Reklama

Reklama

Diane Arbus: Příběh jedné obsese

  • Česko Kožich: Imaginární portrét Diane Arbusové (více)
Trailer

Nicole Kidman a Robert Downey, Jr. předvádějí „pozoruhodné“ (Kenneth Turan, Los Angeles Times) herecké výkony v tomto smyšleném portrétu slavné fotografky Diany Arbus. Z okna svého bytu zahlédne osamělá žena v domácnosti Diane Arbus (Kidman) maskovanou postavu záhadného nového souseda (Downey, Jr.). Přitahována neodolatelnou zvědavostí se rozhodne získat jeho fotografii za každou cenu. Vstoupí do jeho bytu a tím se nevědomky vydá na cestu k umění, která jí byla souzena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

k212 

všechny recenze uživatele

Surreálná krása pod i na povrchu odlišného. Obsese jinakostí, snaha po prožitcích mimo typizovaně standardizovaný svět a odpoutání se od něj. Dlouhý tvůrčí proces, na jehož konci je nejen umělecké dílo, ale také smrt, hořké poznání, ale rovněž nová dobrudružství a nalezení sebe samé. Všechno, cokoliv, nic. Unikum, které však není zahleděné do vlastní tragičnosti, ba naopak odpoutává se od ní a nahlíží na sebe s lehkostí a střídmým humorem. 85%. To Kleopatra: V kožíšku to bylo rozhodně lepší .... :-) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nicole Kidman jako dokonalá manželka se zálibou v nedokonalosti a Robert Downey Jr. jako mobilní továrna na paruky excelují v životopisném dramatu naruby. Avšak! Hned úvodní text praví, že Imaginární portrét v žádném případě nemá být biografií Diane Arbus (o které se nedovíme prakticky jedinou relevantní informaci), čím tedy? Volnost, kterou nám Shainberg pro pátrání po správné interpretaci poskytuje, je zprvu potěšující, ale s přibývajícími minutami čím dál více frustrující. Nemáme žádnou jistotu, neženeme-li se svým chápáním příběhu do slepé uličky. Sám nemohu tvrdit, že by to dezorientované bloudění přineslo kdovíjak lahodné ovoce, ale ta prazvláštní směs tajemnosti a perverze udržela moc pozornost po celou dobu čilou. Důkazem budiž následná kreace tří možných odpovědí na otázku, jež budou někteří pravděpodobně formulovat kouzelným výrazem „WTF?“. Interpretace č. 1: Ta ženská nebyla normální. Interpretace č. 2: Moderní variace na krásku a zvíře. Interpretace č. 3: Poslušná domácí hospodyňka musí po freudovsku skrze sexualitu objevit nejprapodivnější zákoutí svého podvědomí (Lionel je jenom jejím temnějším já), aby se dokázala odpoutat od stávajícího života a mohla začít svobodně tvořit. Jakákoliv verze je správná, bude zahalena v kožichu. Anebo odhalena až na kůži. 75% Zajímavé komentáře: kleopatra, Nick Tow, mrksik ()

Reklama

Ace.Anita 

všechny recenze uživatele

Ultimátní sen rezignované ženy. Jednoho dne jí někdo pošle do odpadní roury klíč od svého bytu a ten někdo bude prapodivné monstrum, kterému se po bytě plném paruk a příčesků toulají angorští králíci, na záclonách má připevněné dalekohledy, kterými sleduje, jak bezrucí kamarádíčkové popíjejí odpolední čaj a jako koupelna mu slouží místnost, co vypadá jako oprýskaný vesmír a místo vany je v ní starý bazén (starý bazén! <3) . Seznámí ji se světem podivností a bude se upřímně těšit z její fascinace bílýma ponožkama a nadosmrti ji dodá odvahu, aby chodila nahlížet do márnic. Kdyby pod tou srstí byl někdo pozemštější než Robert Downey jr., snad bych i uvěřila, že se to může stát. I tak srdíčko. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Film vůbec nesplnil moje očekávání. Nic proti, ale mezi hlavní dvojicí to vůbec nejiskřilo a vlastně vůbec nevím, čím ji muž s vlčí chorobou tak přitahoval (kromě toho, že měla podivnou úchylku ohledně chlupů a nahoty). Chybí typické charisma Downeyho postav (ono taky hrát 3/4 filmu bez mimiky skoro není herectví) a ani Nicole Kidman nepředvádí zrovna herectví, z kterého bych byla unešená. Diváka nenechá nahlédnout pod svou slupku a působí jen jako ulítlá úchylná uťáplá žena v domácnosti, která konečně našla smysl života ve scházení se s divnými lidmi. Film pak působí jen jako nějaké fetiš porno a přitom se z toho dalo vykřesat mnohem mnohem víc, už jen klasický vztah kráska a zvíře. Co je k sobě přitahovalo? Kdy si uvědomila, že miluje jaký je uvnitř a následně že miluje i to, jak vypadá? A co naopak chlupáče přitahovalo na ženušce z přízemí? Film si snaží hrát na šokující zpověď plnou sexu, nahoty a rebelství proti zaběhlému společenskému kodexu, ale myslím, že právě v tomto případě měli sáhnout po jemné a intimní tónině dvou lidí, kteří se každý z vlastních důvodů skrývají před světem, bylo jim ubližováno a osud jim zkřížil cesty, aby zjistili, že na světě existuje člověk, který jim rozumí. Naprosto promarněný námět... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o podivnej dáme, ktorá sa stretávala s podivnými ľuďmi  viedla podivný život a ten aj sama nezvládla. A ešte k tomu imaginárny, čiže skoro nič, čo vo filme vidíme, nie je pravda. Fotograf Joel Meyerowitz  o nej povedal novinárovi Arthurovi Lubowovi: "Ak robila takú prácu, akú robila, a fotografovanie jej nestačilo na to, aby ju udržalo nažive, akú nádej sme mali?" Žiadnu. Nevedela, čo chce. Pocty dobrovoľným nebožtíkom s výraznými odchýlkami od normálu ma obchádzajú. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (11)

  • Životopisný film o Diane Arbus chcela natočiť spoločnosť MGM už v roku 1984. Hlavnú rolu mala hrať Diane Keaton. Z projektu zišlo. (Arsenal83)
  • Jedným z negatívov, ktoré používa pani Arbus (Nicole Kidman), je Kodak T-MAX 400, ktorý bol v roku 1958 nedostupný. (Arsenal83)
  • Dianina fotografie "Identická dvojčata" se stala jednou z nejdražších fotografií vůbec a byla prodána za 478 000 dolarů. (formelin)

Reklama

Reklama