Reklama

Reklama

Dvě klubíčka

všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Rodinný
Československo, 1962, 8 min

Obsahy(1)

Dvě klubíčka aneb veselý kraťas o tom co se stane, když ožije krabička plná potřeb na šití. (Mertax)

Recenze (8)

Lima 

všechny recenze uživatele

Jeviště – stolek na dvorku před domem. Aktéři – oživlé šicí potřeby, které vyskakují z košíku a přebírají různé lidské, či zvířecí vlastnosti. Dvě klubíčka mění svůj tvar na podobu postaviček, z růžového klubíčka se stává děvče a z modrého chlapec. Vlněný chlapec hraje na jehlu (flétnu) a vábí tím kobru (krejčovský metr), posléze proti ní bojuje, sedíc na koni (jehelníčku) a v „ruce“ třímá rytířské kopí (opět jehla), s pomocí pletací jehlice se dá skákat jako o tyči atd. atd. Animace samouka Týrlové je neskutečná a co do náročnosti si nezadá nic s oživlými skleněnými figurkami v Zemanově ´Inspiraci´. Škoda, že je to tak krátké (8 min.). ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jistě originální námět (oživlý kufřík se šitím) který mi ale nic moc neřekl, spíš určeno všem našim babičkám, ale zpracování a konečné provedení opět skvělé...Paní Týrlová by snad tenkrát vytvořila film se všemi možnými a alespoň trochu dostupnými rekvizitami... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hermína Týrlová, vynikajúca režisérka a výtvarníčka, bola známa tým, že dokázala zanimovať hádam všetko - sklo, kožu, kov a áno aj vlnené motúziky. Tu sú ústrednými postavmi, ako názov napovedá, dva nezbedné farebné klbká, určené na štrikovanie. Jedného dňa sa rozhodnú preskúmať okolie šijacieho kufríka, z ktorého vypadli. No a čo z toho všetko vzíde ukazuje krásna, na nostalgickú nôtu brnkajúca, bábková rozprávka. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Dvě klubíčka jsou ideálním animovaným filmem k rozvíjení dětské představivosti. Magický svět Hermíny Týrlové, to je přeci radost ze života, rozdováděná a uchvácená svou vlastní oživlou představou. Dobrodružství voní žhavým orientem, etiketou rytířské odvahy, mistrovskou cirkusovou artistikou, divokou touhou po životě a vášní. I zdánlivě obyčejné věci bez dohledu lidských očí ožívají a v transu z nabyté svobody divoce skotačí. K osvědčeným Hermíniným spolupracovníkům (výtvarníci Ludvík Kadleček a Václav Dobrovolný, animátor Jan Dudešek a kameraman Antonín Horák) přibyli noví (spoluscénárista a dramaturg Milan Šimek a autor podmanivé hudby František Belfín). Dvě klubíčka jsou inspirativním animovaným výtvorem pro dětské publikum z osobitě stylizující gottwaldovské dílny Týrlové. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to velmi originální a naštěstí ne dlouhé. Liškova hudba z tho dělá zbytečné psycho, jinak by to bylo za plný počet. 80% ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Tak hlavně že i klubíčka můžeme genderovat :) Což mě napadlo hned, jak jedno bylo modré a jedno růžové. A z modrého musí být kluk a z růžového holka. A holka musí být zachraňována klukem. Tradiční hodnoty :) ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Neočekávejte nějaké myšlenky, ale jde o úžasnou hříčku. Před našima očima postupně ožívá babiččin košíček s šitím a pletením. Moje babička taky přesně takový měla, takže jsem vše sledovala s jistou nostalgií, ale také s obdivem, jak díky zdařilé animaci všechny tyto pomůcky ožívají a prožívají své příběhy... ovšem jen než zase přijde babička :-) Krásné! ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Průměrná animace, docela zajímavě ztvárněná poetikou Hermíny, ale na druhou stranu už to není moc zábavné. Hodnocení: 60 % ()

Reklama

Reklama