Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Khan, geneticky upravený "nadčlověk" s megalomanskými sklony, byl po porážce v eugenických válkách vyhnán na opuštěnou planetu Ceti Alpha 5. Přísahal pomstu kapitánu Kirkovi, kterého viní za své vyhnanství jakož i za smrt svého syna. Když se mu po dlouhých letech naskytne možnost uprchnout, neváhá. S pomocí cizopasného tvora ovládájího mysl získává brzy kontrolu nad celou lodí Reliant. Teď už Khanovi zbývá pouze jediná věc, přilákat Kirka a zabít ho. Jako nástroj své pomsty se chystá použít zbraň vpravdě ničivou - střelu "Genesis". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (239)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Wow, pecka. Star Trek pumpuje akci, emoce i hlášky jako by se nechumelilo a podává vypjatý příběh o pomstě, která měla být servírovaná za studena. Jenže Kirk a spol. mají tuhý kořínek a ušatou Kirstie Alley, takže si před charismatickým Khanem (doporučuji nejdřív mrknout na seriálový díl Space Seed, na který film navazuje) jen tak na zadek nesednou. Má to svůj věk, triky z roku 1982, ale sakra... kdyby všechny Treky vypadaly takhle, mohl bych na ně koukat od rána do večera. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

No já nevím. Ve srovnání s první dílem mi to přijde jako o 2 třídy méně profesionální film, poctivé béčko bez Goldsmithe. Celá zápletka není vůbec zajímavá, záporňák jak ze Strážců vesmíru, lodě vřeštící ve vzduchoprázdnu jak formule 1. První film mi místy svou velikostí připomínal bájnou Vesmírnou Odyseu, druhý na mě působil jak Duna od Lynche - levně, nudně, nesympaticky. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Famózní. Po poněkud nedějovém prvním filmu tu máe skutečně brilantní sci-fi (stále bych to nenazýval akčním filmem) Triky opět polepšily, Enterprise je úchvatná, taktéž pasáž v Mlhovině stojí za to. Občas sice trošku škobrtne logika, ale všechno zachraňuje fantastický Ricardo Montalban a sem tam se i docela uchechtnete (James T. Kirk je sympaťák :) 9/10... nechávám si rezervu na další díly. Nicméně už po tomto filmu mohu říct, že Star Trek se mi líbí mnohem více než Star Wars. P.S. Všimněte si, že James Horner už v té době používal svůj hudební "motiv" , na který dneska narazíte prakticky v každém jeho soundtracku.. skupinku 4 tónů v mollovém nádechu, kdy 3 stoupají a jeden klesne :) ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Hviezdne putovanie II. : Khanov hnev,” nemá našťastie s Bollywoodom absolútne nič spoločné, pretože sa tu vôbec 3 hodiny náruživo netancuje, ba ani emotívne nespieva, najskôr má posádka hviezdnej lode USS Enterprise (NCC-1701), úplne iné starosti, než sa oddávať samým radovánkam, ako býva v citovanej kinematografii vo zvyku. Dostatočne ich totižto zamestnával fanaticky naladený Khan Noonien Singh, ktorý mal vskutku veľmi ťažké srdce práve na Jamesa Tiberiusa Kirka, ktorému to zároveň dal i patrične pocítiť. Kvôli tomu sa mu čírou náhodou, a s veľkou dávkou šťastia, podarilo zmocniť projektu Genesis, čím ho mal, povedzme na chvíľu v hrsti, no nezaobišlo sa to bez akýchsi následkov, ktoré v podstate na seba (ne)nechali dlho čakať, čoho obsahom je inak i srdcervúca scéna, na akú sa nezabúda. Celkom svižný snímok, pasovaný za to „NAJ,” z celkovo desať dielov, pôvodnej, filmovej série, čo ja osobne potvrdiť vonkoncom nemôžem, keďže som hneď predchádzajúci ("originálny"), a ani tie nasledujúce, zatiaľ ešte nevidel, ale už podľa samotného hodnotenia, to vyzerá zrovna tak, že má k tejto skutočnosti asi najbližšie ? ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Druhé shlédnutí a zvedám hodnocení na 70%, ale tak tak. Oproti prvnímu dílu je tu už značný posun k lepšímu, dočkáme se i nějakých těch soubojů a normálního (šíleného, pomstou hnaného) protivníka, který mi seděl. Přestože na přesun na Enterprise zase čekáme pár desítek minut, toto čekání je vyplněno zábavnými akcemi - ať už operace Kobayashi Maru (znovu jsem musel ocenit, jak dobrou práci udělali kluci-pánové na Star Treku (2009), zase se dočkáme pár slov ve Vulkánštině a při druhém souboji Enterprise s Khanem dokonce i čehosi silně připomínající ponorkovou bitvu z Pluj tiše, pluj hluboko (aspoň myslím, že to byl on - je to už dávno). ()

Galerie (63)

Zajímavosti (30)

  • Režisér Nicolas Meyer Khanovým hněvem debutoval a Star Trek mu byl jako fenomén zcela cizí. Do své vize filmu tak začlenil zkušenosti se svým oblíbeným dětským hrdinou Horácem Hornblowerem. Pokud tedy Enterprise v některých ohledech připomíná loď anglického námořnictva z napoleónských dob, není to náhoda. (Marigold)
  • Efekty pro film se vyráběly ve studiu Graphics Group, které založil otec "konkurenční" sci-fi série Hvězdné války George Lucas. (Divočák)
  • Khanova (Ricardo Montalban) poslední slova jsou citací z románu „Bílá velryba“ od Hermana Melvilla, který (pro Khana poměrně sebeironicky) pojednává o marnosti touhy po pomstě. Bohužel autoři českého dabingu si tuto spojitost neuvědomili a zvolili pro Khana zcela jiná slova. Pokud by byly použita slova z českého překladu „Bílé velryby“, řekl by Khan: „Ze srdce pekla budu po tobě bodat. Z nenávisti na tebe vyplivnu poslední svůj dech.“ (vojtaruzek)

Související novinky

Zemřela herečka Kirstie Alley

Zemřela herečka Kirstie Alley

06.12.2022

Ve věku 71 let zemřela slavná komediální herečka Kirstie Alley. Alley byla údajně obklopena svou nejbližší rodinou, když zemřela. V příspěvku na jejím oficiálním instagramovém účtu bylo odhaleno, že… (více)

William Shatner Live on Stage

William Shatner Live on Stage

07.08.2019

Diváci se mohou těšit na promítání kultovního filmu Star Trek II: The Wrath of Khan na velkém plátně, po kterém bude následovat talk-show s „kapitánem Jamesem T. Kirkem“. Vstupenky v cenovém rozpětí… (více)

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

06.08.2018

Patrick Stewart (Logan, Green Room) si zopakuje svoji nejslavnější roli kapitána kosmické lodi USS Enterprise Jeana-Luca Picarda ve zbrusu novém Star Trek seriálu od CBS All Access. Detaily o příběhu… (více)

Star Trek se dočká rozšíření

Star Trek se dočká rozšíření

20.06.2018

Televizní stanice CBS podepsala exkluzivní smlouvu se scenáristou Alexem Kurtzmanem (Transformers, Star Trek: Do temnoty), který teď pro její streamovací platformu CBS All Access začne vyvíjet rovnou… (více)

Reklama

Reklama