Reklama

Reklama

Pravdivý příběh o odvaze a lidské důstojnosti připomíná osud skupinky mladých Němců, kteří si říkali Edelweissští piráti podle alpské protěže, kterou měli ve znaku. Na sklonku třetí říše v rozbombardovaném Kolíně bojovali proti nacistické zvůli a připravovali útok na sídlo gestapa. Byli však zrazeni, zatčeni, mučeni a většina z nich těsně před koncem války skončila na popravišti. Film vypráví o lidech, kteří se vymkli tlaku doby a prostě něco udělali. Ti nejstatečnější z nich byli skoro děti, říká režisér a producent filmu. Se svou ženou, scenáristkou Kiki von Glasow, sedm let pracoval na scénáři - sbírali autentické materiály, setkali se s příslušníky skupiny, kteří přežili, i s rodinami obětí, prověřili zápisy z výslechů gestapa. Režisér měl pro natočení tohoto filmu i své osobní důvody, protože jeho otec byl jako Žid odvlečen do koncentračního tábora. Film se natáčel převážně v Sankt Peterburgu. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že na festivalech jsou dva druhy německých filmů: filmy o imigrantech a filmy válečné; Edelweiss je přírůstkem do druhé skupiny. A rovnou řeknu, že ve srovnání s loňskou Napolou IMHO horší. I zde je motiv dětí zapojených do hrůz války, ale na druhé straně - na straně "pirátů", jakéhosi mladého odboje. Nápad to je sice zajímavý, ale bohužel v jeho provedení je snad úplně všechno pouze mírně nad průměrem. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ponurý a nijak veselý příběh o skupince mladých lidí, kteří se od psaní provokativních nápisů po zdech a rvačkami s Hitlerjugend dostali až k ozbrojenému odporu a střílení nácků, odehrávající se v prachu, špíně a ruinách vybombardovaných domů a sklepeních gestapáckých kanceláří. Příběh o tom, že i „hridnové“ jsou jen lidmi, dělají chyby a omyly a ne vždy mají čisté svědomí. Ponurosti odpovídá i komornější zpracování v tmavých a nijak zářivých barvách (převažuje hnědá), ani ta krev tu nemá rudou barvu. To vše zabíráno občas hodně roztřesenou kamerou. První a poslední třetina filmu je dost dobrá, prostřední části (hlavně co se týče útoku Edelweiss Piraten na nácky a následné přestřelky) poměrně dost uškodil místy chaotický a nepřehledný střih. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Niečo o protifašistickom hnutí v Nemecku sme už videli v Sophii Schollovej , niekoľko nemeckých hrdinov ukázal B. Singer vo Valkýrii, ale o Edelweissových pirátoch som doteraz nepočul. Mnoho ich nebolo , ale ich bitky s Hitlerjugent boli takmer na dennom poriadku a to ma zaujalo. Dávať najavo nenávisť voči nacistom si žiadalo veľkú dávku odvahy, pretože oči i udavačov malo gestapo všade. Skutočný príbeh má stále čo povedať a to aj v takomto televízno-festivalovom spracovaní. Výkony hercov neboli práve najlepšie, rezervy tam boli, herecky najlepšie obstál člen gestapa, ktorý mi dosť pripomínal českého speváka Davida Kollera. Film pravdepodobne nebol veľmi drahý, ale napriek tomu sa mu podarilo medzi niekoľkými zbúranými domami vykresliť solídnu atmosféru rozbombardovaného Kolína. Od začiatku je jasné, že partia pirátov neskončí dobre. Nebuďme naivný, gestapo ich určite rozprášilo, vraj na Himmlerov pokyn, čo vo filme chýba. Súhlasím s rozprávačom príbehu a hlavnou postavou zároveň, že pokladá za dôležité vyrozprávať tento príbeh. Prečo? Aby sa nezabudlo...60%. ()

BigMarthy 

všechny recenze uživatele

Aneb jak zahodit jedinečný námět během 111 minut. Velmi mě mrzí hodnocení, které jsem udělil, ale nemohu jinak. Po shlédnutí snímku jsem pojal přesvědčení, že se film musel potýkat s mimořádně nízkým rozpočtem. V tom případě mohli dát raději dohromady dokument s pamětníky a účastníky doby. A to jsem se na film třásl více, než Křižík po vynálezu obloukové lampy. Za nejhorší faktory bych označil špatnou práci s kamerou, absenci statického obrazu, spádu dějové linie a nevýrazné herecké výkony, které jsou při konfrontaci s ostatním jen marginální položkou. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Tému snímky si vážim, ale jej spracovanie väčšinu času pôsobí naozaj amatérsky, pričom snaha o získanie autentickosti prostredníctvom rozmazaných kamerových záberov mala u mňa presne opačný efekt. Príbeh Edelweißpiraten sa navyše, bohužiaľ, sústredí zväčša na vnútorné rozbroje, než na ich konkrétne činy proti nacistickému režimu. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama