Reklama

Reklama

Chaplin strážcem veřejného pořádku

  • USA Easy Street (více)

Charlie sa stáva strážcom verejného poriadku v najhoršej štvrti, kde sa policajti odvažujú mimo policajnú stanicu len vo väčších skupinách. Jemu sa však podarí celkom úspešne zvádzať súboj s miestnym zloduchom a pri tom stíha venovať svoju pozornosť krásnym ženám. (STV)

Recenze (27)

mortak 

všechny recenze uživatele

Pomalé opouštění groteskového syžetu a přechod k sentimentálně dramatickým komediálním příběhům. Svoji výstavbou groteska připomíná pozdější Světla velkoměsta - patos a sentiment (Armáda spásy, pomoc chudým) je prokládán komickými výstupy (Charlie proti vazounovi). Jenže tady je ještě happyend, zatímco později... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zdařilá chaplinovka, která má řadu dobrých, humoristických okamžiků a několik dobrých potyček. Chyba: Ve scéně, kdy Chaplin poprvé uzemní pomocí pouliční lampy rabiáta, si všimněte, že po "knockoutu" leží hlavou směrem od kamery, ale v dalším záběru leží obráceně, tj. hlavou ke kameře. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v říjnu 2019. Klidná ulice je satirickou zuřivostí cirkusového klauna. Charlie Chaplin si rozvzpomněl na své dětství a položil základní charakteristiku bludného kruhu sociální tíže. Neutuchající nadšení těží z neposednosti pohybu a niterných pocitů, násilí bídy je odrazem osobní frustrace a víru v naději v lepší zítřky nelze lehkomyslně pohřbít. Kromě Charlieho v roli nezaměstnaného tuláka, který se rozhodne pro společensky spořádaný život a přijme nabízenou práci policejního strážníka, zaujme také násilnický tyran ulice (Eric Campbell), mladá, do duše vlídně promlouvající zástupkyně Armády spásy a vzletné Charlieho romantické okouzlení (Edna Purviance), horlivý kazatel spořádané cesty životem (Albert Austin), hrubiáni a feťáci (Lloyd Bacon a William Gillespie), chudá násilníkova žena (Charlotte Mineau), policejní náčelník (Tom Wood), či zástupkyní Armády spásy navštívený otec mnoha dětí (Loyal Underwood). Klidná ulice aneb Chaplin strážcem veřejného pořádku je na prvním místě cirkusovou klauniádou v bolestech pohybu, ale je také satirickou fraškou s důvtipem sebeobrany a se zvoláním prostořekého hlasu. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Je takmer neuveriteľné, že po 100 rokoch od vzniku sa dá s trochou zhovievavosti pozrieť táto čiernobiela nemá groteska a dokonca sa aj na niektorých scénach pousmiať. Ktorému filmu zo súčasnej produkcie sa to podarí? Zažil som éru nemých grotesiek v dobe, keď tvorili podstatnú časť našej zábavy. V ďalšej etape pridal Chaplin k niektorých dielam hudobný sprievod a najnovšie som si pozrel storočnú grotesku po remastrovaní, bez škrabancov a iných obrazových nedokonalostí. Musím sa priznať, že mi trochu chýbali. Grotesku nehodnotím, lebo som zástancom samostatnej kategórie krátkometrážnych filmov. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Eric Campbell to tam riadne mlátil. Charliemu sa páči pozdrav rukou z nosu a svoj policajný odznak hodlá využívať vo svoj prospech. Ich spoločné scény sú tiež výborné. Dynamická kamera im prospieva. Charlieho kŕmenie detí ako sliepok je veľmi vtipné. Tentoraz sa ideme túlať až do útrob ulíc ku narkomanom. A že veru bude aj Charlie naspeedovaný. Je aj iný film, kde postava Erica Campbella vzdá úctu Charlieho postave? ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Během natáření došlo k malé nehodě, když Chaplin nakláněl plynový kandelábr, aby plynem omámil svého protivníka, upadla kovová hlavice lampy a zasáhla ho do kořene nosu, zranění si vyžádalo dva stehy. (everlong)
  • V scéne, kde sa postavy nachádzajú v izbe miestneho narkomana, je možné si na stene všimnúť portrét cára Mikuláša II. (Marek1991)

Reklama

Reklama