Reklama

Reklama

80 metrov pod vrcholom

  • USA 80 Metres Below the Summit
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Kančendžonga. Jedna z nejtěžších himalájských osmitisícovek. Není to jen výška, která brání horu, ale i počasí, strmost všech jejích stěn, chráněných před odvážlivci obrovskými lavinami a ledovými bariérami. Film 80 metrů pod vrcholem vás zavede na dobrodružnou cestu horolezců na třetí nejvyšší horu světa a otevře Vám cestu do Himalájí. Možná ve vás probudí obdiv k dílu přírody i k lidem a pochopíte, proč mají hory tak rádi. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Pohodu ze základ. tábora, kterou členové expedice (Kančendžonga 1997) sdílejí v symbióze se stádem místních tahrů a hejnem krkavců (zvrchu to vše se stoickým klidem sobě vlastním pozoruje kroužící orel skalní) střídá kruté „vystřízlivění“ v podobě neskutečně drsných podmínek, které jim nachystalo zdejší (tolik nevyzpytatelné) počasí......80m. Zdá se to jako nicotná vzdálenost.Usain Bolt ji „v suchym triku“ zvládne za 8sec. Obyčejný smrtelník „lehkou zdravotní procházkou“ řekněme za sekund patnáct. Někdy to však může být nepřekonatelná vzdálenost (překážka). Zvlášť, když vás ještě čeká (těžší) cesta zpět dolů a vy byste si ještě někdy v životě rádi dali pěkně v teple groček. Ano, i o tom je horolezectví, dobře vyhodnotit nastalou situaci (i přes skutečnost, že to „bolí“), udělat čelem vzad a zkusit to někdy příště. Je smutným faktem, že netrvalo dlouho a osud jednoho z členů této expedice (Juraj Karhordó) se definitivně naplnil.... Pavol Barabáš, tak jak ho dobře známe....vnitřní pocity jednotlivých členů expedice kombinuje s nádhernými scenériemi (himaláských) velehor, prokládá je samotnými lezeckými scénami, nezapomíná ani na místní domorodce a samozřejmě chybět nemůže ani O. Rózsa, jemuž zde zdatně (na kytaru) „konkuruje“ Martin Gablík :-) Minuty strávené u Pavolových dokumentů pro mě NIKDY nebyly ztrátou času a nejinak tomu bylo i v tomto případě. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Každý nejak začínal. Každý režisér má svoje slabšie a silnejšie filmy. Barabáš vie vtiahnuť diváka do deja. Vie preniesť emócie s nadľudských výkonov aj cez sklo obrazovky. Pri nepodarenom výstupe na 3. najvyšší kopec planéty sa však tieto emócie kus strácajú. Strácajú sa hlavne kvôli absencii kvalitnejšieho filmárskeho materiálu. Chápem, že vziať do rúk kameru pri úplnom fyzickom vyčerpaní, či natáčať vyhrotené situácie a nemožnosť tak podať pomocnú ruku kolegovi sa nie vždy dá, ale zábery jakov zo všetkých možných uhlov či príprava jedla v rôznych nadmorských výškach diváka po čase omrzia. Som však vdačný aspoň za tých minimum záberov priamo z akcie, priamo z výstupu. Síce malé, ale aspoň nejaké nahliadnutie do extrémneho horolezectva. Je pravda, že režisér sa aj z toho mála snaží dojímavým rozprávaním niečo vyčarovať, no stále považujem 80 metrov pod vrcholom za tú slabšiu barabášovku. ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

V roku 1997 Pavol Barabáš rozhodne nebol tam, kde je teraz. Aj keď komunikácia medzi horolezcami bola miestami nezrozumiteľná (za to autentická), príroda neskutočne hypnotická a možno plány nevyšli podľa pôvodného zámeru, dokument má svojské čaro. Ak by bolo možné, len poslednú scénu by som ohodnotila samostatnými ***** . ()

ethos 

všechny recenze uživatele

Zase skvely dokument od Barabasa. Nie som moc outdoorovi typ, ale tieto expedicie ma uplne fascinuju. Trosku mi na tom to filme vadilo, ze kamera nemohla byt vsade vzhladom na podmienky, ale tak to sa urcite neda vycitat tvorcom, ale mozno prave preto sa mi pururambo a 118 dni zajati ladu pacili o nieco viac, ale len o nieco. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film mě trošinku zklamal. Těšil jsem se na něj nejvíce. Díky reputaci, kterou si u mě Barbáš vybudoval jsem čekal mnoho záběrů těžkého lezení a záběrů z pod vrcholu. Ty mi zde trošku chybí. Naopak je zde spousta záběrů himalájí, které opravdu stojí za to. Chybí mi jen troška nasazení. Komu se tento film líbil, bych spíše doporučil České himálájské dobrodružství. ()

Reklama

Reklama