Reklama

Reklama

More

Krátkometrážní / Animovaný / Sci-Fi
USA, 1998, 6 min

Obsahy(1)

Tento krátkometrážní šestiminutový film nám velice vybíravým způsobem ukazuje dilema úspěchu za "nějakou cenu". Stěžejní postavou filmu je osamělý vynálezce, který ve dne pracuje jako řadový dělník-elektrotechnik v továrně, která ve velkém množství produkuje přístroj který má lidem zlepšovat život. V noci však sám pracuje na vynálezu, který má jeho vytoužené pocity promítnout vizuálně. Konečně se mu přístroj podaří sestrojit a díky slávě z jeho prodeje se stane šéfem v oné fabrice. Později však zjišťuje, že spolu s úspěchem jeho přístroje v něm něco vyhaslo. Film je stylizován do oslovující anonymní šedi, která spolu s vynikající hudbou navodí opravdu správnou atmosféru a donutí člověka o motivu přemýšlet. (ČSFD)

(více)

Recenze (124)

LencaN 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně to, proč mám ráda kratkometrážní filmečky. Umění, vcucnout do několika minut poselství či myšlenku a navíc se provrtat divákům skrze hrudní koš až k srdci. Pravdivý kraťásek, který na náladě moc nepřidá, ale člověku se trochu víc otevřou oči, alespoň na chvíli. Nelze si kupovat štěstí jako produkt, je to něco co se nedá získat penězi někde v regálu obchodu. Nestačí si ani nasadit růžové brýle, přehlížet všechno šedivé zlé kolem a zavřít se do vlastního pestrobarevného světa. To špatné tam pořád zůstává. Dá se to uchopit ale i druhým způsobem, že člověk tak touží po úspěchu, že když se mu ho dostane, tak může vnitřně vyhasnout a už nebude mít ostatním co nabídnout. Ten plastelínový panáček byl velmi sugestivní. Zajímavé zpracování. ()

raelz 

všechny recenze uživatele

More je výborná ukázka toho, jak by krátké filmy měly vypadat - za šest minut není potřeba hlavní myšlenku nijak rozvíjet, jde jen o její působivé zobrazení. Tudíž dobrá myšlenka, velice zajímavé vizuální zpracování, působivý doprovod (celou dobu mi vrtalo odkaď ho znám.. a oni jsou to New Order :) a lehká symbolika je přesně to pravé ořechové pro kraťas. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Vlastně velmi jednoduchý snímek, který se snaží zpracovat téma, které bylo v různých audiovizuálních podobách zpracováno v desítkách podob, je něčím tenhle konkrétní výjimečný? Je, dokáže totiž jít ve všem do detailů a řemeslo dohnat do dokonalosti, jednoduchý příběh krásně sluší plastelínové animaci (ach, jak přenádherně depresivní), co jde ruku v ruce s hudbou, která dodává potřebný drajv. Hodně, hodně povedené. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Ohromující... šest minut přesně těch chvil, které berou dech a nechávají diváka v němém úžasu... a ten vizuál... a ta hudba... a ta ultrastresující reflexe dnešního zautomatizovaného světa... sakra, dost možná nejlepší animovaný kraťas, co jsem kdy viděl. A když titulní "šedivák" na konci stále vidí barevnou naději, problikávající úmorností temné šedi, máme vyhráno. Naděje je totiž to nejdůležitější, co More ve své výpovědi o strojovitosti kapitalistické mašinérie zanechává... i pro ty, kteří vložili část vlastního nitra do něčeho, co jim zajistilo úspěch, ale zároveň sebralo tu jiskru vnitřní vyjímečnosti. Někdy se stáváme těmi, jež jsme nenáviděli, a v okamžiku pravdy potřebujeme vědět, že z dávných ideálů ještě něco zbylo. A růžovými brýlemi viděti neznamená skutečné štěstí míti... ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Nebudu upozorňovat, že můj komentář je spoileroidní, protože děj od začátku až do konce je popsán v obsahu. Ta hudba je na tom asi nejlepší. Moc jsem nepochopila, proč to ten 'človíček' udělal. (Co bylo jeho motivací - jestli blaho ostatních, tak byl pěkná slepice a stejně jim nepomoh; jestli jeho vlastní blaho, naneštěstí pro sebe zvolil nejjednodušší cestu a chybu si uvědomil, když už bylo pozdě. Měl co chtěl...) Nijak výrazně se mě to nedotklo, to, že většina lidí nepřemýšlí hlavou, ale kolenem (v lepším případě), už nějakou dobu vedu v patrnosti. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení filmu trvalo 9 měsíců. (Inferion7)
  • Ako soundtrack k tomuto filmu poslúžila skladba "Elegia" od kapely New Order, ktorú skupina zložila na počesť zosnulému Ianovi Curtisovi. Skladba vyšla ako súčasť albumu Low Life v roku 1985. (Martinius)
  • První krátký film využívající IMAX formát. (mr.filo)

Reklama

Reklama