánů na chvíli neomezenými vládci nad ostatními cestujícími. Incident je civilní, chytře promyšlený a vedle samotného násilí mapuje především reakce obětí a dává jasně najevo, že tak dlouho každý darebák postupuje, dokud ten slušnější ustupuje. Z malých ústupků se můžou postupně stávat velké tragédie a někdy stačí zariskovat a říct Dost. Nadčasový film, řekl bych ne zcela doceněný, protože jde o dobře napsaný a zrežírovaný kousek, který je domyšlený do detailů a má i velmi silné finále. Ta scéna, kdy skupina cestujících jako by v tranzu sedí na lavicích a jen pomalu v rozpacích opouští vůz metra mi utkví nadlouho v paměti. Snímek vůbec netlačí na pilu, aby dosáhl emocionálního účinku, nenechává scénárista za pachateli hromadu mrtvol nebo zmrzačených obětí, bohatě stačí ponižování a zdánlivě neškodné ústrky. Násilí aktivuje i v obětech ty nejhorší lidské vlastnosti a z nočního metra se do tmy vydávají lidé, kteří mají o čem přemýšlet. Celkový dojem: 95 %. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení v New Yorku v metru ani pořizování jeho záběrů nebylo štábu oficiálně povoleno, a tak kameraman Gerald Hirschefeld a jeho asistent vzali skrytou kameru a natáčeli tajně. Ostatní záběry ve vlaku byly natočeny ve studiu. (reich)
  • Martin Sheen v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Natáčení probíhalo v New Yorku. (reich)

Reklama

Reklama