Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Proslavený tvůrce nezávazných společenských komedií Vladimír Slavínský se i v komunistickém režimu pokusil sloužit novým pánům a zvolil si látku přímo budovatelskou. Nadšeným horníkům na povrchovém dolu stále kdosi narušuje pracovní aktivitu, záškodníci dokonce poškodí velkobagr, aby nebylo možné splnit plán těžby. Slavínský se zoufale potýkal s obskurní látkou a během natáčení zemřel. Film byl dokončen a uveden až dva roky po jeho smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ani ryba, ani rak. 1) Ačkoli se režisér potýká s ryze budovatelským námětem, starého psa novým kouskům nenaučíš a tak chvílemi probleskne prvorepubliková atmosféra. Ostatně film se natáčel většinou již v roce 1946, jak prozrazují titulky.To víte, poválečný materiál..._____ 2) Po smrti režiséra v srpnu 1949 dotočil několik scén Martin Frič. Rok výroby se uvádí 1949 a premiéru měl snímek v listopadu 1951. 2) Potěší několik hesel z plakátů na zdi kanceláře. Za dobrou práci rekreaci._____ Voláme statečné chlapy do dolů na Mostecku._____ 3) Výstižný koment: Crocuta*. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Není to taková ta nekoukatelná budovatelská břečka, ale zároveň to není ani tak krásně absurdní a k popukání jako třeba Botostroj.. Je to prostě drama které není bůhvíjak rafinované a napínavé (ikdyž v asi dvou momentech jsem napjatý chvíli byl.. a to se nestává ani u 90% dnešní holywoodské produkce..), ale je tam pár slušných hlášek, nějak zásadně to asi neurazí a hlavně je tam krásná Vlasta Fialová (!!!) ()

Reklama

ybuko 

všechny recenze uživatele

Od zacatku se nezapre ze tvurce byl prvorepublikovy sampion v toceni banalit. Uz v prvnich minutach se to ve filmu hemzi oslovenimi jako "pane staviteli, pane architekte, rediteli, inzenyre" a nepripraveny clovek co by prisel k tomuhle dilku bez vedomi o co jde by si asi po par scenach rekl, ze se diva na nejaky stary cesky film ze tricatych, nebo ctyricatych let. Nechybi tu ani znama prostredi jako typicke prvorepublikove filmove kancelare, restaurace, typicke kulisy bytu, na ktere se divaci v ceskych filmech dlouha leta divali, jsou tu i mnozi stari znami herci, prehnane sroubovane a spisovne vety... Slavinsky se vsim vsudy. Pak ale zacnou do znamych kulis probleskovat prvni dobove novinky - budovatelske plakaty na stenach, schuze odborovych organizaci, duraz na stroje, a samozrejme sabotaze. Vysledkem je hodne spatny mix toho nejnudnejsiho a nejnaivnejsiho z prvni republiky i socialistickeho realismu. Jedinym kladem je (pro mne) asi minirole Vlasty Fialove. ()

sator 

všechny recenze uživatele

DS - 70 vyjel tak,a teď jsem vykecal pointu... Není to tak hrozné už jsem viděl horší budovatelské filmy.. Pro milovníky historie rudého severu ale i ztracené krajiny uvádím že exteriéry byly točeny zde : Ervěnice................... Most - nádraží......................... Teplice - okolí....................... Severočeský uhelný revír..................................... ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

Hlavním tématem filmu je těžba na Mostecku ( a s ní spojené peripetie) coby zástupný symbol budování a restrukturalizace nové společnosti. DS-70 je nový obří těžební bagr, který má těžbu urychlit. Film - a to platí obecně pro propagační snímky z přelomu 40. a 50. let - bývá zhusta kritizován za přílišný schematismus. To mi ale připadá jako nepochopení systému agitačního filmu, jeho struktury a vyznění. ...více zde...http://blacklsays.blogspot.cz/2012/07/ds-70-nevyjizdi-r-vladimir-slavinsky.html ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel ve starém Mostě. (Cucina_Rc)
  • Poslední film režiséra Vladimíra Slavínského byl uveden dva roky po jeho smrti v roce 1951. Režisér na filmu pracoval na podzim 1948 a v roce 1949. Po jeho smrti převzal projekt kolega Martin Frič a s mírně pozměněným štábem jej v roce 1950 dokončil. Jan Žalman uvedl v časopise Kino, že smrt zastihla režiséra dřív, než mohl film dokončit, a aby byly zaceleny největší mezery, bylo dotočeno několik málo scén. (sator)

Reklama

Reklama