Reklama

Reklama

Štúrovci

(seriál)
Československo, 1991, 5 h 47 min (Minutáž: 66–72 min)

Režie:

Peter Mikulík

Scénář:

Jozef Bob, Jozef Filo

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrají:

Dušan Jamrich, Štefan Kožka, František Kovár, Viera Strnisková, Diana Mórová, Elo Romančík, Vladimír Jedľovský, Zuzana Kocúriková, Jozef Vajda, Dagmar Sanitrová, Pavel Nový, Radan Rusev, Marek Ťapák (více)
(další profese)

Série(1) / Epizody(5)

Obsahy(1)

Päťdielny televízny seriál približuje najvzrušujúcejšie udalosti dejín slovenského národa v 19. storočí a životné osudy ich hlavného osnovateľa Ľudovíta Štúra. (oficiální text distributora)

Recenze (20)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Kedysi by som tento film za priemerný až podpriemerný. Pár rokov mi pribudlo, o históriu sa zaujímam, preto sa dnes na film pozerám trochu inak. Jasné, film má mnoho nedostatkov, hlavne technických, ale hlavne je poučný. O Štúrovcoch a týchto búrlivých rokoch v Rakúsko-Uhorsku by sa dal iste natočiť výborný veľkofilm, ale ruku na srdce - my na to nemáme. Nemáme na to finančne a ani vhodného režiséra. Kým sa tak nejakým zázrakom stane, musí nám stačiť tento TV film, ktorý aspoň podáva hodnoverné informácie a školákom by možno povedal viac, ako učiteľ za niekoľko vyučovacích hodín. 70%. ()

nathaniel 29 

všechny recenze uživatele

Ľudovít Štúr alias Gandalf Hnedý v epickom historical seriáli zo stredozeme Európy, z temného obdobia nadvlády maďarských škretov, v boji za bratrství, svobodu i rovnost. Plejáda skúsených hereckých harcovníkov, za plné priehrštie dobových informácií, plus love-story Marie, Velislava a Adely, ukončená smrtiacim výstrelom. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Slovenská televize tímto svým počinem nejen přiblížila skutečné počátky slovenského národa, ale také obohatila divákovu znalost o zajímavé průhledy do novodobých českých dějin. A současně přiblížila slovenství jako jeden ze základních středoevropských fenoménů. Přepestré herecké obsazení vyniká kvalitou i určitou neobvyklostí: přední herci se přečasto objevují v rolích spíše menších a zejména pro Čecha vyžaduje sledování děje poměrně podrobné faktografické znalosti dějin čtyřicátých a padesátých let předminulého století. Určité kolísání mezi popisností - v každém případě nezbytnou - a dramatičností však seriálu neubírá na kvalitě a zřejmě patří k vůbec nejzdařilejším slovenským dílům tohoto žánru. K silným momentům díla patří i jeho demokratická československá tendence a úspěšná snaha podat hlavního hrdinu v plnosti, často ne vždy zářivé, jeho lidství. ()

Aslan 

všechny recenze uživatele

Slovensko má históriu a nie je všetko zle. Mali sme ľudí ktorý sa snažili niečo zmeniť, obetovali život na oltári Božom, ako zápalné obety za prebudenie uspaného národa. No a tento národ zaspal, lebo nedával si pozor a prišiel o seba. Ďakujem autorom že spracovali túto tému tak bohate a detailne, možno niekedy nudne. No sám život, každého človeka je niekedy nudný. https://www.youtube.com/watch?v=P3LzK9RcRVE Politológ a historik tu hovorí zaujímavé veci s týchto čias ktorých sa dotýka spomenuté dielko. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Aj, aj, Slováci. Také príkre hodnotenie vlastných dejín, pritom velmi solídne zpracovaných. Skvelé herecké obsadenie a výkony. Sťa by všetci zabudli, že práve Štúrovci pozdvihli úroveň slovenského národy v dobách najťažších a o tom ten seriál je. A 4* si určite zaslúži. 5 nedávám len preto, že sú ešte lepšie slovenské filmy. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Hudbu k seriálu, který pojednává o Ľudovítu Štúrovi, představiteli Slovenského národního hnutí, zkomponoval Svetozár Štúr, který je s rodem spjatý, jeho praděda byl učitel Samuel Štúr, bratr Ľudovíta Štúra. (sator)

Reklama

Reklama