Reklama

Reklama

13. komnata - Série 11 (2015) (série)


13. komnata Ladislava Křížka (S11E13)

(epizoda)

Obsahy(1)

Bouřlivý život slavného zpěváka a jeho sebevražedné sklony zastavila až objevená víra a sebepřijetí. Zpěvák Ladislav Křížek byl v 80. letech známý jako zpěvák metalové skupiny Vitacit s nezaměnitelným hlasem a rozsahem do neobvyklých výšek. Hudební znalci označovali v roce 1987 jeho přechod do skupiny Citron za „přestup roku". Citroni se už v polovině 80. let dostali do pozice jedné z nejoblíbenějších a zároveň nejuznávanějších metalových skupin. Křížkův přestup zájem publika o skupinu ještě zvýšil, v následujícím roce skupina zvítězila v anketě Zlatý slavík. Vítězství Citronu ve Zlatém slavíku bylo odpovídající reakcí na světovou vlnu heavymetalu, Křížek s kapelou se stále častěji objevovali v televizi, vítězili v hitparádách a zažili velmi úspěšné období. V tomto období také vznikl hit „Kam jen jdou lásky mé", který Ladislav napsal a nazpíval se zpěvačkou Tanjou jako duet. V roce 1994 ho čekal další velký úspěch v podobě diamantové desky, koncem roku nazpíval duet s královnou české opery Evou Urbanovou – známého „Fantoma opery" v rockové úpravě, v dalším roce se už po páté v řadě umístil v první trojce ankety TýTý v kategorii Nejoblíbenější zpěvák.
Sláva rockera pohltila natolik, že se odvrátil od své rodiny, o kterou se téměř nestaral, a začal si užívat peněz, svobody a alkoholu. Po nějaké době tento nezřízený způsob života vyústil v osobní krizi a Ladislav se rozhodl skoncovat s životem. Měl všechno, slávu, peníze, rodinu, ani jeho kolegové z kapely netušili, co prožíval. V záměru spáchat sebevraždu ho zastavila víra. Uvědomil si, že existuje cosi, co jeho život přesahuje, i to, jaká traumata si nese ze svého dětství. Měl totiž velmi přísného otce, který si sám vzal život.
V boji se sebezničujícími myšlenkami zpěvákovi pomohli lidé jako Max Kašparů, psycholog, kněz a rodinný přítel, a kolegové ze skupiny Citron. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V českej verejnoprávnej televízii by už mali konečne ukončiť tento projekt. Jeho úroveň dosiahla svoje dno. Zdá sa, že už naozaj nie je o kom točiť ďalšie diely. Preto vznikajú úplne zbytočné časti o zbytočných ľuďoch alebo o ľuďoch, ktorí vlastne žiadnu trinástu komnatu ani nemajú. Ako napríklad spevák Ladislav Křížek. Jeho najväčším životným súžením je to, že prestal byť populárny. Vždy bažil po tom, aby bol na výslní a keď sa mu to prestalo dariť, tak mal z toho chudáčik depresie. Našťastie natrafil na akéhosi premúdrelého farára a ten ho nasmeroval na tú správnu cestu. A tak utrápený Ládik pochopil, že svetská sláva je poľná tráva a jediné čo ho spraví šťastným je viera a rodina. To mi je teda vskutku srdcervúci príbeh. * ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak říkají spoludiskutující, toto nepatří do 13. komnaty, ale jako příběh je to zajímavé. Láďa Křížek je osobnost, který při své cestě za slávou získal mnoho sympatií i antipatií. Ale v době vrcholící popularity heavy metalu rozhodně hvězdou byl. Ale konec té euforické doby, kdy v první dvacítce nejprodávanějších kapel bylo 20 metalových, přišel, jako když utne, a Láďův popis konce tohoto období je velmi trefný. Zajímavé bylo i jeho povídání o rodinném zázemí, jak chtěl být jiný než jeho otec, jak se mu to (ne)dařilo. O bláznivém obratu k víře si můžeme myslet cokoli, ale dokument byl každopádně zajímavý. Hodnotím ho spíše jako "Neobyčejné životy" nežli "13. komnatu". ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama