Reklama

Reklama

Temný obraz

Trailer

Obsahy(1)

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (494)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Výtečná schizofrenicky-paranoidní sci-fi, která splnila má očekávání. Dickovská atmosféra tady funguje dokonale a určitě nejlíp ze zatím všech jeho filmových adaptací. Víc než akci (Minority Report, Total Recall) tady vidíme proniknutí do pokřiveného světa, plného lidí, kteří se snaží s ním vyrovnat. A SCANNER DARKLY je snímek o závislosti, o obětech a především o světě, který, pokud mu budou vládnout lidé, nikdy nebude spravedlivý. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dickovy temné vize se věrně otiskly do filmového tvaru. Oceňuju to, jak si Linklater dokáže umě pohrávat s náznaky a mnoho motivů nechává na divácké představivosti, přesně tak, jak to rád se svými čtenáři dělával tenhle kultovní spisovatel. Na druhou stranu mi tam ale chybí větší autorský přístup, který by snímek rozpumpoval do osobitější polohy a originální výtvarná stránka v tomhle případě nestačí, protože v rozbředlém vypravěčském stylu se brzy začne zajídat. Každopáně, P. K. D. by měl jistě radost. 3 a ½. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tři pokusy, tři selhání... O čem mluvím? O snaze vidět tento film celý. Předlohu P.K. Dicka jsem pravděpodobně nečetla, nemohu tedy posoudit, jak moc se jí film drží. Pochválit lze jednoznačně vizuální stránku, ten takřka komiksový styl je docela zajímavý. Ale to nestačilo, abych zůstala v bdělém stavu - příběh mě nevtáhnul (smažky mi nejsou blízké:-)) a bůh Morpheus opět zvítězil. Dělám si obvyklou mentální poznámku "někdy dodívat" a zatím dávám lehce nadprůměrných 60% za těch několik desítek minut, co jsem udržela oči otevřené. EDIT: 31.5. 2011 - čtvrtý pokus, čtvrté selhání... začátek filmu už znám nazpaměť, zřejmě mi však není souzeno někdy spatřit také druhou polovinu :-/. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka je propracovaná, že kolem sebe doslova zadupává vše ostatní. Herecké obsazení je skvostné, ale příběh sám o sobě tak působivý není a hodně dokáže nudit. A právě to nevšední zpracování a Linklaterův novátorský přístup jsou tím nejlepším, co tenhle vymoděný snímek přináší. Ale děj je podle mě vždy důležitější, než působivý vizuál. A tady to dějově docela vázlo. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Další povedená adaptace knihy od P. K. Dicka. Tato je však velice odlišná. Ať už to je tím, že se jedná o autobigrafickou knihu o závislosti nebo originální animací, která se mi až tolik nelíbila, ale musel jsem uznat, že v tomto případě se opravdu k danému tématu hodila. Nevím, jestli je možné hodnotit herecké výkony, ale co se týká dialogů, tak jsem si to maximálně užil... ()

Galerie (78)

Zajímavosti (24)

  • Film je úplně první ručně kreslený celovečerní pokus o tzv. hyper-realismus. (Caaslav)
  • Ve scéně, kdy jde Freck do obchodu s lihovinami koupit víno, objevuje se značka vína St. Ubik, která je odkazem na román Philipa K. Dicka „Ubik“. Podobně odkazuje na autora značka sluchátek „Phil D“, které má žena v kontrolní místnosti, nebo značka zápěstník kalkulačky „Phillip“, který má James (Robert Downey Jr.). (Caaslav)

Reklama

Reklama