Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knihu a je dokonalá, bohužel to samé se nedá říci o filmu. Ale taková kniha snad ani pořádně natočit nejde, je v ní spousta vedlejších rolí, které až moc ovlivňují i tu hlavní linii a všechno v jednom filmu zachytit je nemožné. Škoda, že nevím, jak bych film soudil, kdybych knihu nečetl, ale přesto je to slušný film a stojí za shlédnutí. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Ukamenujte mě, ale knížku jsem nikdy nedočetla. Skončila jsem kdesi v první třetině, když jsem zjistila, že ani přeskakování všech Garpových povídek - které mi od počátku lezly významně na nervy - mě nedonutí prokousat se příběhem až do konce. Film jsem si pustila s jediným záměrem: konečně se dozvědět, jak tato Irvingova kniha nakonec skončí. Teď to vím a spokojeně se můžu přesunout zas o dům (film / knihu) dál. Jsem asi zaujatá, ale ani knižní, ani filmová verze se do mé síně slávy nedostane. Kniha prostě jen proto, že mi přišla nudná, film pro to, že mi přišel nezajímavý (asi už to automaticky vyplývá z mého subjektivního náhledu na knihu). Jednu poznámku na závěr si ale neodpustím. Pokud se nějaký fanoušek pana Irvinga bude v budoucnu pokoušet zfilmovat jeho nejslavnější dílo, bylo by možná lepší udělat z toho seriál, aby se nestalo, že celý život Jenny před narozením Garpa bude shrnut v úvodních pěti větách (včetně velmi zvláštní scény s otěhotněním). A taky by možná nebylo od věci obsadit do role matky a syna herce, které dělí víc jak pět let. Skutečně by to působilo líp. ()

Reklama

joehot 

všechny recenze uživatele

Krásně zahráno, dobře zrežírováno, ale děj bezchybné knižní předlohy byl tak hrozivě (a hrozně) okleštěn, že chybí důležité motivace postav (například proč Pooh udělala to, co udělala, bez znalosti předlohy nemůže dávat sebemenší smysl), a především některé velice emocionální scény. 70%, přesně na hraně mezi třemi a čtyřmi, dávám méně kvůli jasné prohře v souboji s předlohou. ()

Chasm 

všechny recenze uživatele

Já tu knihu tak miloval..:( Neměl jsem se na ten film dívat... George Roy Hill neměl tolik štěstí ani odvahy jako Hallstrom a jeho nápad - zfilmovat Irvingovo veledílo - dopadl zoufale... jediné co mohu vyzdvihnout byl výkon Glenn Close... Williams se sice snažil, ale nemnoho současných herců by zvládlo zahrát tak komplikovanou postavu jakou je Garp, a tak mu nebudu ani nic vytýkat... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Garp povedal svojej mame, že jeho život je nudný. Opak je ale pravda, jeho život bol plný rôznych príbehov, nevšedných udalostí, zaujímavých ľudí, a hlavne plný myšlienok a pocitov a Irving ho napísal tak dokonale, že jeho prevedenie na plátno sa jednoducho stopercente uskutočniť nedá. Lenže ja zabudnem na to, že som čítala knihu, ktorú milujem, a zostane mi jeden príjemný, milý a hlavne ľudský film, Glenn nikdy nebola krajšia, Robin mužnejší a dokonca Johnovi Lithgowi to neskutočne pristalo. Odporúčam! ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • John Irving komentoval první pokus převést jeho knihu "Svět podle Garpa" na filmové plátno slovy: „Nevadí mi, co tam dali, ale to, co vynechali. Je to jako by hodili rodinu do pračky, ale čekal jsem neco horšího.“ (Zuzanka.R)
  • Matka Johna Irvinga nebyla v době jeho početí vdaná a sám Irving nikdy nepotkal svého otce. Kdykoliv na matku naléhal, aby mu o něm něco vyprávěla, odešel s prázdnou. Začal jí tedy vyhrožovat, že si bude muset okolnosti svého početí vymyslet. Matka ho k tomu vybídla. Výsledkem je kniha „Svět podle Garpa“. (HellFire)

Reklama

Reklama