Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Žádný z těchto gentlemanů nepatří mezi mé vyslovené oblíbence, a celkově tento druh mužské poetiky mi není vlastní. Film si drží veliký odstup, není osobní v žádném slova smyslu a nenabízí mi tak možnost se napojit na probíhající emoce. Repetitivní hudební motiv mi šel silně na nervy a celkově je to ten druh soundtracku, na který si příliš nepotrpím. Inu, mohla bych ještě pokračovat, ale už jsem dala myslím dostatečně najevo, že tento film není mým šálkem kávy. Největším překvapením tak bylo, když můj tatínek, který si je podle obličeje schopen splést Scarlett Johansson s Cate Blanchett, u scény na vlakovém nádraží vykřikl: "To vypadá jako Ducky!" a jak se po krátkém vyšetřování ukázalo, tak to skutečně mladý a štramácký Ducky, čili David McCallum, byl. Respektuji tento film jako klasiku a jako odkaz ke skutečným událostem, ale nic víc. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale niečo mi tam predsa len chýbalo - temnejšia atmosféra. Myslím, že v nemeckých zajateckých táboroch to nebola až taká pohodička, ako nám to Sturges a jeho "banda frajerov" servírujú. A pritom by stačila aspoň nejaká drobnosť, napríklad scéna v daždi, aby to nevyzeralo, že sú tam všetci na rekreácii a dozorcovia sú vlastne ich kamaráti, ktorí im dovolia hocičo (chľastačka na 4. júla už bola naozaj over the top). Nuž a občas udrie do očí nejaká nelogičnosť - Bronson trištvrte filmu kope tunel, vrhá sa pre záchranu kamaráta do závalu... a potom sa z neho odrazu stane klaustrofobik, ktorý sa pod zemou dusí - wtf? Ako dobrodružná zábavka je to fajn a herci predvádzajú špičkové výkony, ale drásavú realistickosť napr. Mostu cez rieku Kwai to nedosahuje ani náhodou. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Lehce odlehčený snímek " statečného " Johna Sturgese o jednom z největších útěků všech dob. Základem je inteligentní scénář navíc protknutý řádnou špetkou humoru, o hereckém obsazení myslím netřeba jakéhokoliv komentáře. Tak pouze dodám, že doposud byl pro mě osobně velkým " Frajerem " tento chlapík http://www.csfd.cz/film/7827-frajer-luke/ , po tomto snímku toto označení u mě získává i Steve McQueen. Chápu výtky těch z vás, kteří píší, že zajatecký tábor je zde podán div ne jako ozdravovná dovolená, nicméně že se jedná o vážné téma, tvůrci s koncem snímku dokáží myslím více než věrohodně. V neposlední řadě ( jak jsem již psal v samotném úvodu ) se jedná o lehce odlehčený snímek k jehož plnému vychutnání je potřeba se naladit na správnou vlnu. To se mi napodruhé podařilo více než dostatečně, důkazem budiž mé zvednuté hodnocení o 1* na plný počet. Když mě 172 min dlouhý snímek ani na chviličku nezanudí, ba co víc baví a drží napnutého až do konce, nemůžu jinak..... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak žiadna veľká sláva sa nekonala. Vzhľadom na výborné hodnotenie som čakal podstatne viac. Oceňujem humorné poňatie tejto témy, avšak niekedy som mal pocit, že to zachádza až do akejsi nereálnej paródie na vojnu v štýle Veľkého flámu alebo Bažanti idú do boja. Väzenie vlastne nebolo väzením, skôr pionierskym táborom s minimálnou ostrahou. Ľudkovia si tam dokonca mohli osláviť Deň nezávislosti, vyvesiť americkú vlajku, verejne oslavovať, páliť alkohol, ožierať sa a pod. Dosť nereálne podmienky v zajateckom tábore :). Mať také, tak tam radšej ostanem, no nie? Lepšie ako riskovať krk. Skrátka, nič sa nemá preháňať. Prvá polovica filmu preto toho veľa neponúkne a o drámu sa ani len neobtrie. Je tu len veľká nuda s prímesou vojnovej paródie, kde najväčším dobrodružstvom bolo zosypanie hliny v únikovom tuneli. Po úteku zajatcov sa našťastie veci dali trocha do pohybu a ku koncu dokonca prišlo aj na trocha drámy (nič moc, v rámci vojnovej drámy priemerný štandard s častým dramatickým prvkom). Celkovo by som preto film zaradil k zábavným vojnovým paródiám, aj napriek tomu, že práve toto žánrové označenie tu chýba, nechápem prečo. Je to dosť mätúce, pretože človek niečo očakáva a nakoniec dostane niečo úplne iné. Toto malo od echt vojnovej drámy riadne ďaleko. S odretými ušami teda nadpriemer, ale keby som mal byť naozaj spravodlivý tak dám len tri hviezdy a hodnotím ako čistý priemer. Tá štvrtá je vďaka spoločnému účinkovaniu dvoch mojich obľúbencov - Coburna a Bronsona. 70/100 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem netušila, že tento slavný snímek bude zpracován až takto odlehčeným způsobem:) Na to, jak jsem očekávala, vzhledem k tématu, silné drama, mi Velký útěk spíše přišel jako pobyt na letním táboře:) Podobný pocit jsem měla i z Frajera Luka, ovšem ten mě nezaujal ani zdaleka tolik jako tento film. Obsazení "Top Class", v čele se Stevem McQueenem, skvělý scénář se spoustou vtipných slovních přestřelek a hlášek. Fenomenální rovněž závěrečný, nekonečný "Velký útěk" Stevea McQueena na motorce. Ale nakonec filmu ona odlehčenost i nadhled seděly. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Když místní domobrana na zahrádce baru u břehu řeky spáchá atentát na německé důstojníky, detailní záběr na bar kromě značek světových výrobců alkoholu (např. Cinzano) odhaluje etikety sýru "Veselá kráva". Francouzský výrobce Groupe Bel začal expandovat tuto značku po západní Evropě během třicátých let, tedy těsně před druhou světovou válkou. (bjh)
  • O jedné z nejslavnějších scén, kterou je Hiltsův (Steve McQueen) skok na motocyklu, se nějaký čas tradovalo, že ji herec natočil sám. On sám to ovšem pár let po premiéře filmu popřel, s tím, že sice tehdy byl velmi schopný jezdec, ale ne až tak dobrý, aby si na tento kousek troufl. (Se skromností sobě vlastní pak dodal, že "dneska už bych to zvládnul"). Řídítek se tedy chopil Bud Ekins, který McQueena už zastupoval při natáčení Bullittova případu (1968) – a byl, mimochodem, jednou z inspirací pro postavu Cliffa Bootha (Brad Pitt) v Tarantinově opusu Tenkrát v Hollywoodu (2019). Ten, ve spolupráci s australským motokrosovým šampionem Timem Gibbesem, vybral vhodný motocykl a postavil speciální rampu, kterou odzkoušel při několika různých rychlostech a s ohledem na různou odhadovanou výšku plotu. Nakonec na ni najížděl při rychlosti 60 mil za hodinu (97 km/h), vyskočil 12 stop (3,7 m) do výšky a letěl 65 stop (19,8 m) daleko. Při ostrém natáčení byl pořízen pouze jeden záběr, po jehož dokončení štáb nejprve oněměl a pak propukl v divoký potlesk. A mimochodem, když už nehrozilo "nebezpečí pro film", vyzkoušeli si stejný skok s pomocí Eikinsovy rampy nejen McQueen, ale i jeho herečtí kolegové James Coburn (Sedgwick) a Charles Bronson (Danny). Všem se podařil. (NIRO)
  • Steve McQueen pozdržel celou produkci požadavky na úpravu scénáře, aby jeho Hilts 'The Cooler King' byl více akční. (džanik)

Reklama

Reklama