Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kvůli pátrání po tajemstvích knihy, kterou napsal jeho otec, se renomovaný psychiatr vzdává své akademické kariéry. Nechá se zaměstnat v ústavu, kde otec pracoval, a kde zřejmě čerpal námět pro sepsání této slavné dětské knihy. Doufá, že tam odhalí všechna její tajemství a i roli, kterou v ní představuje on sám. Dobrodružný výlet do minulosti začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

curunir 

všechny recenze uživatele

Pod vedením neznámeho režiséra Joshuau Michaela Sterna, ale zato s naozaj hivezdnym obsadeným vzniká film o návrate do bájnej krajiny s priblblým a obohratým názvom Neverwas, vymyslenej spisovateľom, ktorého syn ani otcovu knihu nikdy nečítal. Celý film je však strašne o ničom, neoriginálny prístup režiséra presne sa držiaci šablóny formuje príbeh úplne bez šťavy a potrebného kúzlo, ktoré by si zaslúžil a nič veľké sa nepokúšajú ani herci. Možno najviac zaujme Gandalf, ktorý tu chovanec psychiatrického ústavu pôsobí, zo svojou tvárou asi najpresvedčivejšie - dokonalý blázon. Film má neozaj veľmi zaujímavú (a svojim spôsobom aj divnú) farebnosť, vznikajúcú nasvieteným a až hlavne presvietením interiérov, čomu som až tak veľmi nechápal, pretože vizuálnu stránku to nijak výraznejšie nezlepšuje. Za najlepšie odvedenú sa dá označiť príjemná klavírna hudba Philipa Glassa, dávajúcu snímke pohodovú atmosféru, zvýrazňujúcu tiež to, že v celom filmo akoby o nič nešlo. Na 2* určite nie je, skôr tak 2,5*, ale mal som veľký problém film dopozerať nakoľko 100 minút vyznievalo skôr ako 200. Dobre vystihol Nick Tow. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Obsadit charismatický hlas a výzor Iana McKellena do fantasy šmrncnutého projektu byl samozřejmě chytrý tah a sám McKellen dělá co může, aby jeho pojetí domnělého krále z fantaskní říše bylo co možná nejméně podobné jeho zásadní roli (pro žánr i jeho samotného), tedy Gandalfovi. Právě na něj jsem si ale při sledování filmu vzpomněl nejčastěji a celkovým vyústěním filmu zdál se potom docela zklamaný a snad i podvedený, protože podobný koncept předvedl už SVĚT PODLE PROTA, kde ty pocity byli velmi podobné, přesto film jako celek daleko lépe držel pohromadě a nebudil tak neodbytný pocit nekomletnosti. Nemůžu si pomoci, ale psychologické drama (navíc velmi dobře obsazené) mohlo přeci klidně dopadnout jako přiznaná fantasy, vůbec nic by se nestalo a zase by to bylo alespoň nějaké oživení. Překvapení tam, kde ho již člověk nečeká. 60% ()

Reklama

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Anotácia k filmu vyzerala sľubne. Lenže sľubne vyzerajú aj hamburgery v reklamách na "mekáča". V skutočnosti ide o umelohmotný surogát - a to už nehodnotím iba chuť hamburgerov, ale voľne prechádzam k filmu. Už to, že tvorcovia zverili úlohu psychiatra Aaronovi Eckhartovi, s jeho kukučom švajčiarskeho lyžiarskeho inštruktora, nás malo varovať. Všeličím ďalším: počnúc výberom lokácií a nasvietením scén nekončiac, vytvára Stern skôr ilúziu blízku fotkám z lifestylových magazínov či katalógov cestoviek. Prípadne rodinných filmov, v ktorých ešte aj temné stránky života vyzerajú ako čerstvo rozbalená vianočná kolekcia. Jedno však tomuto filmovému gýču uprieť nemožno. Pravdivosť názvu. Áno, ja som sa po dopozeraní Sternovej snímky cítil naozaj ako "tam, kde som nikdy nebol". P. S. Nepochybujem o tom, že už len vďaka účasti Iana "Gandalfa" McKellena sa bude filmu v požičovniach /aj na ČSFD/ dariť a moje skúpe dve hviezdičky s jeho ratingom nijako vážne nezakývu. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Já vím jen to, že příběhy si častokrát hledají vypravěče ... a ne naopak." ----- TENHLE příběh živí víra a fantazie, vzpomínky ... a bláznovství. Nemá nijak zvlášť pevné základy, ve své podstatě je velice lehce zpochybnitelný - a tak je na vás, jak se k němu postavíte. Je poměrně těžké zachovat si neutralitu ... ve vztahu k němu. Buďto ho bez milosti rozcupujete na kousíčky - nebo přijmete jeho zasněný a tím pádem trochu nepraktický náhled na svět ... i jeho lehce posmutnělou poetiku. Víte, je dost dobře možné, že v našem poněkud hektickém, předimenzovaném, problémy zahlceném světě mohou být OPRAVDU šťastné jenom děti ... a blázni. Pokud jim to umožníte. P.S.: Zach Riley se rozhodně nechoval jako profesionál ... z čehož vyplývá, že klidně můžete mít to nejlepší vzdělání a všechny možné tituly - pokud se vás něco osobně dotýká, jsou vám k ničemu. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Nikdo si neumí představit, jak strašně blízké mi to bylo. Krásně ztvárněný příběh lidské představivosti a představě o způsobu žití. Ian McKellen mě opět ohromil. Je to herecký génius a ikona, kterou nosím hluboko v srdci. Jeho závěrečný moment byl dojemný a inspiroval mě k mnoha myšlenkám. Jenom bych z popisu vyškrtla to "mysteriozní", tento žánr zde skutečně nefiguruje. A s tím fantasy bych byla velmi opatrná ;), třeba s Narnií se to z hlediska fantazie nedá srovnat. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel v kanadském Vancouveru. (..Lucas..)
  • Na začátku filmu má mladý Zachary (Ryan Drescher) hnědé oči, dospělý Zachary (Aaron Eckhart) je má modré (..Lucas..)

Reklama

Reklama