Reklama

Reklama

Osm statečných

  • Česko 8 statečných (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dobrodružný film odehrávající se na polární základně na Antarktidě. Kvůli zhoršení počasí je zrušena expedice a nařízena evakuace veškerého personálu. Do transportu se nevejdou tažní psi a má pro ně být vypraveno další letadlo. Počasí se však zhorší a Jerry se dozvídá, že pro psy už není možné letět, je to příliš nebezpečné. Marně se snaží o jejich záchranu. Psi se zatím skoro všichni po pár dnech dostanou ze svých obojků a shánějí si potravu. Zůstává jen starý Jack, který umírá. Smečka se dává po několika dnech dohromady, ale jeden pes je po boji o potravu vážně zraněný. Ve smečce navíc chybí mladý Max, který se zatoulal. Psi jsou již 152 dní v ledové divočině sami. Jerry se snaží dostat zpět na základnu. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (16)

  • Na konci závěrečných titulků je také věnování režiséru Koreyoshimu Kuraharovi, autorovi filmu o osmi psech zanechaných na Antarktické základně Antarctica (1983), který zemřel v roce 2002. (Terva)
  • Film je věnován všem antarktických výzkumníkům a jejich psům, jejichž odvaha a elán inspirovala k natočení tohoto příběhu. (Terva)
  • Protože se počasí v Kanadě mohlo dramaticky změnit každých několik minut, měli tvůrci na každý den připraveny tři různé scény, aby se mohla podle podmínek natáčet kterákoli z nich. (hippyman)
  • Filmaři našli ideální místo "Antarktidy" v kanadském lyžařském městečku Smithers ležícím v Britské Kolumbii asi 750 mil severně od Vancouveru. Smithers je na planině, která je bez stromů a umožňuje 360-stupňový výhled na divočinu. Nejspektakulárnější záběry filmu byly točeny na severu Grónsk; dodatečné záběry byly natočeny ve Stewartu, v Britské Kolumbii, a scény s ledoborci byly snímány na Špicberkách. Při natáčení klesaly teploty až k mínus 30 stupňům. (hippyman)
  • Základní výcvik se soustředil především na vyjadřování emocí psů - hlavně různé pohyby hlavou, vrčení a cenění zubů. Později se učili i chytat ptáky ze vzduchu nebo plazit po tenkém ledě... Každý pes měl dva trenéry, kteří byli neustále přítomni - bez ohledu na to, zda kamera běžela nebo ne. Občas bylo těžké postavy na širých pláních Kanady před kamerou schovat. (hippyman)
  • Výcvik psů začal v Kalifornii a potom, tři měsíce před začátkem natáčením, se psi a jejich dvacet trenérů přemístili na zasneženou farmu nedaleko kanadského Smithers, aby se aklimatizovali na zimu a led. (hippyman)
  • Každý pes absolvoval speciální výcvik schopností, které předvádí ve filmu – od stáhnutí obojku, přes nošení ptáka v ústech až po souboj s animatronickým leopardím tuleněm, který v Antarktidě supluje žraloka. (hippyman)
  • Během natáčení bylo na place celou dobu několik tuctů psů, přičemž někteří hráli i více "rolí". (hippyman)
  • Filmaři ve spolupráci s Birds & Animals vytvořili psí tým ve složení: sedmiletá Koda Bear, která hrála Mayu; šestiletý D.J., který hrál Maxe; tříletý Noble, který hrál šedého Shadowa; dvuletý Dino, který hrál Bucka, čtyřletý Floyd a tříletý Sitka, kteří ztvárnili dvojčata Deweyho a Trumana; tříletý Jasper, který hrál rebela Shortyho a čtyřletý Apache, který hrál veterána Old Jacka. (hippyman)
  • Frank Marshall je známý zejména jako producent filmových sérií o Indiana Jonesovi a Jasonu Bournovi, ale Osm statečných je už jeho čtvrtý samostatný počin. (imro)
  • Psi Dewey a Truman jsou pojmenovaní podle prezidentských kandidátů Thomase E. Deweye a Harryho S. Trumana, kteří soupeřili v amerických volbách v roce 1948. (imro)
  • Dobrodružný snímek debutoval v amerických kinech (17. – 19.2.) s překvapivým obratem 24,9 mil. dolarů a celkový výdělek se vyšplhal na 81,5 milionu. (imro)
  • American Humane Association (AHA) tvrdí, že počas nakrúcania filmu mali doslova zbiť jedného z účinkujúcich psov. (Raccoon.city)
  • Tento film bol natočený podľa skutočnej udalosti. Prostredníctvom ôsmich ťažných psov (krásnych severských plemien), ktoré slúžia ako jediný spôsob prepravy členom vedeckej expedície naprieč ľadovou Antarktídou v čase núdzového stavu, sa snažili režisér i scenárista čo najvernejšie zobraziť práve v okamihoch ohrozenia životov rovnaké priateľstvo človeka so psom, vernosť, oddanosť a odvahu, aké vidíme u ľudí taktiež vo vyhrotených životných situáciach. Scenárista DiGilio, ako majiteľ psa, využil jedinečnú šancu preskúmať jazyk, sociálnu štruktúru a duševný svet týchto zvierat. Hoci sám vedel, aké radosti a zázraky prináša priateľstvo so psom, DiGilio podrobne študoval správanie psov a históriu ich spolužitia s človekom v nádeji, že sa mu podarí vytvoriť vzrušujúci pohľad do mysle psov bojujúcich o prežitie. (ash99)

Reklama

Reklama