Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záminkou k černé grotesce o nezřízené posedlosti penězi je svatba dcery vesnického boháče, vědomého si moci peněz. Ženicha uplatí luxusním vozem, ale dodavatel žádá okamžitý doplatek. Zatímco svatebčané hodují, otec se zaplétá do složitých transakcí, při nichž musí podplácet notáře, policisty a nakonec i kněze, aby se dostal ze spárů chladně kalkulujícího gangstera. A to všechno uprostřed bujarého a poté bezuzdného veselí, gradovaného mírou opilosti nenasytných svatebčanů. Sugestivní rytmus scén a dialogů, souznějících s hudební produkcí, nutí myslet na Formanův hasičský bál s tombolou i na obdobné výjevy z Wajdovy Veselky. Ovšem na rozdíl od Wyspiańského venkovanů, omámených i vizí boje za národní svobodu, venkované Smarzowského se vyžívají v závisti a chamtivosti, zlé škodolibosti a v podlých podrazech. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Scéna, v ktorej je Wojnar (Marian Dziędziel) poliaty bigosom, sa nakrúcala niekoľkokrát. Problém bol v tom, že Iwona Bielska, ktorá mala hádzať bigos, nedokázala zasiahnuť Mariána Dziędziela. Keď sa jej to konečne podarilo, obliala aj samú seba. (Arsenal83)
  • Na natáčaní bolo len jedno Audi TT, takže neboli možnosti opravy záberov. Napriek maximálnemu úsiliu sa Tamare Arciuchovej nepodarilo auto účinne zničiť, no v ten deň dostala také bolesti zápästia, že musela ísť na pohotovosť. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Gościeńczyce, Grójci a okolí Komańczy a Rzepedu (Poľsko). Natáčanie trvalo od 18. júna do 29. júla 2003. (Arsenal83)
  • Film získal Cenu mládežníckej poroty - Zvláštne uznanie na Medzinárodnom filmovom festivale v Locarne. (Arsenal83)
  • Festival v Karlovych varoch 2005: Film získal cenu Na východ od Západu - špeciálne uznanie a Cenu za najlepší scenár (Wojciech Smarzowski). (Arsenal83)

Reklama

Reklama