Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je prvního dubna a Sylvie se dopouští osudové chyby. Opuštěná a sklíčená se vydává do ulic velkoměsta vybojovat si svou lásku zpět. Překonává jednu překážku za druhou a doufá, že svůj vztah zachrání. Netuší, že se řítí k fatální kolizi. Tenhle den, by raději začala znovu. Celovečerní absolventský film Restart vznikl v koprodukci mladé pražské společnosti Axman Production, FAMU a finské Univerzity umění a designu v Helsinkách. Restart vypráví o jednom dni v životě mladé Sylvie (Lenka Krobotová). O dni, ve kterém se její život rozpadne jako domek z karet. O dni, který by raději začala znova.

Moderní a originální vizuální styl filmu Restart je výsledkem spolupráce českého režiséra Julia Ševčíka a finského kameramana Kasimira Lehta. Subjektivně pojaté vyprávění nabízí pohled na okolní svět Sylvinýma očima. Expresivní obrazy vtahují diváka hluboko do nitra hlavní hrdinky.

Restart je osobité, experimentální drama ze současnosti. Česko-finský štáb natáčel film v průběhu roku 2004 na lokacích po celé Praze: v klubech Radost FX a Roxy, v reálných bytech a fast-foodech, v nákladných dekoracích, které postavil architekt Henrich Boráros. Post-produkční práce včetně střihu, zvukového designu a realizace speciálních efektů probíhala ve Finsku. Film byl natočen na formát Super 16mm a následné zvětšen na promítací formát 35mm (1:1,85). Soundtrack filmu obsahuje skladby od The Nihilists a housové tracky Ecsona Waldese. Původní hudbu k filmu vytvořila kapela Khoiba. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

choze 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem tak nejásal při závěrečných titulcích jako u RESTARTU. Celý uplynulý rok jsem český film ignoroval, protože mi nenabídl nic nového jen samé další hořké a černohumorné komedie, ze kterých už se mi dělá šoufl. Pouze RESTART se tvářil originelně a jako něco, co má nějaký nápad. Na poměry českého filmu to originální snímek jistě je, ale bohužel je to ten druh originality, kvůli kterému doceníme zaběhaná klišé a stereotypy. Narozdíl od Tykwerovy LOLY se kterou má společnou jak premisu o hrdince bojující v časovém presu s osudem, tak důraz na agresívní vizuál a vypravěčské tempo, je RESTART chaotický, nudný, beze smyslu pro humor a vizuální řešení jsou poněkud okoukaná. Scénář je vetchý, místy zmatečný a nepochopitelný, většinou ale dost průhledný a předvídatelný, vizuál mě ničím nezaujal, naopak mě neustálé opakování téhož velmi brzy začalo nudit a nezanedbatelné mínus je i to, že hlavní hrdinka je narozdíl od LOLY neskutečná kráva. Ale i když odhlédnu od tohoto srovnávání, pořád mi vychází jen necelá hodina a půl hezkých, ale nijak výrazněji zajímavých obrázků navěšených na slabý příběh. Časosběry a zlatý filtr jsou fajn věci, ale postavit na nich celovečerák? I když ten souboj bratrů v ateliéru byl docela slušnej drasťák. Tak jo, jednu hvězdičku za něj a můj příjemně nepříjemný pocit z toho, jak snadno se může láska změnit v nenávist. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Taková studie jednoho aprílového žertíku, kdy se občas prolínají obavy s realitou, ale ke konci se to ustálí, takže se vyplatí to shlédnout. Na české poměry vynikající, okouzlující a neobvykle poutavé. Jedinou emoci, kterou to ale vyvolalo byl pocit zadostiučinění, přičemž nevím, zda je tohle emoce, kterou jsem od filmu chtěl. Asi ne. Film je takovým vztyčeným ukazováčkem nad rozpustilostí dnešní doby. Ale podle mě je to málo. 65% = 3/5 ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Chceš přijít vo voko nebo vo ucho......... Český film, české prostředí a nevýrazní herci. Hudba je příšerná. Jen kameraman si sem tam pohraje a vytvoří zajímavý záběr. Příběh je celkem slušný, ale nepomáhat nám v tom Finové, asi by to nestálo vůbec za nic. CITÁT - Jsem ti nevěrná. Už půl roku........ Já to vidím tak na 50% ()

silent cut 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se vydal do multiplexu...jsem z menšího města, takže samotná cesta do kina by možná scénáristicky mohla působit zajímavěji než poměrně banální příběh Sylvy, která si za všechno může vlastně sama...jenže o tom to je... věci jsou mnohdy jednodušší, než bychom si přáli...často žádáme o radu, přestože sami moc dobře víme co je třeba udělat a občas se překotně řítíme do neznáma, přestože nejlepší, co bychom mohli udělat, je sedět na místě a počkat. O formě se tu nebudeme bavit, ta je bez diskuze... U titulků jsem seděl a koukal...nevěděl jsem co si o tom mám myslet...někdo v přední řadě znechuceně odhodil svůj popcorn... asi takhle... je to film, u kterého byste neměli přemýšlet, zkuste se vcítit...pochopit...pak je to bomba... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Famu filmeček se soundtrackem Khoiby. Jak je to formálně vyspělé, tak obsahem a dialogy naprosto marné. I ty základní emoce líp vystihuje střih, než herecká akce. Shrnout by se to dalo do jednoho souvětí o nevydařeném vtipu. Škoda, že ani s odstupem to nezískalo určitou hloubku. Ale tak co chtít po generaci, která ještě porad měla tendence vyprávět stejně jako Lola běžící o život. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Součástí filmového soundtracku jsou největší hity skupiny Khoiba, která v době premiéry dosáhla vrcholu: tracky That Reason, B Electric B, Facilities, 202Pathetic a The Deepest Nightmare. (NinadeL)
  • Autorem námětu a spoluautorem scénáře filmu Restart (spolu s režisérem Juliem Ševčíkem) je Ondřej Ládek, filmový a televizní scénárista a český písničkář, který vystupuje pod uměleckým jménem Xindl X. (suicide)

Související novinky

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama