Reklama

Reklama

Když tajná neonacistická organizace v Západním Berlíně zavraždí dva britské agenty, je vyšetřováním jejich smrti pověřen agent Quiller. Za pomoci učitelky Inge se mu postupně daří pronikat k informacím o tajemné organizaci. To však nestačí, protože se potřebuje dostat až do jejího centra... (Filmhouse)

Recenze (32)

mortak 

všechny recenze uživatele

Špionážní historie z poválečného Berlína strašící britské diváky politickou orientací pracovnic v německém školství. Bohužel bezvýchodný konec filmu je jasný od čtyřicáté minuty (ale nikoliv pro hlavního hrdinu) a nedostanete se k němu zrovna závratnou rychlostí. Spíš než o akční film jde o "realistickou" pocitovku špióna - pěšáka mezi dvěma centrálami. Nevím ale, zda lze natočit thrillerovou bulvární představu spisovatele o tvrdé práci špiónů, jako by šlo o skutečnost. Pinter jako tvůrce scénáře-přepisu knihy se o to alespoň pokusil. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Berlínské dobrodružství špiona Quillera aneb příběh agenta "v mezeře"... ;-) . . . Nu, Mr.Q má sice >qarakter< a je k nakousnutí, i s ženami to umí snad líp než sedm 007iček, ale za těch více než čtyřicet let nám notně zestárnul. Náckové staří i ti >neo< vše přežili a jejich pohrobci už mají dávno jiné metody a leda tak se musí (i u tohohle filmu) smát... A tak tohle dílko je dnes zajímavé a nějak přínosné snad už jen pro tu dobře vystavěnou dobovou atmosféru a jako doklad toho, jak si tenkrát autoři a protagonisté představovali nebondovsky >seriozní< thriller (či spíše špionážní drama (!?))... Dlužno uznat, že herecké kreace (zvláště tří hlavních gentlemanů - ano, i starý nacista Oktober v podání M. v S. působí velmi gentlemansky - Otakar Vávra by z něj udělal nejspíš uřvaného šaška...) jsou stylové, starý West Berlin má nenapodobitelně působivou atmosféru, i ten ne tak zcela jasný konec je lepší, než nějaké bouřlivé klišoidní finále, ale - ALE!... Ale přetěžko je mi tohle dílko hodnotit... Nakonec tedy po zralé rozvaze i s ohledem na dobu vzniku tři a půl hvězdičky za film - a nahoru zaokrouhleno jen(!) pro ten nestárnoucí šarm - ovšem toho nádherného kabrioletu Porsche 356B. Za pana Q ne - i když musím uznat, že být dámou středního věku... ;-} - - - - - (Poprvé viděno 2.5.2009 na dvd, komentář zde jako čtvrtý - 2.5.2009) ()

Reklama

Cafú 

všechny recenze uživatele

Plytký nudný příběh, který obsahuje spoustu zbytečných scén a nelogické psychologie postav. Mohl to být špionážní film jako víno. Spíš to na mě ale působí tak, že se snímek natočil jen proto, že filmařům zbyly kostýmy a peníze z jiného filmu. Tedy zřejmě režisérův pes přes noc splácal scénář a šlo se natáčet. Jenom psychopat Max von Sydow a krásná Senta Berger stojí za hvězdičku. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 18.3.1972+(obnovená) ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA (dabing ČST): ČST 2 = 13.1.1987+ČESKÁ DVD PREMIÉRA: FILMHOUSE = 22.4.2009, réžia českého znenia (ÚPF Praha) = IRENA SKRUŽNÁ - Segala dabuje EDUARD CUPÁK, Bergerovú dabuje MILENA DVORSKÁ - Na DVD od Filmhouse bohužiaľ predabované a čo je ešte horšie, tak v oreze 4:3. (16.9.2009) ()

classic 

všechny recenze uživatele

I napriek kvalitnému hereckému obsadeniu, pozrite na tie mená : „Segal, Guinness, von Sydow, Berger, či Sanders” ... , ma snímok, pod taktovkou režiséra Andersona, ktorý, mimochodom nakrútil : Cestu okolo sveta za 80 dní. , neoslovil tak, ako som si sprvoti myslel. Celé mi to pripomínalo jednu vec : „Hry mačky s myšou” ... , predstavte si pod tým, čo chcete, ale mňa to už začínalo unavovať, najlepšie otravovať, liezť na nervy ! Zo starého, nacistického Nemecka, sa po jeho skončení, vytvorilo nové, rozdelené na dva tábory : západné a východné, kde v tom prvom - OPERUJE organizácia, ktorá sa nevie zmieriť s tým, že už nie je žiadny Führer... Po hŕstke mŕtvych agentov, prichádza ďalší, aby vyriešil túto záhadu... Ocitá sa v pavučine samých nástrah, vydierania, kvôli peknej nemeckej učiteľke, ktorá sa zdá, že nie je tým, za koho sa vydáva. Tento agent sa volá Quiller, a ten sa aj dostane do jadra organizácie, kde tomu šéfuje chlapík Október, ale ten na oplátku potrebuje vedieť, kde má On svoju centrálu... A takto sa medzi sebou handrkujú. A mňa to po chvíľke prestalo zaujímať ! Segal bol lepší vo Virginie Woolf, tu síce nebol úplne od veci, ale samotný scenár z neho robil v kuse - šaša ! Všestranný Guinness nedostal toľko priestoru, koľko by v skutočnosti dokázal zúžitkovať. Max v úlohe nemeckého blondiaka, je samotná čerešnička na torte, pozoruhodný výkon ! Senta je veľká kočka, ale viac - menej, ma ničím nezaujala, okrem svojich krásnych očí... Šesťdesiatková, určitá britská klasika, ktorá ma extra NEINTERESOVALA... , „a tým končím tento výlet, po ktorom som si už ani nespomenul, čo som na ňom zažil” ... ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama