Reklama

Reklama

Malá Velká Británie

(seriál)
  • Velká Británie Little Britain
Velká Británie, (2003–2006), 10 h 38 min (Minutáž: 25–30 min)

Hudba:

David Arnold

Hrají:

Matt Lucas, David Walliams, Paul Putner, Anthony Head, Joann Condon, Ruth Jones, Imelda Staunton, Rob Brydon, Geraldine James, Sally Hawkins, Indira Varma (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Ptáte se, jací jsou dnešní Britové? Co dělají? A proč? Tak to si nemůžete nechat ujít britský komediální seriál Malá Velká Británie. Původně to byla rozhlasová show, která se na BBC Radio 4 vysílala v roce 2001. Dva roky nato ji autorská a moderátorská dvojice Matt Lucas a David Walliams proměnili v neméně úspěšný osmidílný televizní seriál, po němž následovaly dvě další řady po šesti epizodách. Při surrealistickém putování po britských ostrovech budeme svědky rozličných situací, které jsou Britům důvěrně známé, a seznámíme se s celou řadou kuriózních postav a postaviček. Patří k nim kupříkladu Daffyd, jediný gay ve velšské vsi, teenager Jason, vášnivě zamilovaný do nejlepší přítelkyně své babičky, či transvestita Emily, toužící dělat samé „ženské věci“. Díky Lucasovi a Walliamsovi a jejich břitkému pohledu na výstřednosti moderního světa tento komediální seriál funguje na diváky naprosto dokonale. (HBO Europe)

(více)

Recenze (328)

K.B.L. 

všechny recenze uživatele

První díly super, pak jsem to omylem protkala USA, které bylo ještě lepší, hned potom to spadlo na 50/50. Půlka dokonalá, druhá ubohá. Při sledování druhé série se však dostavilo absolutní zklamání. Vtipy se stále točí, není v tom absolutně nic novýho, humor zaměněn za trapnost až ubohost. Oceňuji odvahu tohodle seriálu říkat věci tak, jak si myslí většina lidí, ale bojí se to říct. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

30ti minutovky, které se dají shlédnout i po pár minutových skečích klidně i na youtube, když máte náladu :) Malá Velká Británie není rozhodně pro všechny :) Myslím si, že urazí plno lidí, ať už se jedná o gaye, blonďaté slečny, angličany, transexuály a ostatní :) V tomto "seriálu" je tolik postav, ať hlavní či takové, které uvidíme bohužel pouze jednou. Je to drsné, suché, urážlivé, nechutné, rozhodně skvěle uskupené (podle computeru ne) :D :D A rasistické :) :) Miluju tenhle seriál a ráda se na něj podívám kdykoliv znovu :) Pokaždé, když zjistím, že se někdo pokouší ať už parodovat či předělat či nějakým způsobem připomenout Malou Velkou Británii, těším se na to, jelikož si vždy vzpomenu na originál a nemůžu se od toho odpoutat :) ()

Reklama

Trustme 

všechny recenze uživatele

Moc věcí mě nerozesměje. Mám totiž poněkud sofistikovaný přístup k tomu co je humorné a tam, kde většina lidí už vidí hranice nevkusu a rafinované zhovadilosti... se já začínám bavit. Little Britain je nekompromisní silnou dávkou zábavy otrlého, nevkusného, odporného, travesti - gay - gerontofilního humoru i trefné parodie na cokoliv myslitelného s mistrovsky ztvárněnými postavami všech možných typů lidí, charakterů, pohlaví, věků a úchylek. A to pouze dvěma herci. Díky za to hoši a hodně odvahy! Než vás za to jednou zavřou... "Margaret??!!??" (.........) "Yes??" ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Opět Británie nezklamala a dokazála, že v komediálních seriálech se jim nikdo nevyrovná. První série byla výborná a uplně mě dostala. Další dvě už jsou malinko slabší a místy už měla dost nechutných gagů, ale i tak jsou 3 série skvělé. Tolik fóru na gaye, tlusťochy, retardy nebo staré lidi se jen tak nenajde. E-e-e-é :D ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Musím se opět opakovat, ale Britové a Irové jsou mistři žánru, co se sitcomů týče. I tentokrát Graham Lineham nezklamal a po Big Train a Black Books nastolil další z precizně, jednoduše a efektivně provedených souborů scének, které přesahují až do výšin laciného humoru, jež nenáročné (možná i náročné) diváky nepřestane bavit. Říká se opakovaný vtip není vtipem, ale Little Britain je výjimka, co potvrzuje pravidlo. Já se bavila víc než královsky. Všechno se v podstatě opakuje, každá postava má svojí úlohu, svůj scénář, který neopustí, ale já tu šťávu sosala bez přestání. Za týden jsem měla tři řady za sebou a nepřestávám tleskat. Tohle je rozhodně lepší volba, než spousta amerických sitcomových škvárů, kterým bohužel dnešní publikum holduje zjevně víc. Mě ale mrzí, že nejsou tyto britské humoristické skvosty populárnější. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (12)

  • Při scéně se dvěma transvestity je řečeno, že mezi lety 1979 až 1990 byl premiérem Velké Británie také transvestita. To je odkaz na britskou premiérku Margaret Thatcher. (Matej.Mirejo)
  • V návaznosti na Black Lives Matter protesty a vraždu George Floyda v roce 2020 byl tento seriál kompletně odstraněn z Netflixu a následně také z BBC iPlayer a Britboxu, a to spolu se seriálem Come Fly with Me (od r. 2010) od stejných tvůrců. V seriálu byly černošské a asijské postavy trvale ztvárňovány bílýmu muži a zároveň také zesměšňoval gaye, transvestity a tělesně postižené. Mluvčí Britboxu uvedl, že „se doba velmi změnila od doby, kdy se Little Britain natočilo“. Tvůrci a hlavní představitelé David WalliamsMatt Lucas se v návaznosti na odstranění již po několikáté omluvili. (hansel97)
  • Show mnohokrát odkazuje na britský seriál Doctor Who (1963), např. postavou jménem Matthew Waterhouse (Matthew Waterhouse hrál v Doctor Who Adrica) a Michael Craze (Michael Craze hrál Bena Jacksona). Tom Baker, který si zahrál doktora Who v letech 1974-1981 v tomto seriálu namluvil vypravěče. (HellFire)

Reklama

Reklama