Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je prvního dubna a Sylvie se dopouští osudové chyby. Opuštěná a sklíčená se vydává do ulic velkoměsta vybojovat si svou lásku zpět. Překonává jednu překážku za druhou a doufá, že svůj vztah zachrání. Netuší, že se řítí k fatální kolizi. Tenhle den, by raději začala znovu. Celovečerní absolventský film Restart vznikl v koprodukci mladé pražské společnosti Axman Production, FAMU a finské Univerzity umění a designu v Helsinkách. Restart vypráví o jednom dni v životě mladé Sylvie (Lenka Krobotová). O dni, ve kterém se její život rozpadne jako domek z karet. O dni, který by raději začala znova.

Moderní a originální vizuální styl filmu Restart je výsledkem spolupráce českého režiséra Julia Ševčíka a finského kameramana Kasimira Lehta. Subjektivně pojaté vyprávění nabízí pohled na okolní svět Sylvinýma očima. Expresivní obrazy vtahují diváka hluboko do nitra hlavní hrdinky.

Restart je osobité, experimentální drama ze současnosti. Česko-finský štáb natáčel film v průběhu roku 2004 na lokacích po celé Praze: v klubech Radost FX a Roxy, v reálných bytech a fast-foodech, v nákladných dekoracích, které postavil architekt Henrich Boráros. Post-produkční práce včetně střihu, zvukového designu a realizace speciálních efektů probíhala ve Finsku. Film byl natočen na formát Super 16mm a následné zvětšen na promítací formát 35mm (1:1,85). Soundtrack filmu obsahuje skladby od The Nihilists a housové tracky Ecsona Waldese. Původní hudbu k filmu vytvořila kapela Khoiba. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Až příliš absurdně vyhrocený scénář s neuvěřitelným množstvím kliček a nesourodých úrovní vyprávěný psychicky nestabilní hlavní postavou tu slouží jen jako prostředek, na kterém se snaží Ševčík ukázat svůj režijní um. Restart díky tomu působí maličko nevyrovnaně, jako několik poslepovaných a prostříhaných videoklipů. Až na pár krátkých vydechnutí následuje hlavní postavu a běží agresivně vpřed. Spojuje minulost, současnost a představy o budoucnosti. Přitom je však stále jasně průhledný a dobře čitelný. V rámci české tvorby se jedná o mimořádně vybočující dílo, a to nejen svým dravým vizuálem, ale i překvapivou uvěřitelností dialogů, kdy vulgarity netahají za uši a působí přirozeně – přestože tu herecké výkony pokulhávají. V evropském kontextu však zamrzí absence zajímavějšího dramatického oblouku, bez kterého Restart kvůli výše uvedeným okolnostem vypadá jako testovací snímek nebo cvičení nadějných filmařů. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný závan svěžesti v českém filmu. Julius Ševčík se nebál natočit film v moderním stylu a podařilo se mu to, aniž by sklouzl ke kýči či stupidnostem (jako třeba Brak nebo Chooking Hazard). Scénář, přiznávám, sice není z nejlepších a styl vyprávění, kdy se nejdřív odehraje představa hlavní hrdinky a až pak skutečnost, nemusí sednout každému, mě se to však líbilo a rozhodně jsem se nenudil. No a konečně po seriálových tzv. "hereckých objevech" přišli mladí, noví, neokoukaní herci kteří umí hrát doopravdy. Na závěr snad jen, že jsem zvědavý na další díla začínajícícho režiséra Ševčíka. ()

Reklama

Specs 

všechny recenze uživatele

Hlášky: Sylvie: - "To znám, nejdřív kytku a pak páčidlem do hlavy a brutální znásilnění." šéf: - "Vynechala jsi tu fázi, kdy tě svážu do kozelce a přinutím tě něco vymyslet." & Sylvie: - "Slib mi, že si mě nikdy nevezmeš." Martin: - "Slibuju." Sylvie: - "Slib mi, že nikdy nebudeme mít dvě roztomilý děti." Martin: - "Slibuju." Sylvie: - "Slib mi, že se z nás nikdy nestane pozlacená jmenovka na dveřích." Martin: - "Slibuju." ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Po SAMOTÁŘÍCH asi to nejlepší, co jsem u nás po revoluci viděl. Silný a depresivní jako svině zároveň. Julius Ševčík se vytasil s moderní vizuální formou vyprávění inspirovanou jednak Tykwerovou LOLOU a především Tony Scottem. Rána do hlavy, která ve vás bude ještě dlouho rezonovat, protože reálně zachycuje typicky české rozvrácené vztahy plné her, bez kterých jako by se česká povaha neobešla. ()

hot_spot 

všechny recenze uživatele

Jasně, vizuální stránka je cool až na půdu, ale... Je sice pěkný, že se občas objeví český film, který není hořkou komedií o tom jak je život na hovno, bohužel Restart je jednoduše blábol. Taková dějová prázdnota by nepůsobila rušivě při čtyřiceti minutách stopáže, tvůrci ale očividně za každou cenu chtějí překročit aspoň 80 minut, proto do filmu cpou hromady samoúčelných vizuálních vychytávek a nesmírně rušivě působí taky neustálé "alternativní děje", které si Sylvie vytváří ve své hlavě a v ději to dělá akorát guláš. Většina replik hlavní hrdinky působí šroubovaně a její chování někdy sahá za hranice zdravého rozumu. Julius Ševčík ale nemusí být nutně špatný režisér, na tomhle námětu by si vylámal zuby kdekdo. Kdyby zkusil černou komedii, možná by nás příjemně překvapil. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Autorem námětu a spoluautorem scénáře filmu Restart (spolu s režisérem Juliem Ševčíkem) je Ondřej Ládek, filmový a televizní scénárista a český písničkář, který vystupuje pod uměleckým jménem Xindl X. (suicide)
  • Součástí filmového soundtracku jsou největší hity skupiny Khoiba, která v době premiéry dosáhla vrcholu: tracky That Reason, B Electric B, Facilities, 202Pathetic a The Deepest Nightmare. (NinadeL)

Související novinky

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama