Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptace stejnojmenné knihy autorky Pat Barkerové nás zavádí do zákopů první světové války. Zde jsme svědky každodenních hrůz, které se na mnohdy mladičkých vojácích podepisuje zejména po emocionální stránce, a tak dva z nich sledujeme do Craiglockhartské válečné nemocnice ve Skotsku a postupně se dozvídáme životní příběhy ostatních pacientů. (Morien)

(více)

Recenze (18)

CYP3A4 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled a výzkum a léčbu posttraumatického stresu během první světové války. Oproti autorům některých jiných komentářů si nemyslím, že by zařízení v Craiglockhart bylo určené pouze pro privilegované důstojníky z lepších vrstev. Jako příklad lze uvést již samotného Wilfreda Owena. Klidná a rozvleklá nálada zámeckého sanatoria je v ostrém kontrastu hrůz zákopové války první světové války. Ale v zařízeních jako bylo toto, se položili základy terapie vojáků postiženými děsy války, která by jim dovolila návrat do normálního života. A dále válečná poesie první světové války nebyla psána pouze v oázách klidu ve stylu Craiglockharta, ale i přímo na frontě. Za přední linií není válečný film ve stylu hrdinského utrpení a hrdinských vítězství i porážek. Jde spíše o sledování regenerace zmučených duší první světové války, přesně jak stojí v názvu původní předlohy filmu. **** ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Zpracovat by se to dalo vynalézavěji a "filmověji". Na každý pád je ale Regeneration velmi dobře obsazená a zahraná (a vizuálně podmanivá) věc, navíc vyšperkovaná o Dannův soundtrack. Konverzačka? Možná. Ale o docela podstatných věcech. Předlohu od Pat Barker jsem, pravda, nečetla - ale se Siegfriedem Sassoonem a Wilfredem Owenem trávím posledních pár měsíců hodně času - a všem, kteří Regeneration strhali, protože v tom bylo málo bláta, olova, bajonetů a yperitu, bych vřele doporučila, ať udělají totéž. (7/10. Zaokrouhluju směrem nahoru, protože W. Owen má dneska 123. narozeniny, a protože proto.) ()

Reklama

ARI50 

všechny recenze uživatele

Válečný film by měl byt od začátku až po konec pouze o válce vystřel na začátku a výstřel na konci ( můj názor ) a ne pouze a kecáni a neustálých prkotinách, a pokud je to o první světové válce tím byt to mělo byt mnohem valečnější, i když se jen o tom ve filmu povída nějaké záběry ze vzpomínek by neuškodily. ()

Danny88 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem preco Pepici vo vacsine pripadom uplne pozmenia originalny nazov filmu? Regeneration=Za predni linii??? Drbnu hocijaky preklad a je im jedno ci vystihuje film alebo jeho podstatu len aby sa to lepsie predavalo? Skor by som to prelozil ako zregenerovanie pripadne zotavenie sa. Samozrjme ze je to asi marketingovy tah ako zlakat divaka na vojnovu temu filmu tym ze uplne prekrutia nazov a obal vylepia vojnovymi scenami ktorych vo filme je fakt len par!!! Som naozaj velmi sklamany lebo som cakal vojnovu dramu odohravajucu sa niekde na Francuzkom fronte. Dolezitejsi nez obal je jeho obsah!!! A o tom ma utvrdil tento film. Co vystihuje film je originalny nazov. Zotavenie sa par vojakov ktory trpia depesiami z vojny.Nuda nuda nuda tu jednu hviezdicku davam za tych par bojovych scen ktore trvali len skundy a ku konci keby som ich mal spocitat dohrodmady by nepresiahli ani 5 minut zo 114 min. stopaze. Velka skoda! ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se nalákat na levné DVD tématem první světové války a hrubě nelituji!! Film si vystačí bez moderních filmových efektů a pozvolným tempem přibývá nervních tiků a uvolňovaných tísnivých válečných vzpomínek. Herci anglicky přirození! Prostě nervní, drásající i katarzní filmová bomba! P.S. Co udělá takový anglánský knírek s jedním karibským guvernérem, to je fakt mazec! :) ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Pata Barkera. (Terva)
  • Gillies MacKinnon soutěžil o cenu British Independent v kategorii nejlepší režie. (Terva)
  • Allan Scott a Peter R. Simpson soutěžili o cenu Alexandra Korda, která je v rámci cen BAFTA udělována za nejlepší scénář. (Terva)

Reklama

Reklama